⁠   ⁠

Gitar Akorları | En Çok Kullanılan Gitar Akorları

gitar-akorlari

Gitar akorları, gitar çalarken en çok ihtiyaç duyacağınız bilgi grubudur. Akor basmak, gitar çalmanın olmazsa olmaz bir parçasıdır ve birbiri ardına basıldığında ortaya çıkan tınılar mükemmel olabilir. Akustik gitar dahil birçok enstrümanda akor yapmak gereklidir.

Öncelikle akorun tanımını yapmak gerekirse; akor, en az üç ayrı perdenin bir arada tınladığı ses kümesidir. Hangi perdelerin üst üste konulacağı, yapılan müziğin stiline veya müzikte yaratılmak istenen etkiye göre belirlenir. Klasik tonal armonide akorlar, bir temel notanın üzerine üçlü aralıkların üst üste konulması ilkesiyle oluşturulur. Üçlülerin büyük (majör) veya küçük (minör) olmalarına bağlı olarak akorların cinsi belirlenir. Üç notadan oluşan akorlarda, birbirinden farklı dört çeşit akor tipi kurulabilir.

Gitar çalmak ve arkadaşlarınıza şarkı söylemek istiyorsanız gitar akorlarını bilmeniz önemlidir. Her akoru en az iki farklı şekilde basabilmek ve bastığınız akorların içindeki sesleri ezbere bilmek, gitar çalmayı kolaylaştırır ve daha kaliteli bir ses çıkarmanızı sağlar. En güzel tınlayan akorlar, klasik gitar ve elektro gitar modellerinde elde edilir.

Gitar akorları sayesinde notalardan faydalanarak basit şarkıları çalmaya başlayabilirsiniz. Yeni başladığınızda, iki ya da üç parmakla basılan, baresiz kolay akorları tercih ederek şarkı çalabilirsiniz. Gitar eğitimine yeni başladığınızda, parmaklarınızın tellere alışması için temel gitar akorları ve 4/4’lük ritimle başlarsınız. Zamanla daha zor gitar akorlarına geçiş yapabilirsiniz.

Gitar Akorlarına Giriş: Temel Bilgiler

Gitar çalan birini gördüğünüzde ilk başta akorlara nasıl bastığına ya da gitarı nasıl tuttuğuna dikkat etmemiş olabilirsiniz. Bu, o anda duyduğunuz müziğe adapte olmanızla yakından ilgilidir. İşin içine girmeye karar verdiğinizdeyse detayları öğrenmeye başlarsınız. En temel bilgileri, ustalık seviyesine gelene kadar yapacağınız sık tekrarlar ve alıştırmalar sayesinde öğrenirsiniz. Zamanla üzerine ekleyerek devam edip çalma tekniklerinizi geliştirebilirsiniz.

1.Gitarla Tanışma: İlk önce gitarı doğru tutmayı öğrenmelisiniz. Bunun için online ya da fiziki ders alabilirsiniz. Bir uzmandan doğrudan eğitim almak yaptığınız yanlışları daha kolay fark edebilir ve daha hızlı yol alabilirsiniz.

2.Temel Akorları Öğrenme: Gitar akoru basarken enstrümanı nasıl tutacağınızı, doğru oturuş şeklini ve vuruş yaparken ellerinizi nasıl kullanacağınızı temel seviyede öğrenirsiniz. Sonraki aşamada, akorları daha güçlü basmak için antrenman yapabilirsiniz. Akor basışlarınız güçlendikçe ilerleyen süreçte daha fazla akor öğrenmeye başlarsınız.

3.Ritimlerle Tanışma: Başlangıçta kafanızın karışmaması ve elinizin ritim atmaya alışması için 4/4’lük ölçü kullanırsınız. 4/4’lük ritme eliniz alıştıktan sonra yavaş yavaş 3/4’lük, 2/4’lük, 5/8’lik, 8/8’lik farklı ritimleri denemeye başlayabilirsiniz.

4.Müzik Zevkinizi Geliştirme: Gitar temel akorlar açısından en başta size şarkı çalabilecek yeterlilikte done elde etmenizi sağlayan bir enstrümandır. Çalmada kendinizi geliştirdikçe mevcut gitarınızı ses kalitesi daha yüksek bir gitarla değiştirebilirsiniz. Akustik ya da elektro gitara geçiş yapabilirsiniz. Bu tamamen kendi zevkinize ve tatmin duygunuza göre değişen bir durumdur.

 

En Popüler Gitar Akorları ve Kullanımları

Başlangıçta gitar temel akorlar sınıfında AM, EM, DM gibi çalınması nispeten daha kolay akorlar yer alır. Bu akorları basmak da en başta zor gibi görünür ama elleriniz kısa sürede alışır. Sonrasında bu üç akorla oluşan şarkıları çalarak ritim atma kabiliyetinizi geliştirirsiniz.

En popüler gitar akorları arasında şunlar yer alır:

D akorunu, re, la ve fa notaları oluşturur.

AM akoru, mi ve la seslerinin bir araya gelmesinden oluşur. La minör adını alır.

G akoru, sol, si ve re notalarının birleşimini temsil eder.

F akoru için fa, la ve do notalarına bir arada basmanız gerekir.

C, do, mi ve solün birleşiminden oluşur.

EM, si ve mi notalarının birleşiminden meydana gelir.

 

Temel akorlar daha öncesinde müzisyenler tarafından oluşturulmuş müzik kalıplarıdır. Bunlara ilaveten majör ve minör sesleri öğrendikçe ve ilerledikçe kendi akorlarınızı oluşturmayı öğrenebilirsiniz.

 

Gitar Akorlarının Şarkılarla Uygulaması

Gitar akorlarının şarkılarla uygulanması, için şarkı sözlerinin üstüne akorların denk geldiği yerler yazılır. İlk akordan çalmaya başladığınızda bir sonraki akora kadar o akoru çalarsınız. Aşağıda bir şarkı sözü olduğunu farz ederseniz akorların satır üstlerindeki dizilimi şu şekildedir.

A EM D

……………………………………………….

G EM F

……………………………………………….

Şarkının zorluk derecesine göre akor sıklığı artar. Özellikle ritmi yüksek şarkılarda akor geçişleri daha hızlıdır. Bu durumda reflekslerinizi güçlendirmek için daha fazla antrenman yapmanız gerekir. Hızlı çalma becerisi kazandıktan sonra farklı ritimleri de öğrenerek repertuarınızı zenginleştirebilirsiniz.

 

En başta çalabileceğiniz basit şarkılar/türküler arasında: Akdeniz Akşamları, Gesi Bağları, Ölürüm Hasretinle, Sarı Gelin yer alır. Şarkı ve türkü alternatiflerini çoğaltmak mümkündür. Çalma kabiliyetinizi geliştirdikçe internet üzerinde yer alan çok sayıda şarkıyı repertuarınıza ekleyebilirsiniz. Bunun yerine sevdiğiniz şarkıların akorlarını kendiniz de çıkarabilirsiniz.

 

Temel ve İleri Seviye Gitar Akorları

Temel seviye gitar akorları yukarıda örneği bulunan çalınması diğerlerine oranla daha kolay akorları temsil eder. Gitarda akorlar, sade, sayılı, maj gibi farklı ifadelerle karşınıza çıkabilir. EM, A7, AMAJ7 gibi farklı akor türleriyle ses geçişleri daha zengin bir hal alır. Bu akorların her biri kalın ve ince sesleri harmanlayarak zengin melodiler elde etmenize yardımcıdır.

Gitar akorlarının yanında bir de gitar akort harfleri bulunur. Gitar akor harfleri notaları simgeler. Akort için kullanılan notalar ve karşılık geldikleri harfler arasında: re (D), mi (E), la (A), si (B), sol (G) yer alır. Gitar tellerini akort ederken bu sesleri kullanabilirsiniz. İleri seviyede gitar çalmaya başladığınızda kendi gitarınızı ekstra bir alete ihtiyaç duymadan akort edebilirsiniz. Yeni başladığınızdaysa fiziki ya da online bir akort cihazı kullanabilirsiniz.

 

Bu hem amatör hem profesyonel gitar çalan kişilerin mutlaka edinmesi gereken bir bilgidir. Gitar temel akorlar üzerinden başlayarak çalabileceğiniz bir enstrümandır, ama sesi düzgün çıkmazsa kulak tırmalamaya başlar. Yeni başladığınızda sizin adınıza gitar hocanız akordunuzun düzgün olup olmadığını kontrol eder. Nasıl akort yapacağınızı size gösterir. Sonrasında notalar ve klasik gitar akorları başta olmak üzere gitarın incelikleri hakkında detayları öğrenmeye başlarsınız.

 

Gitar Akorlarını Öğrenirken Yapılan Yaygın Hatalar

Gitar çalarken bazı püf noktalarına dikkat etmek, performansınızı iyileştirmeye yardımcıdır. Gitar akorları ve çalış teknikleriyle ilgili yapılan hataları tekrarlamamak için aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz.

1.Nota ve Akor Uyumunu Bilmemek: Gitar akorlarını öğrenirken en başta hangi akorun hangi notaların birleşiminden oluştuğunu öğrenmelisiniz. Seslerin nasıl bir araya geldiğini anlamak, hangi telin hangi nota olduğunu bilmek, arpej yaparken de işinizi kolaylaştırır. Parmaklarla bastığınız tellerin yanında ritim atmak yerine yine parmaklarınızla telleri teker teker çalıp melodileri gitar sesiyle verebilirsiniz. Bu yönteme arpej adı verilir.

2.Gitar Temel Akorlar ve El Koordinasyonunu Kuramamak: Gitar akor yerleri, doğru ses çıkarmanız için dikkat etmeniz gereken en temel noktalardan biridir. Çalarken ilk başta ellerinizi doğru yere koyduğunuzdan emin olmak için bastığınız noktaya bakabilirsiniz. Bir süre sonra bu hareketi ezbere yapmaya başlarsınız. Parmaklarınız gitar tellerine alışana kadar temel akorları daha iyi basabilmek için çalışma yapmalısınız. Bu noktada parmaklarınızı doğru perdelere bastığınızdan emin olmalısınız.

3. Düzgün Ses Çıkaramamak: Çalışırken gitar akordunuz düzgün olmalıdır. Düzgün akort edilmediyse gitardan doğru sesi çıkaramazsınız. Parmaklarınız tellere alışana kadar istenen sesi verememeniz normaldir. Bu noktada pes etmeden yapacağınıza inanarak çalışmaya devam etmelisiniz. Gitarı çalmak için sağ elinizin tırnaklarının hafif uzun sol elinizin tırnaklarının ise tamamen kesilmiş olması gerekir. Gitardan tam verim almak için ellerinizi kullanmalısınız. Sadece penayla çaldığınızda daha yavan sesler elde edebilirsiniz. Gitarda tırnak kullanımı bu yüzden önemlidir.

4.Doğru Çalış Pozisyonu Kuramamak: Akorları bastığınız yerlere dikkat etmeniz önemlidir. Sesleri doğru çıkarmak için çalarken bileğinizi gitar sapına değdirmemelisiniz. İki elinizin de bileğinizi açık pozisyonda tutmalısınız. Bilekleriniz gitara değdiğinizde sesleri düzgün çıkaramazsınız.

5.Başparmağı Doğru Şekilde Tutmamak: Gövdeyi kucağınıza oturttuktan sonra gitarın sap kısmını sol elinizle tutarken başparmağınız önemli bir rol üstlenir. Gitar sapının kafaya yakın kısmını arkadan başparmağınızla destekleyerek diğer parmakları akor basmak üzere hazırlamalısınız. Tüm gitar akorları için doğru pozisyon bu şekildedir. Bazı özel çalış teknikleri söz konusu olduğunda perde değişikliklerinde elin kafaya olan uzaklığı artabilir.

 

 

 

 

 

Gitar Akorlarına Çalışırken Nelere Dikkat Edilmeli:

  1. Akorları çalışırken her sesin temiz ve net duyulduğuna dikkat edin.
  2. Gitar akorlarını çalışırken sağ elinize bakmayın.
  3. Zor akorları başlangıç aşamasında denemeyin.
  4. Akor geçişlerini çok yavaş çalışın.
  5. Hangi akoru çaldığınızı çok iyi bilin. O akorun içindeki seslerin neler olduğunu ve neden o seslerin olduğunu öğrenin.

 

Gitarda akorların bozuk sesle çıkıyor olmasının başlıca sebepleri vardır. Bunlara örnek verecek olursak perdelere yeterince güçlü basmamış olabilirsiniz. Gitar çalarken, parmaklarımızı tellere kendimizi yormayacak şekilde fakat güçlüce basmamız gerekmektedir. Eğer tellere yeterince güçlü basmazsanız sesler bir hayli sorunlu olacaktır. Tellere güçlü basarken başparmağı da çok yormamaya özen göstermeniz gerekir, başparmak gitarı tutarken sadece destek olmalı, fazladan güç uygulamak doğru olmaz. Bozuk bir sese sahip olmanızın bir farklı sebebi ise akort edilmemiş bir gitarla çalıyor olmanız olacaktır. Açıklamak gerekecekse eğer çaldığınız gitarın akortu yerine değilse çaldığınız sesler de yanlış duyulacaktır. Gitarın akortu, gitarın burguları farkında olmadan bir yere değdiği için bozulmuş olabilir. Gitar çalmaya başlamadan önce kesinlikle gitarınızın akordunu kontrol etmelisiniz. Belki de akoru yapılmış bir gitarla çalıyorsunuzdur ancak, doğru akora basmıyorsunuzdur. Akorları çalışırken içindeki sesleri de ezberlemek önemlidir. Akoru sadece pozisyon olarak nasıl basıldığını ezberlerseniz akoru yanlış basabilirsiniz, ama akorun içindeki sesleri bilirseniz akoru doğru basıp basmadığımızı kontrol edebilirsiniz. Bu ve benzeri  sorunlara da bakarak akorlardan gelen bozuk sesin kaynağını bulabilirsiniz.

Gitar Akoru Nasıl Yapılır

Profesyonel bir müzisyen, pek çok kaynaktan doğru sesleri alarak gitarını akort edebilirken, bu işe yeni başlamış olanlar için bu oldukça zor bir iş olacaktır. Ama panik yapmaya gerek yoktur birçok gitar akort cihazları icat edilmiştir ve bu enstrümanlar ile kolayca gitar akort etmek mümkündür. Elbette ki her akort aleti size hangi telin hangi nota olması gerektiğini göstermez. Bu nedenle tellerin nota değerlerini öğrenmeniz gerekiyor.. Eğer tellerin nota değerlerini biliyorsanız, akort aleti veya bir başka enstrüman aracılığı ile en az bir sesi alarak gitarımızı akort edebiliriz. Yani; gitar akorunu ayarlamak için ilk madde, gitar tellerinin notalarını öğrenmek olacaktır. 

Gitar Akoru Ayarlarken Tel Kopması

Genel olarak eskimiş ve paslanmış telleri akort ederken ilk defa akort ayarlayan birisi tel kopacak gerginliğini yaşayabilmektedir. Bu sadece acemi insanlarda değil birçok müzisyende de oluşan gerginliktir. Özellikle uzun süre kullanılmamış gitarın akorunu ayarlarken genellikle telin kopmasıyla sonuçlanabilir. Bir gitar uzmanı veya bir gitar eğitmenine akor ayarlatılırsa tel kopması veya buna benzer bir problem yaşanılması minimum seviyeye inecektir. 

Akoru Yapılmamış Bir Gitarı Çalmak Mümkün Müdür

Solo olarak çalmak mümkündür ancak daha ötesine gitmek pek fazla mümkün değildir. 

Gitar Akor İsimleri

  

EM Akoru

Gitar çalarken oldukça sık kullanılan ve genelde ana akorlardan biri olarak bilinen, si ve mi notalarının birlikte tınlamasından oluşan akor çeşitidir. Birçok şarkıda em akorunun kullanıldığını fark etmemiz oldukça normaldir. Mi karar bir şarkı em akoru ile başlayıp bitmektedir. 

 

AM Akoru

AM akoru da EM akoru gibi oldukça fazla kullanılan bir akor çeşitidir.  Mi ve La notalarının birlikte tınlanmasından oluşan akor çeşitidir. AM akoru gibi birçok şarkıda kullanılabilir ve fark etmemiz gayet normaldir.

Dm Akoru

AM akoruna olan benzerliği ile bilinmekte olan Dm akoru, La Re ve Fa notalarının birlikte tınlatılması ile oluşan akor çeşitidir.  AM akoru ile çok karışıldığından dolayı şarkılarda pek fazla fark edilmeyen bir akordur.

D Akoru

D akoru La, Re ve Fa notalarının birlikte hareket ettirilmesi ile oluşan bir akor türüdür.

G Akoru

Sol, Si ve Re notaları ile birlikte oluşturulan G akoru  diğer akorlara göre basması daha zor olmasıyla bilinir. Güçlü baskın ve neşeli bir ton ortaya koymasıyla da fark edilir.

F Akoru

Gitara yeni başlayanlar için özellikle çok zor olarak görünen akordur. Bare basmak gerektiğinden F akoru gitar öğrenimini bir üst seviyeye taşımak adına önemli bir basamaktır. Fa, La ve Do notalarına basarak çalınabilen bir akordur. 

C Akoru

Gitara yeni başlayanlar için son derece kolay bir akordur. C akoru; Do, Mi ve Sol notalarının aynı anda çalınması ile oluşur.

İsterseniz Gitar sayfasını ziyaret edip diğer modelleri de inceleyebilirsiniz. 

 

Gitar Akorları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular(SSS)

Gitar çalmak için kaç akor bilmem lazım?

Gitar çalmak için en başta 3 akor bilmeniz yeterlidir. Akorların artışı, size zamanla repertuar ve çalış tekniği açısından bir zenginlik kazandırır.

Elektro gitar akorları ile klasik gitar akorları aynı mı?

Temel olarak gitarda akorlar birbirinden farklı değildir. Elektro gitarda sesler daha kalın olduğu için kullanılan akorlar da bu doğrultuda değişiklik gösterebilir.

Gitar çalmayı nasıl öğrenebilirim?

Gitar çalmayı öğrenmek için bu alanda eğitim veren özel müzik kurslarını tercih edebilirsiniz.

B hangi akor?

B, si majör notasını simgeler.

F hangi akor?

F, Fa notasını simgeler.

Elektro gitarda kaç nota var?

Elektro gitar üzerinde 5 tel yani 5 nota bulunur, toplamdaysa do, re, mi, fa, sol, la, si olmak üzere 7 nota vardır.

 
 

En Çok Değerlendirme Alan Gitar Modellerimiz

Etiketler: gitar akorları
Mayıs 14, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Yonka Elektronik A.Ş. olarak web sitesi deneyiminizi iyileştirmek için yasal mevzuata uygun çerezler (cookies) kullanmaktayız. Sitemizde kalmanız halinde çerez erişimine izin vermiş sayılırsınız. Detaylı bilgi için Çerez Politikası sayfamızı inceleyebilirsiniz.