Piyano Notaları
Piyano notaları her biri ayrı bir tuşa denk gelen, tuş sayısınca farklı tonlara sahip ses simgelerinin adıdır. Piyanodaki siyah ve beyaz tuş takımlarının tamamı, farklı notaları, ince ve kalın seslerle birlikte verir. Notaların bir araya gelmesiyle oluşan akorlar ise basit parçalardan daha zor parçalara doğru ilerlemeye yardımcıdır.
Standart 88 tuşlu piyano modellerinde tuşlar 7 oktavdan oluşur. Bunlar, bir minör üçlüyü kapsar. Piyanonun çaldığı frekans aralığı, A0 (27,5 Hz) ve C8 (4186 Hz)’dir. Piyanoda oktavlar C1-C8 ya da A0 – C8 aralığında yer alır. Her yedi notalık kısma bir oktav denir. Soldan sağa doğru piyano tuşlarını oluşturan her yedi tuş bir oktav olarak bölümlenmiştir. Bu bölümlenme piyano çalarken size ses tonlarını ayırt etmede yardımcı olur.
Müzik oluşumunda farklı nota birleşimleri, zengin melodilerin oluşmasına olanak tanımıştır. Harflerle simgelenen ve farklı sayı değerleri bulunan notalar, şarkı çeşitlerini oluşturmuştur. Şarkı çeşitleri, farklı ritimleri ve çalış teknikleri açısından müzisyenleri yeni arayışlara itmiştir.
Ünlü müzisyenlerin çeşitli parçaları farklı notaları bir araya getirmesinden doğan harmoni, ortaya müzik teorisini çıkarmıştır. Burada notaların matematiği, ezgilerin dili, minör ve majör akorların parçaya etkileri gibi çok çeşitli faktörler devreye girmiştir. Müzik teorisyenleri çok eski zamanlarda ortaya çıkmış olup ilk bilinen teorisyen doğu müziği için Kindi olarak ifade edilir. Müzik teorisinin kökeninin Pisagor’a kadar dayanır.
Üzerine bu kadar düşünülüp parçalar icra edilen müzik aleti, müziğin taşıdığı bir mesaj olduğunu hatta bir iyileşme yöntemi olduğunu bile ortaya koymuştur. Bu teorik bilgiler, genellikle alanda uzmanlık edinmek isteyen, güzel sanatlar ya da konservatuar öğrencilerinin öğrendiği detayları kapsar. Sizin için piyanonun matematiğini bilmek, notaları öğrenmek ve zamanla piyanonun dilini çözmek yeterli bir süreç olabilir.
Müzik, sonu olmayan dipsiz bir kuyu gibidir. Bu nedenle istediğiniz takdirde onunla ilgili daha fazla bilgiye her zaman ulaşabilirsiniz. Başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar piyano dersi alarak müziğin rahatlatan etkisini hayatınızda hissedebilirsiniz.
Başlangıç Seviyesi İçin Kolay Piyano Notaları
Piyano notaları nasıl okunur? Başlangıç seviyesi için piyano notaları kolay olandan zora doğru ilerler. Burada ilk öğreneceğiniz şey, aslında el hareketlerinizdir. Küçük alıştırmalarla başlayarak birkaç notayı art arda çalabilme egzersizleri yaparsınız. Tek tek nota geçişlerini hızlandırmayı amaçlayan bu alıştırmalar zamanla size karmaşık notaları çalabilmenizi sağlayan bir basamak niteliği taşır. Piyanoda tuşlara daha rahat alışmanız için kafanızda her oktavı soldan sağa doğru do, re, mi, fa, sol, la, si, do şeklinde kodlayabilirsiniz.
Siyah tuşlar ise iki beyaz tuşun ortasındaki ara sesleri ifade eder. Bu tuşlar bemol ve diyez olarak isimlendirilir. Nota okuma sürecinde en soldan en sağa doğru kodlama yaparken notaları piyano üzerine kolayca kodlamanıza yardım ederler. Sırasıyla kafanıza kodlayacağınız bir oktav nota grubu, parmaklarınızın otomatik olarak doğru noktaya gitmesine yardım eder. Özel piyano dersleri ya da ücretsiz kaynaklar aracılığıyla piyano çalmayı öğrenebilirsiniz. Bunu yaparken piyano üzerine notalar yapıştırmak yerine onların mantığını kavramayı denerseniz süreci çok daha verimli şekilde yönetebilirsiniz.
Popüler Şarkılar İçin Piyano Notaları
Popüler şarkılar için piyano notaları listesinde: Harry Potter, Moonlight, Çavbella, Sarı Zeybek gibi farklı ezgiler yer alır. Klasik müziğin enstrümanı olarak bilinen piyanolar, günümüzde farklı tarzda şarkıları ve türküleri çalmak için tercih edebileceğiniz zenginliğe sahiptir. Yeni başlayanlar için çocuk şarkıları ve basit şarkılar üzerinden alıştırma yapmak mümkündür. Bunlar: Kırmızı Balık, Hababam Sınıfı, 9.Senfoni, Chopstiks, Jingle Bells, This Old Man, When The Saints Go Marching In, Yağmur Yağıyor, Yaşasın Okulumuz isimli parçalardır. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Önemli olan içlerinden beğendiğiniz birkaç tanesini seçerek piyano çalma becerinizi geliştirmenizdir.
Piyano İçin Türk Marşı Notaları
Piyano notaları ücretsiz olarak internet üzerinde birçok farklı kanalda bulabileceğiniz erişime sahiptir. Farklı müzik merkezleri ve enstrüman üreticileri ya da müzik öğretmenleri yeni başlayanlar için piyano notaları isimli video serileri hazırlamıştır. Bu ücretsiz piyano dersleri aracılığıyla ya da Yonka Müzik Market profesyonelleriyle çalışarak piyano çalma teknikleri konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. İleri seviyede çalmayı deneyebileceğiniz güzel piyano müziklerinden bir tanesi Türk Marşı’dır. Mozart’ın Türk Marşı isimli bestesi, coşkulu ritimleri içinde barındırır. Aşırı hızlı değildir. Biraz el yatkınlığıyla takılmadan çalabileceğiniz piyano şarkıları arasındadır. Bu parçayı orta seviye piyano bilginizle çalabilirsiniz.
İleri Seviye Piyano Notaları ve Parçalar
İleri seviye piyano notaları ve parçalar için iyi bir eğitim süreci geçirmeniz gerekir. Basit notalardan başlayarak geliştirdiğiniz el becerinizi, ileri seviye piyano müziklerinde kullanabilirsiniz. Beethoven - Hammerklavier, La Campanella – Liszt, Chopin – Winter Wind, Hans Zimmer – Interstaller gibi parçalar, ileri seviye piyona notaları ile çalınan zor parçalar arasındadır.
Aslında piyano notaları için zor ya da kolay demek çok doğru değildir. Her enstrümanın bir matematiği ve kendine özgü karakteristiği vardır. Onlara alışana kadar başta en basit akorlar ve notalar bile çok zor gelebilir. Önemli olan ne kadar pratik yaptığınız ve elinizi bu alanda geliştirdiğinizdir. Bazı parçalarda bemoller, diyezler, minörler ve majörler devreye girerek ses değişimlerini oluştururlar. Bunlar parçalara lezzet katmaya yardımcı ögelerdir.
Profesyonel piyano eğitimi alarak ileri seviyeye kadar gelmek isterseniz siz de Yonka Müzik Market piyano kategorisini ziyaret edebilirsiniz. Piyano aksesuarları ve piyano dersleri hakkında bilgi alarak müzik kabiliyetinizi her geçen gün güçlendirmeye ne dersiniz?