Müzik eğitiminin önemi, küçük çocuklardan yetişkinlere kadar ruh hali ve fizyoloji üzerinde çeşitli etkileriyle kendini gösterir. Keyifli müzikler dinlediğinizde kendinizi daha iyi hissetme eğiliminde olursunuz. İyi hissettiğiniz zaman daha rahat ve gevşemiş kaslarla iyi bir gün geçirebilirsiniz. Bu rahatlık belki de vücudunuzun belli noktalarında ortaya çıkan ağrıların azalmasına da yol açabilir.
Yavaş ve hüzünlü müzikler ise aşk acısını tetikleyen, ağlamayı güçlendiren bir etkiye sahip olabilir. Bunların yanında vücudunuzdaki titreşim noktalarını harekete geçirerek iyileşme etkisi yaratan müzik türlerinin etkisi de yadsınamaz bir yerdedir. Müziğin insan psikolojisi üzerindeki çeşitli etkileri pazarlama ve satış alanında bile çok yoğun olarak kullanılır. Bir mağaza içindeyken dinlediğiniz müziklerin orada daha çok kalmanıza etkisi olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bulunduğunuz yerden memnun hissetmeniz için hoşunuza gidebilecek, eğlenceli müzikler çalınır.
Müziğin günlük hayata etkileri de oldukça fazladır. Müzikle ilgilenen çocuklarda dikkatin arttığı gözlemlenebilir. Müziğin beyin gelişimini destekleyen etkisi, matematik ve dil öğrenimi üzerinde de olumlu etkilere sahiptir. Sakinleştiren müzikler, stres faktörünü azaltarak beynin yaratıcı fonksiyonlarını ön plana çıkarır. Müziğin her türlüsünün beyin üzerinde çeşitli etkileri bulunur. Her müzik türünün insan üzerinde farklı bir etkisi olduğu aşikardır. Metal ve heavy metal gibi çok gürültülü ve çığlık vokallerin bulunduğu müzik türleri de bazı dinleyiciler için bir rahatlama şeklini yansıtır. Çocuklarda müziğin etkileri de oldukça önemli bir yere sahiptir.
Yetenekli çocuklar için müzik eğitiminin önemi konusuna yeterince eğilen ebeveynler, onlar için hem sosyal hem de akademik başarının yollarını aralayabilirler. Hem müziğin sağladığı faydayla hem de hobisiyle meşgul olmanın mutluluğunu yaşayan çocuklar, daha özgüvenli şekilde kendilerini ifade edebilirler.
Müziğin beyin gelişimi üzerine hem kısa hem de uzun dönemli katkıları vardır. Müzik, konsantrasyon artırmadan, matematiksel düşünceyi geliştirmeye kadar çok sayıda alana etki eder. Ritim duygusunu geliştiren, el-göz koordinasyonunu destekleyen müzik, çeşitli beyin fonksiyonlarını iyileştirmeye katkı sağlar. Bütün bu işlevleri düşünüldüğünde müzik eğitiminin önemi yadsınamaz bir yerdedir.
Çocukluk dönemi ve müzik arasında da olumlu bir ilişki vardır. Okul öncesi çocuklarda müziğin psiko-motor gelişimi üzerine etkileri tespit edilmiştir. Müzik aletlerine ilgi duyan ve bunları kullanan çocuklarda küçük ve büyük kas gelişimi desteklenir. Koordinasyon, güç ve reaksiyon gibi özellikler daha rahat bir şekilde gelişir. Bu gelişimleri destekleyen müziğin dolaylı olarak çocuklarda zekâ gelişimine ve bilişsel süreçlerin iyileşmesine katkısı vardır.
Müzik eğitiminin önemi, nörolojik etkiler, dikkat geliştirme gibi konularda kendini gösterir. Hafıza geliştirme konusunda müziğin inanılmaz etkilerine şaşırabilirsiniz. Müzikle ifade edilen kelimelerin akla yerleşmesi daha muhtemeldir. Şarkıların nakaratlarında tekrarlanan ifadelerin akılda kalması belki de bu yüzdendir. Sözsüz müzik ve zekâ gelişimi arasında da pozitif bir ilişki olduğunu söylemek mümkündür. Bu müzik çeşitleri, dikkati artıran etkisi sayesinde çalışırken daha hızlı ve odaklı olmanıza yardım edebilir.
Müzik eğitimin beyin gelişimindeki önemi ve etkisi, çeşitli şekillerde ortaya çıkar. Klasik müziğin zihin gelişimine katkılarını ifade eden çalışmaların yanında Reggaeton müziğin de beyin üzerinde olumlu katkıları olduğu tespit edilmiştir. Bu müzik türünün klasik müzikten daha fazla beyin aktivitesine yol açtığı anlaşılmıştır. Elektronik ve folk müzik türlerinde de aynı bulgulara ulaşılmıştır. Metal müziğin stresle baş etmede etkili bir tür olduğu bilinir. Müzik türleri ritimleri ve kişide uyandırdıkları duygular yoluyla insanlar üzerindeki etkilerini farklı yollardan gösterir. Müzik dinleme etkileri, herkesin kişisel zevkine ve tercih ettiği müziğe göre değişebilir.
Müzik aynı zamanda terapi olarak da kullanılabilir. Burada insanların müzik dinlerken beyninin nasıl etkilendiğinden ziyade müzikle iyileşebilecekleri görüşü hâkimdir. Alkol ve madde bağımlılığı, depresyon ve kaygıyla mücadele etmede müzik terapinin önemli bir etkisi vardır. Burada hem kişinin müziği dinlemesi hem de kendisinin aktif olarak müzik yapması istenir. Kişinin müziği dinlediği terapi türüne pasif, kendisinin müzik yapma sürecine katıldığı türüne ise aktif terapi adı verilir. Kişinin müzik dinleme süreci, onun yaşadığı rahatsızlıklara, psikolojisine ve kişisel tercihlerine uygun olarak şekillenir. Müzik seçimi, kişinin beğenisi göz önünde bulundurularak yapılır.
Kişilerin iyileşme süreçlerine katkı sağlayan müzik dinleme etkileri şu şekilde listelenebilir:
Endorfin hormonunun salgılanmasını destekleyerek kişilerin mutlu hissetmesine yardım eder.
Müzik eğitimi alan çocukların kelime dağarcıklarının, okuma kapasitelerinin almayanlara oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Kronik ağrıları ve depresyonu azaltmada etkilidir.
Hafızayı güçlendirerek öğrenme kapasitesini artırmaya yardım eder.
Müzisyenlerin işitsel dikkatlerinin ve kelime hafızalarının artmasını olumlu yönde destekler.
Düşünme kapasitesini güçlendirmeye yardımcıdır.
Müzik, öğrenme sürecini de otomatik olarak geliştiren bir faktördür. Müziğe aktif katılan çocukların zihinsel aktivitelerinin daha fazla geliştiği gözlenmiştir. Düzenli olarak sakinleştiren, pozitif müzikler dinleyen çocukların ruh dünyalarının dengede oldukları fark edilir. Müziğin sakinleştirici etkisi, sosyal hayatta kendini ifade etmede ve özgüven geliştirmede önemli bir etkiye sahiptir.
Sanatın çocukların gelişimi üzerinde olumlu katkıları bilinir. Müziğin ise kasları rahatlatmada ve aktif katılımda yani enstrüman çalmada onları geliştirme özelliği meydana çıkar. Sanat ve beyin gelişimi ilişkisinde müziğin etkisi, çocukların daha berrak düşünmelerine katkı sağlayarak kendini gösterir. Müzik ve nöroplastisite arasındaki önemli ilişki burada kendini gösterir.
Nöroplastisite beynin gelişim sürecine adapte olmak için bazı değişikliklere uğraması durumudur. Bir çeşit beyin gelişimi olarak da ifade edilebilir. Müziğin iyileştirici gücü sayesinde hem çocuklarda hem de yetişkinlerde nöroplastisite meydana gelebilir. Sevdiği müzikleri dinleyen kişilerde duyguları, hareketleri, zevk alma hissini, acı gibi çeşitli algıları etkileyen dopamin hormonu salgılanır. Bu hormon, kendinizi iyi hissetmenize yardım eder. Hareketli ve pozitif müzikler dinlemek ise yaratıcılığı artırıcı bir etkiye sahiptir.
Müzikle dikkat ve konsantrasyon geliştirmek için tercih edebileceğiniz türler arasında: Klasik ve sözsüz müzikler, enstrümantal müzikler, Türk Sanat Müziği, Reggaeton, Metal, Folk gibi seçenekler öne çıkar. Müziğin duygular üzerinde her zaman bir etkisi olduğu fark edilmiştir. Filmlerde, reklamlarda sıklıkla müzik kullanılmasının en önemli nedenleri duygulara dokunabilmektir. Bunun ötesine müziğin öğrenme sürecine önemli bir katkısı söz konusudur.
Müziğin beyni geliştiren etkisi birçok şeyin öğrenilmesinde de katkı sağlar. Müzik ve dil öğrenimi arasında yine önemli bir ilişki vardır. Düzenli müzik dinleyen çocuklar ya da yetişkinler, dil öğrenim sürecini daha başarılı tamamlayabilirler. Yabancı müzik türleriyle belli kelime kalıplarını daha iyi öğrenebilirler. Müziğin bu kadar etkisi varken, ilk insanlardan bu yana her zaman bir müzik yapma isteği olduğu da görülür. Bu durum, müziğin insanlar için aynı zamanda büyük bir ihtiyaç olduğunu da gösterir. Müzik bir şekilde kendini ifade etme tarzı olarak da ortaya çıkmıştır.
Müzik ve bilişsel beceriler arasında yine pozitif bir ilişki söz konusudur. Bilişsel beceriler, insanların başarılı bir hayat yaşamaları için olmazsa olmaz bir unsurdur. Bu noktada dil ve matematik gibi önemli alanların daha rahat öğrenilebilmesinde yine müziğin katkısı söz konusudur. Diğer tarafından müzik zaten matematikle iç içedir.
Müziğin ve matematiğin kurucusu olan Pisagor, nota ölçülerinin frekanslarına dikkat çekmiştir. Müzik teorilerinde ortaya çıkan çeşitli problemler yine matematik yardımıyla çözülmüştür. Müziğin doğası matematikten ayrı değildir. İcra edildiğinde ise matematiksel düşünce gücü üzerinde olumlu etkileri açığa çıkar. Kişilerin yaratıcı düşünce gücünü destekleyen, problem çözme becerisini geliştiren müzik, herkese farklı bir anlam ifade eder.
0
)