Bunlar da İlginizi Çekebilir
VIDEO
Trompet Fiyatları ve Modelleri
Trompet ağızlık, silindir yapı, kalak ve benzeri yapılardan oluşan nefesli müzik aletidir. Bu yazımızda sizlere trompet hakkında detaylı bir şekilde bilgiler vereceğim. Öncelikle trompet adındaki bu eşsiz enstrümanın geçmişinden bahsetmek istiyorum. Üflemeli ve nefesli enstrümanlar arasında ritim duygusunu en iyi şekilde sunabilen bu eşsiz çalgı aleti oldukça köklü bir enstrümandır. M.Ö. 1480 yıllarına dayanan tarihi ile Mısır tapınaklarında kullanıldığı belgelenmiştir. Böylece günümüze dek gelmesi ve özgün yapısını korumasının birçok sebebi bulunur. Bunlar özgün ses ve tınısı kadar yapı bakımından elverişliliğidir. Yani oldukça eski zamanda ki yapısından çok uzaklaşmadan günümüze dek ulaşan bu enstrüman kendine özgü akustik ve yapı özelliklerini büyük ölçüde korumaktadır. Gelin isterseniz Trompet adındaki bu eşsiz enstrümanın yapı özelliklerine birlikte göz atalım.
Trompet Yapısı Nasıldır
Trompet bir ucu açık pistonlu boru olarak geçen bir enstrümandır. Böylece ağızlık kısmının olduğunu ve kalak adı verilen kısımla sonlandığını anlayabiliyoruz. Fakat ağızlık ve kalak arasında uzanan bu enstrümanda piston, küçük parmak kancası ve su ventili yer almaktadır. İlk noktadan son noktaya dek açıklamak gerekirse trompetten ses elde etmek için gerekli nefes ağızlık yani bek kısmından verilir. Sonrasında sese yön vermek için nefesin şiddeti ve pistonlar devreye girer. Pistonlara uygulanan tepki sese çeşitlilik katmakla birlikte böylesi büyük bir enstrümanı güvenli bir şekilde tutabilmek amacı ile küçük parmak kancasından yardım alırız. Sonrasında ise nefesli tüm enstrümanlarda olan üfleme esnasında oluşan etkimiz dışında kalan tükürük ve su birikintileri ürünün iç kısmına hareket eder. Bu sıvı birikintisini su ventili adı verilen kısım ile üründen atabiliriz. Böylece hem enstrümanımızı en iyi şekilde korur hem de kaliteli ses üretmek için mümkün olan en verimli ortamı hazır edebiliriz. Trompetin kısımlarından kapsamlı bir şekilde bahsettikten sonra farklı hammadde veya kaplamalardan oluşan bir enstrüman olduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü ahşap bir yapıya sahip olmayan bu değerli nefesli çalgı aleti, farklı nadir ürünlerden oluşabilir veya kaplanabilir. Böylece karşımıza farklı tını rengi ve akustiğine sahip birbirinden değerli trompet modelleri çıkmaktadır. Şimdi ise bu eşsiz enstrümanın türlerine geçmek istiyorum. Trompet çeşitleri hakkında detaylı bilgileri almak için alt başlığımızı dikkatli bir şekilde inceleyiniz.
Trompet Çeşitleri
Trompet anahtar nota üzerine üretilen bir enstrüman olmakla birlikte basit trompet yani boru trompet bir diğer ise pistonlu trompet olarak geçmektedir. İki ana sınıfa ayrılan bu trompet türleri muhtemelen gözünüzde canlanmıştır. Şimdi ise bu iki ana sınıfı ayrı ayrı ele almak istiyorum. Öncelikle basit düzeyli boru trompete değinelim.
Basit (Boru) Trompet: Bir temel nota üzerine kurulmuş olan bu çalgı aleti mevcut notanın armonik olarak seslerini üretir. M.Ö. 1480 yıllarında Mısırda rastlanıp, belgelenen trompet türüdür. Askeri amaçlar ile kullanılan bu enstrümanın dini törenlerde de kullanıldığı düşünülmektedir. Bildiğiniz üzere günümüzde var olan birçok vurmalı, üflemeli, telli ve yaylı çalgı aletleri genellikle askeri ve dini amaçlar ile üretilip geliştirilmiştir. Elbette farklı bölge ve alanlarda tercih edilen türler değişkenlik gösterdiği gibi üretilen akustik ve tını da çeşitlenir. Trompetin başlangıcı olarak kabul edilen boru trompet modeli eski Yunan ve Roma topraklarında da sıklıkla kullanılmıştır.
Pistonlu Trompet: Yapısı basit trompete göre daha kompleks olan bu enstrümanda böylece üretilen ses ve tınılar da artmaktadır. Üzerinde tüp şeklinde gidip gelecek odacıklara sahip 3 adet tüp yani pistona sahip trompet modelidir. Bu pistonlara istenilen tını ve sese göre sırasıyla basılarak eşsiz sesler elde edilir. Tarihi ise 1826 yılına dayanmaktadır. Boru trompetin yaygın olarak tercih edildiği zamanlarda iki Alman tarafından pistonlar icat edilerek boru trompete adapte edilmiştir. Elbette pistonlara uyumlu borularda güncellenerek diğer ana sınıfımız ortaya çıkmıştır. Günümüze dek yapı özelliklerini koruyarak gelen bu enstrüman sıklıkla tercih edilen caz, latin pop müziklerinde kullanıldığı gibi orkestralarında vazgeçilmez üyesidir.
Günümüzde solo çalgı aleti veya oda müziğinde oldukça başarılı bir şekilde varlığını gösteren trompetler birçok farklı müzik türünde icra edilmektedir. Orkestralarda veya farklı ortamlarda istenmediği takdirde trompet modelleri Si Bemol anahtar notası üzerinden seslendirme yaparlar. Ayrıca trompet modellerinde kullanılan bir ürün daha vardır. Bu ürün ise Susturucu, sürdin veya mute olarak adlandırılmaktadır. Trompetin kalak kısmına harici olarak konumlandırılarak kullanılan ses rengine direkt etki edebilen üründür. Ses rengini değiştirdiği gibi sesin şiddetini ise büyük ölçüde düşürür. Ayrıca çeşitli susturucu türleri bulunmakla birlikte aralarında ki fark ise ses rengine farklı dokunuşlar yapmalarıdır. Bu ürünler ise profesyonel kişiler tarafından üretilen ses özelliklerine göre farklı amaçlar doğrultusunda değerlendirilebilir. Gelelim şimdi çalım tekniklerine, trompet hakkında detaylara indikçe, legato, stacccato, forse, piano, pianissimo gibi terimler duyabilirsiniz.
Bizim aşina olduğumuz terimler ise çiftdil tekniği, hızlı ikileme, hızlı üçleme, hızlı dörtleme gibi isimlendirmelerdir. Trompet çalım tekniği bakımından dil, nefes ve parmak hareketlerine cevap verebilen bir enstrümandır. Trompette legato adı verilen uzun ve staccato adı verilen kısa notalar icra edilebilir. Günümüzde ise Sib, do, re, la, mi ve mib trompet modelleri bulunmaktadır. Bakır, gümüş, pirinç, altın ve benzeri değerli metal türlerinden oluşabilir ya da kaplanabilir böylece birbirinden değerli trompet modelleri hayatımıza girmektedir. Son olarak trompet fiyatlarından bahsetmek istiyorum. Konu ile ilgili üst seviye ilgiye sahip kişilerin son olarak ihtiyaç duyduğu bir diğer önemli unsur ise trompet fiyatı olarak kabul edilebilir. Çünkü sizi etkileyen sese sahip ise merak uyandırır. Merakınızı ise bilgi konusundan bu kapsamlı yazı ile giderdiğimize göre bu muhteşem ürünü tecrübe etmek isteyeceksiniz. Böylece karşınıza son olarak fiyat konusu çıkacaktır. Konu ile ilgili detaylı bilgiler ise alt başlığımız altında yer almaktadır.
Trompet Fiyatları
Trompet fiyatları oldukça kapsamlı bir konudur. Çünkü oldukça eşsiz bu enstrümanın farklı türleri olduğu gibi üretiminde değerlendirilen hammadde ve işçilikler çeşitlenebilmektedir. Günümüzde büyüklü küçüklü farklı yapı özelliklerine sahip birçok trompet modeli bulunur. Ama araştırmalarım neticesinde birçok enstrümana göre daha maliyetli ürünlerdir. Çünkü bildiğiniz üzere bir müzik aleti ne kadar nadir ve üretimi yavaş ise o kadar maliyetli olmaktadır. Kesinlikle temizleme ürünleri, taşıma çantası ve benzeri ekipmanlar ile temin edilmesi gereken bu ürünü birçok üst düzey marka üretmektedir. Farklı yapı özelliklerine sahip bu muhteşem trompet modelleri oldukça geniş bir fiyat aralığında temin edebilirsiniz. Yani trompet fiyatları 1.300 Türk lirasından 30 40 bin hatta belki de daha fazla fiyatlara dahi bulunur. Daha öncede belirttiğim gibi bu tamamen marka, işçilik, üretiminde değerlendirilen değerli hammadde gibi ürünlerden değişebilen bir unsurdur. Fakat benim tavsiyem başlangıç düzeyinde olan kullanıcılar için güvenilir tedarik kanallarından bütçenize uygun trompet fiyatlarını göz önüne alarak bu eşsiz enstrümanı tecrübe etmelisiniz. Mutlaka tedarik firmasından marka ve model tercihi için kullanım amacı, alanı ve düzeyiniz odağında yardım alarak sizin ihtiyaçlarınıza en iyi cevap verecek ürünleri satın almaya özen gösteriniz.