Ritim oluştururken müzisyenlerin işini kolaylaştıran, vuruşlara uygun ritim atmayı öğreten aletin adı metronomdur. Başta belki de sadece zaman yönetimi için kullanılan metronom, şu an ritim ve tempo tutmak için tercih edilen bir araç haline gelmiştir. Metronomun birden çok çeşidi vardır. Ritimleri düzenli şekilde oluşturmayı sağlar, belli aralıklarla vuruş sesi çıkarır. Metronomu fiziki ya da online şekilde kullanabilirsiniz. Ritim aralıklarını zamanla müzik kulağınız oturdukça kendi kendinize belirleyebilirsiniz. Üstelik onu birçok farklı müzik aleti için kullanabilirsiniz.
Metronom Ne İşe Yarar?
İlk etapta acemilik sürecinizde size rehberlik edebilecek mekanik, dijital ve online metronom seçeneklerinden faydalanabilirsiniz. Burada metronomun hızını ayarlayarak farklı hızlarda ritim çalabilirsiniz. Hangi enstrümanı çalıyorsanız metronom ayarına uygun olarak vuruş yaparak çalışmalısınız. Gitar ve diğer bütün müzik aletlerinde ritimlerinizi oluştururken metronomdan faydalanabilirsiniz.
Metronomun Tarihçesi
Metronom, farklı hız ayarına getirerek dakikada atacağınız vuruşu buna göre ayarlayabilmenizi sağlar. Metronom, ritim duygunuzu geliştirmeyi ve zamanı kontrol etmenizi sağlayan araca verilen isimdir. Mekanik metronom, hız ayarını yaptığınızda iki tarafa sallanan ve saat gibi tik tak ses çıkaran aletin adıdır.
Metronom, 1814’te icat edildiğinden bu yana bazı değişiklikler yaşamıştır. Zamanı kontrol etmek amacıyla geliştirilen bu cihaz, günümüzde ritim elde etmek amacıyla belli aralıklarla vuruş sesleri çıkartır. Cihaz üzerinden yapacağınız hız ayarı sayesinde tik tak sesleri bazen hızlı bazen yavaştır. BPM cinsinden gösterilen metronom hızını 60 saniye içinde 100 PBM’ye ayarlarsanız tik tak sesleri sıklaşmaya başlar. Bu rakam yükseldikçe tempo daha da yükselir.
Metronomla üç ayrı şekilde çalışabilirsiniz. Metronomunuz mekanikse onu dilerseniz saat gibi masanızın üzerinde konumlandırarak kullanabilirsiniz. Dijital metronom modelleriyle dijital tik tak sesini takip ederek çalışabilirsiniz. Online metronom tercih edeceksiniz herhangi bir program indirmenize bile gerek kalmaz. Sadece telefonunuzdan arama motoruna metronom yazarak programı online kullanabilirsiniz. Hız ayarını online şekilde yapabilirsiniz.
Önceden fiziki bir formda satın alabileceğiniz bu cihaza şu anda online olarak sahip olabilirsiniz. Ritim duygusunu geliştirmeye yardım eden metronom sayesinde düzenli vuruşlar yapabilir, parçalarınızı doğru tempoda çalabilirsiniz. Ritim kaçırma problemi olmadan zor parçaları bile doğru şekilde çalabilirsiniz.
Metronomun Çalışma Prensibi
Metronomun, ona atadığınız hız ölçüsünde dakika içinde kaç vuruş yapacağını belirler. Metronomu 120 vuruşa ayarlarsanız dakika içinde vuruş hızını bu sayıya göre ayarlar. 150 vuruşa ayarlarsanız dakika içindeki vuruş sayısı ve tıklama hızı artar. Önce 60’tan başlayıp sonra 80’e oradan 100’e ve 120’ye çıkarak ritim hızınızı yavaş yavaş yükseltmeyi deneyebilirsiniz. Bu çalışma şekli acemi müzisyenler için ritim duygusunu geliştirirken reflekslerini de hızlandırmaları açısından kolaylık sağlar.
Metronom nasıl kullanılır?
Metronomun öncelikle hız ayarını yapmalısınız. Bu işlemi yaptıktan sonra sizin çalacağınız ritimle ayarladığınız hızın uyuşup uyuşmadığını kontrol etmelisiniz. Doğru hızı bulduğunuzdan eminseniz metronom tıklamalarına uygun olarak ritim geçişlerinizi yapabilirsiniz.
Metronom Çeşitleri ve Özellikleri
Metronom çeşitleri mekanik ve dijital olmak üzere ikiye ayrılır. Mekanik metronom bir zemberek üzerine oturtulmuştur. Hareket sistemi sayesinde sağa sola sallanarak tik tak ses çıkaran çubuk sarkaçtan oluşur. Özellikle ofislerde ve çalışma odalarında yer alan mekanik metronomlar, bazı stüdyolarda da kullanılabilir.
Günümüzde mekanik kullanımları oldukça azalan bu cihazların, dijital kullanımları pratik ve yaygın şekilde kullanılır. Dijital kullanımda metronom programı ya da online metronom uygulaması, size gerekli pratikliği kazandırabilir. Her tık hareketinde metronomla birlikte ritminizi atarak zamanla bu alanda kulağınızı daha da geliştirebilirsiniz.
Mekanik Metronomlar
Mekanik metronomlar, icatlarından bu yana çok fazla değişmemiş, sadece ebat olarak farklı seçeneklere sahip olmuştur. Günümüzde kullanımları eskisi kadar yaygın değildir.
Dijital Metronomlar
Dijital metronomlar, herkesin daha çok tercih ettiği, müzisyenlerin ve işi zamanla yarışmak olan kişilerin kullandığı metronom çeşididir. Dijital metronom kullanmak için internette yer alan ücretsiz programları kullanabilirsiniz.
Online Metronomlar ve Mobil Uygulamalar
Online metronomlar, genellikle arama motoruna yazdığınızda karşınıza çıkan ve hız ayarı yapabildiğiniz uygulamalardır. Mobil uygulama şeklinde metronom kullanmak isterseniz App Store ya da Play Store üzerinden indirme işlemi yapabilirsiniz.
Musicca ya da Metronome Online gibi uygulamaları bilgisayarınızdan da kullanabilirsiniz. Musicca isimli programdan sadece metronom değil, farklı enstrümanların sanal uygulamalarına da ulaşabilirsiniz. Metronom Online isimli programı açtığınızda Sayfanın sol üst tarafından yuvarlak bir gösterge görürsünüz. Göstergenin ortasında yer alan hız göstergesini iki yandaki oklarla yükseltip alçaltabilirsiniz.
Metronom Kullanımı Alanları
Şarkıların zor bölümlerinde tempo ve ritim kaçırmamak için tercih edilir. Metronom sanatçıya sabit bir tempoda kalması için yol gösterir. Canlı performanslarda ya da kayıt işlemlerinde kullanılabilir. Müzik aletleri ve vokal için sabit bir tempo ve ahenk yaratmaya yardım eder. Müzisyen, canlı performansta da metronom kullanarak kendi ritmini sabitleyebilir.
Metronomun Müzikteki Rolü ve Önemi
Müzik eğitimi alırken metronom kullanımı, daha doğru şekilde ilerlemenize yardım eder. Müzik pratikleri sırasında doğru tempoda kalmanıza yardımcıdır. Metronomun müzikteki yeri, genel olarak sanatçının doğru ritmi ve tempoyu yakalayarak pratik yapmaları açısından son derece önemlidir.
Canlı performanslarda ve profesyonel kayıtlarda ritim kaçırmayı engeller. Kulağa hoş gelen ve bütünlük sağlayan bir melodi oluşturmayı kolaylaştırır. Bateri, gitar, piyano gibi müzik aletlerini öğrenirken ritim ve tempo duygusunu çalınacak parçanın hızına göre ayarlamanıza yardım eder.
Metronom Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Metronom seçerken, çıkabileceği en yüksek hıza dikkat etmelisiniz. Uzun yıllar kullanabileceğiniz bir mekanik metronom alabilirsiniz. Her şeyin fiziki olanının daha iyi olduğunu düşünüyorsanız ve profesyonel olarak müzikle uğraşıyorsanız elinizin altında mekanik bir metronom bulundurmak isteyebilirsiniz.
Seçtiğiniz modelin birden çok müzik aletiyle uyumlu olduğunda da emin olmalısınız. Tasarım açısından kullanacağınız alana uygun olması, yapı olarak dayanıklı olması metronom seçerken dikkat etmeniz gereken diğer detaylardır.
Popüler Metronom Markaları ve Modelleri
Popüler metronom markaları ve modelleri arasında sizin için birkaç tane öneri verebiliriz. En iyi metronom markaları arasında yer alanlardan bir tanesi, 40 – 208 vuruş aralığında değişen hızıyla IronTree Mekanik Metronomdur. Pille ya da şarjla çalışmaz. Mekanik olarak kurulur. Kesintisiz 18 dakika boyunca çalışır.
LEKATO Zilli Mekanik Metronom, çocukların ve yeni başlayan müzisyenlerin de rahatlıkla kullanabileceği yapıdadır. Farklı ritim kalıplarını destekleyen yapısıyla müzisyenlere kolaylık sağlar. Kurulumu ve kullanımı kolaydır. Dijital metronom kullanmak isteyenler için hem akort cihazı hem metronom bir arada olan Musedo MT-40 Standart Metronom idealdir. Hem metronom olarak kullanabilirsiniz hem de birden çok müzik aletinin akordunu yapabilirsiniz.
Wittner Taktell Klasik Metronom, Korg TM 60 Combo Tuner Metronom, Linrax M2 Mekanik Metronom gibi modelleri de tercih edebilirsiniz. Mekanik ve kurmalı mekanizmaya sahip olan bu metronomlar, uzun süre kullanıma uygundur. Birden çok enstrüman için kullanabilirsiniz. Ekstra bir güç kaynağına ihtiyaç duymazlar. Kurmalı sistemle çalışırlar.
Metronomla Çalışmanın Avantajları ve İpuçları
Metronom, müzisyene ritim ve tempo açısından rehberlik eder. Hızlı ve ritim kaçırma ihtimali yüksek olan parçalar için kolaylık sağlar. Online metronom son derece basit bir yapıya sahiptir, sahnede de kolayca kullanabilirsiniz. Stüdyo kayıtlarında farklı birçok enstrümanı aynı tempoda tutmak ve ahengi yakalamak için tercih edebilirsiniz. Hem online hem dijital hem de mekanik seçenekleriyle sizin için uygun olan metronom çeşidini kolayca temin edebilirsiniz.
Metronomla çalışmanın avantajlarından bahsettikten sonra şimdi onunla nasıl çalışacağınızdan da biraz bahsedelim. Metronomun her bir vuruşu yani her bir tık bir notayı gösterir. Her tıkta bir nota çalmanız gerekir. Tempoya göre yavaş ya da hızlı şekilde çalmanız gerekebilir. Önemli olan metronomun her vuruşuna bir notanın denk gelmesidir.
Parçaların bazı yerlerinde birbirine bağlı notaları da tek metronom vuruşuyla okumanız gerekebilir. Bu konuda daha detaylı bilgi almak için müzik eğitmeninize danışabilirsiniz. Parçalardaki nota dizilişleri yarım notalar uzatmalar farklılık gösterdiği için bu konuyu uzman kişilerden öğrenmelisiniz.
Metronom fiyatları hakkında bilgi almak, hangi metronom programını kullanacağınızı öğrenmek için şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz. Müzik aletleri ve kullanım şekilleri hakkında detaylı bilgi almak için Yonka Müzik Market profesyonelleri her zaman yanınızda…