Trombon
Trombon, yanık ses tonuyla ön plana çıkan caz müziğin vazgeçilmez çalgıları arasında yer alan nefesli çalgı grubu üyelerinden biridir. Bakır çalgı olduğu için ses karakteristiği yanık bir tona sahiptir. Bu yönüyle slow ve pop müzikten daha çok rock, caz, metal gibi farklı müzik tarzlarına hayat verir.
Trombon, alto, si bemol, tenor olmak üzere farklı çeşitlere sahiptir. Nefesli çalgının dudak kısmında oluşan titreşimler ses üretimini sağlar. İleri geri hareket edebilen kulis adı verilen sürgü sayesinde farklı notaları oluşturabilirsiniz. Farklı ses karakteristiklerine sahip nefesli enstrüman modellerini şimdi kategorimizden inceleyerek sipariş verebilirsiniz. Yonka Müzik Market’in fiyat avantajlarından yararlanarak kaliteyi bütçenizi zorlamadan elde edebilirsiniz.
Trombon Nedir?
Nefesli çalgı ailesinin nadide üyelerinden biri olan trombon, brass band adı verilen bakır nefesliler grubunda yer alır. İtalyanca kelime karşılığı tromba olan çalgı, büyük trompet anlamında kullanılmıştır. İngilizce karşılığı sagbut olan trombonun, Fransızca sacquer, İspanyolca sacabuche gibi kelimelerle ifade edildiği görülür.
Özel sahneler, orkestralar ve bandolar için vazgeçilmez müzik aletlerinden bir tanesidir. Üzerinde nota delikleri ve tuşları yer alır. Sol elin daha baskın şekilde kullanıldığı üflemeli çalgı türüdür. Burada piston yerine ton ve ağırlık kontrolünü sol elle sağlayabilirsiniz.
Trombon Nasıl Çalınır?
Ağızlık yardımıyla doğru üfleyerek içindeki kamışı titrettiğinizde trombondan ses elde edebilirsiniz. Bunu yaparken nota deliklerini ve tuşları da kullandığınızda ortaya farklı melodiler çıkar. Doğru duruş açısı ve pistonu ya da sürgüyü doğru şekilde kullanım sayesinde trombonu ahenkli bir şekilde çalabilirsiniz.
Çalarken sol elinizi ve parmak yerleşimini ustaca yapmanız gerekir. Bütün bu uyumu yakalamak için enstrümanı önce parça parça tanımalısınız. Bunu mümkün kılan şey ise öncelikle bol bol alıştırma yapmanızdır. Trombon çalmayı doğru şekilde öğrenmek için işin profesyonellerinden ders almayı düşünebilirsiniz.
Gerekli eğitimi aldıktan ve kendi tarzınızı oturttuktan sonra farklı trombon çalma teknikleri deneyebilirsiniz. Glissandro tekniği, trombon çalarken yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Sürgülü kısmı kaydırarak oluşturulan ton geçişleriyle akıcı bir melodi oluşturmanıza yardım eder.
Trombon Çeşitleri
Trombon, özel solo performanslar, caz konserleri, özel gösteriler, okul etkinlikleri, belediye ve okul bandoları için kullanabileceğiniz müzik aletidir. Trombon çeşitleri ise baskın olan nota sesiyle özdeşleşmiştir. Bazı trombonlarda piston varken bazılarında yoktur. Bu da çeşit bakımından trombonları ayırt etmede önemli bir kriterdir. Trombon, müzik aleti olarak özel ilgi alanlarına sahip kişilere hitap eder. Özgün ruha sahip, klasiğin dışındaki zevklere hitap eden trombon, üflemeli çalgılar içinde Yonka Müzik Market çatısı altında şu çeşitlere sahiptir:
1.Midex TRM-P247T Pistonlu Trombon Bb (Si Bemol) Entry Model:
- Kalak ölçüsü, 206 mm uzunluğunda olan bu model, pistonlu trombon kategorisinde yer alır.
- Geniş ses aralığına sahip olmasıyla zengin melodiler üretmeyi olanaklı kılar.
- Tenor trombon modeli, insan sesine en yakın tonu sunmasıyla da beğenilen modellerden bir tanesidir.
- Pirinç metal kalak yardımıyla istenen ses yankılanmasını elde etmeyi sağlar.
- Paslanmaz çelik pistonları sayesinde uzun yıllar dayanıklılığını korur.
2.Midex TRM-145A Alto Trombon Bb / F:
- Kullanıcı dostu kulis sistemiyle ön plana çıkan alto trombon modeli, müzisyenler için geniş bir ses yelpazesi sunar.
- Koruyucu çanta sayesinde enstrümanı dış darbelerden koruyabilirsiniz.
- Kalak ölçüsü 224 mm olan trombon modeli, lake kaplı pirinç gövdeye sahiptir.
- Sarı pirinç metal kalak sayesinde kulakların pasını silen ses yansımaları oluşturmanıza olanak tanır.
- Hızlı ve pürüzsüz hareket olanağı sunan mekanizmasıyla kolay bir kullanım sağlar.
3.Midex TRM-146T Tenor Trombon Bb / F:
- 224 mm kalak ölçüsüne sahip olan alto trombon modeli, dudakların titreşimiyle ses çıkaran mekanizmaya sahiptir.
- Boru uzunluğunu ayarlamaya yarayan kulis sistemi sayesinde farklı nota seslerini elde etmeyi mümkün kılar.
- Koruyucu çanta sayesinde uzun yıllarca darbelerden sakınarak keyifle kullanabilirsiniz.
- Şık tasarımı ve ses kalitesiyle müzisyenlere hoş bir kullanım olanağı sunar.
Trombon fiyatları, enstrümanın modeline, üretiminde kullanılan malzemelerin kalitesine bağlı olarak değişir. Trombon markaları arasında da fiyat skalası bilinirlik seviyesine göre değişiklik gösterir. Yonka Müzik Market çatısı altında Midex güvencesiyle alıp kullanabileceğiniz trombon modelleri fiyat performans ürünlerini yansıtır. Şimdi siz de bu modelleri inceleyerek kendinize uygun seçeneği sipariş verebilirsiniz.
Pistonlu Trombon
Pistonlu trombon modelleri üretilirken si bemol ya da do sesi baz alınır. Ses karakteristikleri belirlenirken do ve fa anahtarları kullanılır. Piston kısmında üç farklı ses bölgesi yer alır. Kalın kısım daha pes ve boğuk sesler çıkarır. İnce kısımda ise sesler daha ince ve tiz çıkmaya başlar. Kalın olan kısımdan temiz ses elde etmekte zorlanabilirsiniz. En net ses ise orta kısımdan gelir.
Sürgülü Trombon
Sürgülü trombon modelleri, piston olmaksızın kullanabileceğiniz, kulis adı verilen bir sürgü sistemiyle çalışan enstrümandır. Üflemeli çalgılar arasında yaygın şekilde kullanılan modellerden bir tanesidir.
Trombon Bakımı Nasıl Yapılır?
Trombon bakımı için dilerseniz bu işte uzman müzik marketlere başvurabilirsiniz. Enstrüman bakımı ve tamiri yapan ustalardan yardım alabilirsiniz. Kendiniz yapacaksanız bu konuda eğitmenlerinizden destek alabilirsiniz. Trombon bakımı için evde yapabileceğiniz en basit şey, enstrümanın büyük parçalarını özenle ayırmaktır.
Ayırdıktan sonra bu parçaları teker teker suyla yıkayıp kuruması için temiz bir bez üzerine serebilirsiniz. Yıkama sırasında mikroplardan arındırmak için az miktarda bulaşık deterjanı kullanabilirsiniz. Parçaların suyu süzüldükten sonra hepsini kuru bir bezle iyice silip tekrar birleştirebilirsiniz.
Birleştirme sırasında ek yerlerinde sıkışma olmasın diye belli noktalara az miktarda vazelin sürebilirsiniz. Bu sayede parçalar birbirine çok daha rahat şekilde geçer ve sıkışmaz. Bu yıkama ve birleştirme işleminden sonra dilerseniz bir gümüş parlatıcı tercih ederek trombonun parlak kısımlarını daha parlak bir hale getirebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Trombon çalmayı öğrenmek ne kadar zaman alır?
Her enstrüman, öğrenene kadar çok zor gibi görünür. En başta sadece ağızlık kısmıyla alıştırma yaparak başlayabileceğiniz müzik eğitimi, sonraki süreçte sese hâkimiyetle gelen kolaylığı da sağlar. İlk ve en temel çalışma şekliniz, ağızlık kısmından doğru sesi elde etmektir. Bunu sağlayana kadar ağızlıkla üfleme çalışmalarına bıkmadan devam etmelisiniz. Eğitmen desteğiyle bu süreci daha kolay bir şekilde geçirebilirsiniz. Trombon solosu konusunda gerekli yetkinliğe kavuşmanız başlangıç seviyesi için ortalama birkaç ayı bulabilir. Sonrasında yine öğrenmeye ve çalışmaya devam ederek kendinizi enstrüman konusunda geliştirebilirsiniz.
Trombon nasıl çalışır?
Trombondan ses çıkarabilmek için öncelikle ağızlık kısmını doğru kullanmanız gerekir. Ağızlık içinde yer alan kamışla dişleriniz, kesinlikle temas etmemelidir. Trombondan ses elde etmeyi sağlayan kalak denilen parça, enstrüman üzerinde yer alan sürgü ve notalar sayesinde anlamlı bir bütün oluşturur. Neticede bakır çalgının ses karakteristiğine uygun yanık melodiler ortaya çıkar. Bu bütünlüğü sağlamak için bolca alıştırma yapmanız gerekir. Böylece reflekslerinizin de zamanla geliştiğini fark edebilirsiniz.
Siz de caz müziğin yanık sesli enstrümanı, koroların ve orkestraların vazgeçilmezi trombon modellerini incelemek için kategorimize göz atabilirsiniz. Uygun fiyatlı Yonka Müzik Market trombon seçeneklerinden bir tanesini hızlıca sipariş verebilirsiniz.