Bilgisayar mikrofonu algılamıyor sorunu sıkça karşılaştığımız bir problemdir. Bildiğiniz üzere teknolojinin gelişmesi ve üretimin birçok marka tarafından çeşitlenmesi ile birlikte birçok ürünün kendine ait yazılımları ortaya çıkmıştır. Konunun detaylarına girmeden önce bilgisayar ve mikrofon ihtiyacını ve kullanım amacından bahsetmek istiyorum. Öncelikle bilgisayar, tablet, telefon ve benzeri teknolojik ürünler kullanıcıların ihtiyaçlarına göre şekillenip hizmet sunabilen unsurlardır. Bir bilgisayar modelinden oyun oynayabilir, proje hazırlayabilir, ders çalışabilir ve dahası aklınıza gelebilecek her noktada hizmet alabilirsiniz. Fakat bilgisayarın temel kısımları bulunur bir bütün halinde tek bir amaca hizmet eden parçalardır. Bilgisayarımızda işlemci, ram, ekran kartı temel olmak üzere internet bağlantı girişi, ses kartı ve birçok elektronik unsur bulunur. Bu ürünler arasında bizi konumuz itibari ile ilgilendiren parça ses kartıdır. Birçok masaüstü ve dizüstü bilgisayar modelinde dahili olarak ses kartı mevcuttur. Peki ses kartı ne işe yarar biliyor musunuz? Gelin isterseniz kısaca sizlere konuyu verimli bir şekilde anlamanız için konu hakkında bir kısa özet yapayım.
Mikrofon mevcut kaynaklardan oluşan ses dalgalarını hava tanecikleri üzerinden uygun yapısı sayesinde titreşimleri yakalayarak ses kartına aktarır. Ses kartı ise mevcut titreşimleri dijital ses verilerine yani teknolojik ürünlerimizin okuyup, yazabilecek ses verilerine dönüştürür. Bu sayede bilgisayar ve benzeri aygıtlar ses verisini kayıt altına alabilir, üzerinde değişiklik yapabilir veya direkt aktararak diğer elektronik ürünler vasıtası ile yayımlayabilir. Farkında iseniz tüm parçalar ayrı görevler üstlenerek bir amaç için birlikte çalışmaktadır. İşte bu noktada uyum söz konusudur. Yani mevcut cihazlarınızın ve ürünlerinizin birbiri içerisinde uyum içerisinde çalışması için gerekli unsurlara sahip olması gerekmektedir. Peki bilgisayar mikrofonu neden algılamaz?
Bilgisayar mikrofonu algılamıyor hatası yaşıyorsanız eğer bunun birkaç çözümü olabilir. Akla ilk gelen önemli unsur yazılım durumunu kapsayan bir hata olabileceğidir. Fakat gelin isterseniz tüm bu ve benzeri sorunları liste halinde inceleyelim. Mevcut mikrofon modelinin oyun mikrofonu, oyuncu mikrofonu, gaming mikrofonu, pc mikrofonu veya bilgisayar mikrofonu olarak geçebilir. Bu yüzden mutlaka ürünlerinizi iyi tanıyarak başlayalım. Sonrasında ise özenle aşağıda yer alan ihtimalleri gözden geçirelim.
Öncelikle hem mikrofona ait hem de bilgisayara ait girişlerde temas problemi olabilir. Eğer bir zedelenme, kırılma ve kopma durumu yok ise eğer mikrofon türünüze göre şekillenen çözümler bulunur. Ayrıca gaming mikrofon başta olmak üzere benzeri mikrofon modelleri için özel yazılımlar olabilir. İlk olarak dahili mikrofon modellerimizden başlayalım.
Sürücü güncel olmayabilir veya sürücü hatası
Mevcut mikrofon aygıtı devre dışı olabilir.
Mevcut mikrofon aygıtı sessize alınmış olabilir.
Mevcut mikrofon bilgisayara ait farklı bir yazılımda kullanıldığı için istediğiniz yazılımda kullanılamıyor olabilir.
Harici bir ses kartına ihtiyaç duyulabilir. (phantom power veya 7.1 ses kartı gibi)
Dahili ses kartı mevcut mikrofonu desteklemiyor olabilir.
Harici ses kartının sürücüsü hatalı veya eksik olabilir.
Üst düzey condenser yapılı mikrofon kullanmak istiyorsanız eğer +48 volt güç sağlayan phantom power ürününe ihtiyaç duyabilirsiniz.
Aygıt yöneticisinden mevcut ses girişi olarak dahili mikrofon seçili olduğu için harici mikrofonunuz devre dışı olabilir.
Aygıtlar kısmında mikrofon sessi kapatılmış olabilir.
Bilgisayarınızda bluetooth sürücüsü güncel veya yüklü olmayabilir.
Bilgisayar ve mikrofon modelinin bluetooth iletişim birimleri karşılıklı eşleşmemiş olabilir.
Bluetooth mikrofon modeli çekim mesafesinin dışında olabilir.
Aygıtlar bölümünden bluetooth bağlantı biçimi kapalı olabilir.
Bilgisayar mevcut bluetooth mikrofonu bilinmeye aygıt olarak görüp, güvenlik duvarı aracılığı ile engelleyebilir.
Bilgisayar mikrofonu algılamıyor ise öncelikle yukarıda yer alan mikrofon türlerine göre karşılaşılan hatalara göz atalım. Sonrasında ise mikrofon türümüze göre harici ses kartı ve benzeri ekipmanı temin edelim. Tüm ürünler sağlam bir şekilde eksiksiz mevcut ise, sürücülerimizi güncelleyelim. Ses kartı ve benzeri ihtiyaç duyulan yazılım programları yüklenip güncellendikten sonra ise sırasıyla aşağıda yer alan adımları izleyelim. Çünkü tüm bu unsurların olmadığından emin iseniz belki de çok daha küçük ve gözden kaçmış bir hata ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Mevcut bilgisayarda kayıt programı dışında hiçbir yazılım açık kalmasın yani mikrofonu başka bir programın kullanmadığından emin olun. Sonrasında ise sırasıyla aşağıdaki adımları izleyelim.
Başlat çubuğuna;
Denetim Masası yazarak giriş yapalım.
Açılan pencerede;
Donanım ve Ses sekmesine ilerleyelim.
Aygıtlar ve Yazıcılar sekmesinde mevcut mikrofon aygıtının aktif olduğundan emin olduktan sonra, SES bölümüne girelim.
Açılan pencerede;
KAYIT kısmına geçelim.
Bu aşamada yer alan mikrofon aygıtı veya aygıtlarını kontrol edelim. Devre dışı olup kullanmak istediğimizi aktif hale getirelim. Sonrasında ise algılamadığını düşündüğümüz veya kullanamadığımız mikrofonun aygıtına çift tıklayarak sonraki adıma geçelim.
Açılan pencerede;
Düzeyler kısmına geçip Mikrofon Dizisi kısmını arttırarak kapalı olmadığından emin olalım.
Yukarıda yer alan tüm olasılıkları denemenize rağmen çözüm bulamadıysanız eğer, direkt olarak profesyonel bir yardım alınız. Konu hakkında problem yaşayan kullanıcılar lütfen adımları sırasıyla izleyerek mevcut sürücülerin güncel olmasından emin olunuz. Ayrıca lisanslı olmayan işletim sistemlerinde belli bir aşamadan sonra kısıtlama olarak ses aygıtları kullanılmaz hale gelebilir. Bu ve benzeri yan unsurları göz ardı etmeyelim. Mevcut konumuzu oldukça temelden alarak sizlerin sorununu en iyi şekilde gidermeye çalıştım. Umarım sorununuz ortadan kalkmış ve size yardımcı olabilmişizdir.
0
)