Öncelikle müzik kulağının gerekliliğini ve ritim kulağının da es geçilmemesinin gereğini belirtelim. Çalgı aletlerini bir bina olarak düşünürsek eğer ne kadar iyi müzik ve ritim kulağınız varsa eğer bu binanın temeli o kadar sağlam olur. Gitar nasıl çalınır ? sorusuna bir çok kullanıcı ve meraklı genç cevap aramaktadır. Gitar öğrenmenin ise birçok yolu vardır. Profesyonel bir yardım alıp yani müzik evlerine giderek gitar dersleri alabileceğiniz gibi aynı zamanda da evde kendiniz de öğrenebilirsiniz.
Birçok kullanıcı gitar öğrenmek istiyorlar ama bundan çekiniyorlar, çünkü meşakkatli gibi geliyor. Ya da gün içinde zamanı olmayan kişiler olabiliyor ama artık bu bir sorun olmaktan kalktı çünkü internet sitelerinde birçok kişi en genelden en özele kadar gitarların nasıl çalınabileceği konusunda videolar çekmekte ve yeni gitar kullanıcılarına ücretsiz olarak sunabilmektedir. Hem evde kendi kendinize gitar çalmayı öğrenebilir hem de özel derslere vereceğiniz paralardan tasarruf edebilirsiniz.
Gitar almadan önce müzik ve ritim kulağının öneminden bahsetmiştik. Peki ya başka dikkat edilmesi gereken noktalar yok mu? Elbette var. Bunlardan birisi de gitarların kullanıldıkları alanlara göre değişkenlik gösterebilen özelliklere sahip olabildikleridir. Yani siz bir gitar kullanıcısı olarak ne istediğinizi ve bu cihazı nerede kullanacağınızı çok iyi bilmeniz lazım. Ondan sonra ise devreye nereden almanız gerektiği ve en uygun yollara gitarların nereden satın alınabileceği geliyor.
Gitar alırken şu atasözünü aklınızdan çıkarmayın: “Ucuz etin yahnisi olmaz!”. Tabii biz size gidin de belli başlı markalara fahiş fiyatlar ödeyin demiyoruz ama yine de çok ucuz ürünlere de kulak asmayın. Eğer tabii uzun süreli bir kullanımı tercih ediyorsanız. Zaten çok pahalı bir ürün olmamakla birlikte gerçekten iyi bir araştırmanın sonucunda uygun fiyatlı ve fiyatına göre güzel performanslı ürünler bulabilmek mümkün. Tabii her yerden alınabilecek bir cihaz olmadığını da gözden kaçırmamak lazım. Bu işte usta müzik evleri ya da müzik marketleri tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Müzik kulağını, ritim kulağını, satın alımı ve gitarınızın ince belini sarışınızı hallettiysek o halde başlayalım o zaman: Gitar nasıl çalınır ?
Önceliğimiz akor öğrenmek olacak ama tabii başlangıç seviyesi gitar kullanıcıları için olan akorlar olacak. Peki, bu akorlar nelerdir haydi gelin göz gezdirelim.
D Akoru
3 parmak kullanacağınız bir akor çeşididir. İşaret, yüzük ve orta parmağınız işlev görecektir. Sırasıyla öncelikle işaret parmağınızı ikinci perdedeki üçüncü tele, orta parmağınızı ikinci perdeye getirip birinci tele, yüzük parmağınızı da üçüncü perdeye getirerek ikinci tele yerleştirerek D akorunu bütünleyin ve tellere dokunun. D akorunu basmış olacaksınız.
C Akoru
Bu akor için de 3 parmak kullanmanız gerekmektedir. İşaret parmağınızla birinci perdeye gidin ve ikinci tele basın, sonra yüzük parmağınızla üçüncü perdeye gelin ve beşinci tele basın, son olarak da orta parmağınızı ikinci perdeye getirerek dördüncü tele basın. Böylelikle C akorunu basmış olacaksınız.
G Akoru
3 parmak kullanmanız gereken G akoru için; öncelikle orta parmağınızı ikinci perdeye getirerek beşinci tele basın, yüzük parmağınızı üçüncü perdeye getirerek altıncı tele basın, en son olarak da serçe parmağınızı üçüncü perdeye getirerek birinci tele basın. Böylelikle G akorunu çalmış olacaksınız.
E Minör Akoru
2 parmak ile direkt olarak basabileceğiniz akorların arasında gelen E Minör Akoru; orta parmağınızı ikinci perdeye getirerek beşinci tele basın, sonra da yüzük parmağınızı ikinci perdeye getirerek dördüncü tele basın ve E Minör akorunu tamamlayın.
A Minör Akoru
3 parmak kullanarak basabileceğiniz A Minör akoru için; yüzük parmağınızı ikinci perdeye getirerek üçüncü tele basın, ardından orta parmağınızı ikinci perdeye getirerek dördüncü tele basın, son olarak da birinci perdeye getirip ikinci tele basın ve A Minör akorunu tamamlayın.
Gitar çalmayı en hızlı ve pratik öğrenmenin yollarından bir diğeri de sürekli alıştırma yapmaktır çünkü gitarda en çok yük parmaklara ve el bileklerine yükleneceği için ilk başlarda bu bölgelerde oluşabilecek ağrılara ve eklem hareketlerine vücudunuzun alışması çok önemlidir. Bu ağrılar gitar çalmaya ilk başladığınız anlarda çok zorlanmanıza neden olabilir ama sürekli alıştırma yaptığınız zaman artık ağrı yerine akorları çok güzel bastığınızı göreceksiniz.
Bir diğer husus ise gitar çalarken parmaklarınızı tellere çok iyi basabilmeniz önemli çünkü ne kadar tellere iyi basarsanız o kadar iyi ses elde edersiniz. Umarım bu yazımız gitar çalma konusunda sizlere yardımcı olur. Şimdiden iyi eğlenceler!
VIDEO VIDEO VIDEO VIDEO
En Çok Satan Gitar Modellerimiz