Ukulele kelimesi zıplayan pire anlamına gelmektedir. Ve şimdilerde oldukça popüler bir enstrümandır. Ukulele oldukça kolay çalınabilen ve gencinden yaşlısına herkesin ilgi odağı olan bu müzik aletinin 4 teli bulunur. Görünüm olarak ve çalış şekli olarak gitara benzemektedir. Telli müzik aletleri arasında yer alan ukulelenin değişik boyutlarda ve değişik çeşitlerde modelleri bulunmaktadır. Bu çeşitleri saymak gerekirse 4 tane ukulele modeli olduğunu bilmeniz gerekir. Mesela en büyük modeli 76 cm olan Bariton’dur. Bir alt modeli ise 66 cm uzunluğunda Tenor’dur bir diğeri ise Konser’dir en küçük ama en yaygın olarak kullanılan model ise Soprano’dur. Ve 53 cm’dir. Farklı ağaç ve malzemelerden yapılan ukulele uzunluk arttıkça ses olarak da daha pes yani sert olmaktadır. Boyut küçüldükçe ise sesler daha tiz ve ses dalgası daha küçük olacaktır.
Ukuleleyi çalmak ve öğrenmek, gitara oranla daha kolaydır. Bu yüzden de gitar çalmaya başlamadan önce ukulele ile pratik yaparak başlangıç yapabilirsiniz. Ve aynı zamanda da ukulele öğrenmek ve çalabilmek gitar kadar zor ve yorucu olmadığı için, parmaklarınız ağrımadan kendinizi geliştirmeye ve daha çok parmaklarınızın güçlenmesine de katkı sağlamış olur. Bu yüzden gitar çalmadan önce ukulele ile başlangıç yapmanız, ileri zamanlar için size avantaj sağlayacaktır. Tabii ki ukulele çalabilmek için ilk önce temel bir nota bilgisine sahip olmak gerekir. Zamanla profesyonel bir nota bilgisine zaten ulaşmış olursunuz ama ilk önce temel notaları bilmenizde yeterli olacaktır.
Ukulele ile ilgili merak edilen soru ve cevaplar ;
1. Ukulele Akort Düzeni Nasıl Yapılır ?
Ukulele’nin akort düzenini yaparken ses tonunu gitara göre bir oktav daha yüksek seste ayarlamalısınız. Çünkü gitar enstrümanında bulunan sol teli G3’te iken, ukulelede G4’tedir.
2. Ukulelemi Nasıl Seçerim ?
Ukulele satın almadan önce yapacağınız ilk şey; hangi ukulele modelinin sizin tarzınıza uygun olup olmadığını bulmanız gerekmektedir. Bildiğiniz üzere yukarıda da anlattığım gibi 4 farklı ukulele modeli bulunmaktadır. Birbirinden farklı ukulele çeşitlerinin en fark edilir özellikleri boyutu, perde aralığı ve ses özellikleridir. Bu özelliklere bakarak kendi el yapınızı, çalacağınız ortamı ve sahip olduğunuz ses özelliğini göz önünde bulundurarak enstrümanınız konusunda doğru seçimi yapabilirsiniz. Ve mümkünse enstrümanları tek tek deneyerek satın almanızı öneririm.
0
)