Nefesli çalgılar adından anlayacağınız gibi ağızla çalınan ve birbirinden farklı ses renklerine sahip enstrümanlardır. Üflemeli çalgılar grubu genel olarak üç ayrı çeşide ayrılabilir. Bunlar: tahta, bakır ve diğer nefesli çalgılar olmak üzere sınıflandırılmaya uygundur. Her biri tasarımları ve ses üretim şekilleri bakımından farklı tonlara sahiptir. Sahip oldukları farklı tonlar onları çeşitli müzik tarzlarında kullanmaya uygun hale getirir.
Yan flüt, halk müziği, popüler müzik gibi müzik türlerine uygun yapıda olabilirken trompet, daha çok marşlarda ve özel etkinliklerde kullanılabilir. Klarnet, taverna, TSM gibi farklı müzik türlerine hizmet edebilirken popüler müzik için de hoş bir çalgı olabilir.
Çalış zorluklarına göre nefesli çalgılar nelerdir?
Flüt ve mızıka çalış zorluğu açısından diğer enstrümanlara oranla biraz daha kolay kabul edilebilir. Yan flüt, trompet, klarnet, saksafon ise ses çıkarmak için biraz daha efor sarf etmeniz gereken enstrümanlar arasında yer alır. İlgi alanınıza göre her biri oldukça keyifli çalış deneyimleri sunan çalgılardır.
Her çalgı, rezonansı, şekli, akustiği açısından farklı karakteristik özelliklere sahiptir. Her ülke toprakları kendine özgü müzik aletleri üretmiştir. Dünyaya yayılan müzik aletlerinin kullanım türleri, her kültürün kendi müzik tarzına göre değişir. Bu değişiklik farklı çalış stillerinin gelişmesini de desteklemiştir. Neticede akort türlerine göre değişen modeller doğmuştur.
Nefesli Çalgı Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
Nefesli çalgılar, çeşitli tasarımlara, farklı ses renklerine, tasarımlara sahiptir. Nefesli çalgıların isimleri ortaya çıktıkları yöreyle bağlantılıdır. Yaşam şekliyle bağlantılı olarak kullanımları da değişiklik gösteren enstrümanlar, kullanıldıkları ilk zamandan günümüze oldukça değişmiştir. Nefesli çalgılar grubunun sahneye çıkan ilk ismi taş flütlerdir.
Eski zamanlarda üflemeli çalgı olarak kullanım kolaylığı açısından da bu flütlerin kullanıldığı görülür. Nefesli çalgı grubu aslında oldukça geniş bir ailedir. Çalgı aletleri arasında tahtadan yapılanlar obua, ney, flüt, klarnet, fagot yer alır. Bakır çalgılar grubunda ise saksafon, trompet, trombon, tuba, korno yer alır. Yonka Müzik Market güvencesiyle satın alabileceğiniz çalgılar ise altı adet üflemeli müzik aletinden oluşur.
Nefesli Çalgılar: Trompet, Saksafon, Yan Flüt, Flüt, Mızıka, Klarnet
Yonka Müzik Market çatısı altında yer alan nefesli çalgı çeşitleri: trompet, saksafon, yan flüt, flüt, mızıka, klarnet olmak üzere listelenir. Flüt, basit bir üflemeli çalgı olarak ilkokullarda, çeşitli eğitim kademelerinde çocukların müzikle tanışması için hoş bir seçenektir. Müzik kulağını geliştirmek, okul korolarında performans sergilemek amacıyla kullanılır.
Mızıka, el ve ağız hareketleriyle yön vererek farklı melodiler oluşturacağınız enstrüman çeşididir. Yan flüt, flüte oranla daha profesyonel bir çalgı türüdür. Doğru duruş, tutuş ve çalış pozisyonu önemli olan bu çalgı türünü, profesyonel destek alarak öğrenebilirsiniz. Hoş sesiyle profesyonel çalışmalar için fon müziği yapmanıza olanak tanır. Ses rengine göre farklı modellere sahiptir. Üzerinde nota ve ses delikleri bulunur. Kalın do notasından ince do notasına giden dizilimiyle klasik flüte benzer yapıdadır.
Klarnet, yan flüt gibi nota deliklerine ve pistonlara sahiptir. Ağızlık kısmında bulunan bir adet kamış yardımıyla çalabileceğiniz enstrümandır. Trompet, bandolarda ve korolarda yer almak için tercih edebileceğiniz kalın sesli çalgı türüdür. Üzerinde nota delikleriyle birlikte pistonların yer aldığı bakır çalgılardan bir tanesidir. Saksafon, caz müzikle özdeşleşmiş nefesli çalgılardan bir tanesidir. Salınımlı sesiyle solo ve stüdyo kayıtları için hoş müzikler elde etmenizi sağlar.
Tahta nefesli çalgı olan saksafon parçaları, bek (kelepçe, kamış ve bek), deveboynu, gövde ve kalak kısımlarını kapsar. Ses çıkarmak için en başta bek kısmından üfleme çalışmaları yapmanız gerekir. Sonrasında deveboynunu da takarak daha kaliteli sesler elde etmeye çalışabilirsiniz. Bu ses çalışmalarını iyi bir şekilde yapabildikten sonra bütün enstrümana hakimiyet kazanabilirsiniz.
Her bir enstrüman ses kalitesiyle ön plana çıkarken ürün yelpazesi açısından da zengin alternatiflere sahiptir. Klarnet kategorisinde yer alan Midex BNS-4000, BB-66-Si Bemol, BX-196 Midi Ewi Dijital, MK-404 Profesyonel sol gibi farklı modeller ön plandadır. Bunların dışında: Midex BNS 6000 serisi de son derece rağbet gören ses kalitesiyle müzisyenlerin en çok tercih ettiği modeller arasında bulunur.
Midex TP 5000 Trompet Bb profesyonel seridir. Ucuz trompet kategorisinde fiyat performansıyla da iyi bir seviyede olan enstrüman, taşıma çantasıyla birlikte satılır. Enstrümanı: monel pistonlar, temizleme bezi, T yağı, birinci ve üçüncü piston slider, Bb trompet 7C ağızlık setiyle birlikte temin edebilirsiniz.
Midex flüt ve yan flütlerle sevdiğiniz tınıları yine Midex kalitesiyle oluşturabilirsiniz. Midex mızıka seçenekleri sayesinde arkadaş ortamında ya da stüdyo kayıtlarında güzel melodiler elde edebilirsiniz. Korolarda ve özel müzik gruplarında çalmak üzere edineceğiniz trompet modellerini uzun yıllar kullanabilirsiniz.
En İyi Nefesli Çalgı Markaları Hangisidir?
Piyasa araştırması yaptığınızda çok yüksek rakamlara sahip olan farklı markalar görebilirsiniz. Yüksek fiyatlı müzik aletlerinin aksine üflemeli çalgı markaları arasında Midex önemli bir yere sahiptir. Fiyat performans ürünü birçok çalgıyı bünyesinde bulunduran Midex, Yonka Müzik Market’in kalitesi yüksek markalarından biridir. Kullanılan malzemelerle yüksek ses kalitesi elde etmeyi amaçlayan çalgı türlerini tek adreste bulabilirsiniz. Midex YFL serisinin gümüş rengi tasarıma sahip yan flüt modellerini beğeniyle kullanabilirsiniz. Midex SF-800 gold serisi alto ses rengiyle hoş ezgiler oluşturmanıza yardım eder. Midex SF-150 Profesyonel Saksafon standı sehpası sayesinde enstrümanınızı çalmadığınız zamanlarda sabit şekilde koruyabilirsiniz. Çocuklarınıza müziği sevdirmek ve kendiniz de hobi olarak çalmak için Midex HN-10 BK 10 delikli mızıka modelini kullanabilirsiniz. Midex FL serisinin beyaz, siyah ve kahverengi blok flüt seçenekleriyle çocuklarınıza hoş deneyimler yaşatabilirsiniz. Şimdi nefesli çalgılar kategorimizde yer alan farklı akort şekillerine sahip çalgıları inceleyebilirsiniz.
Nefesli Çalgılar Akort Edilir mi?
Nefesli çalgılarda akort, işin uzmanları tarafından yapılabilir. Bu konuda en başta çalgınızın parçalarını çok fazla oynatmamanızı tavsiye ederiz. Zamanla üfleme teknikleriniz geliştikçe bu konuda da kulağınız belli bir hassasiyete ulaşır. Yan flüt gibi akort edilebilen nefesli çalgılar için bu işlemi, eğitmeniniz aracılığıyla yapabilirsiniz. Flütünüzün sesi olması gereken şekilde çıkmıyorsa ağızlık kısmını hafif şekilde açarak pesleştirebilirsiniz. Tizleştirmek için ise ağızlık kısmını kapatmanız gerekir. Akort cihazı yardımıyla yapabileceğiniz bu basit işlem sayesinde doğru ses tonunu elde edebilirsiniz.
Nefesli Çalgılar Nasıl Çalınır?
Nefesli çalgı çeşitleri, farklı tasarım şekillerine sahiptir. Ses ve rezonans boşlukları açısından çalma stilleri değişiklik gösterir. Nefesli müzik aleti çeşitleri, bek kısmına üfleyerek ses çıkarma prensibiyle çalınır. Her üfleyen kişinin ilk seferinde ses çıkaramadığını da belirtmek gerekir. Trompet, saksafon, klarnet ve yan flüt gibi çalgılar için öncelikle ağızlık kısmıyla bir nefes çalışması yaparsınız. Güçlü ve istenen sesi elde ettiğinizde sonraki parçaları da takarak notalar üzerine çalışmaya başlayabilirsiniz.
Ağızla çalınan müzik aletleri içinde kamışla çalınanlar için sadece kamışın içinde olması yeterli değildir. Doğru pozisyonda yerleştirilmiş olması gerekir. Sonrasında diyafram nefesiyle güçlü üfleme çalışmaları yaparak müzik aletine hâkimiyetinizi sağlayabilirsiniz. Nefes, duruş ve üfleme tekniklerini öğrendikten sonra üflemeli enstrümanınızla güzel melodiler oluşturmaya başlayabilirsiniz. Nefesli çalgıların akordunu buna benzer şekilde yapabilirsiniz.
Nefesli Çalgıların Temel Çalma Teknikleri
Nefesli çalgıları öğrenme süreci, eğitmen yardımıyla olduğunda daha hızlı şekilde ilerler. Kişisel gelişim, beceri, çalışma sıklığı da öğrenme sürecinizi etkileyebilir. Nefesli çalgıları öğrenmeden önce bilmeniz gereken bazı hususlar vardır.
Doğru Duruş ve Tutuş Pozisyonu: Üfleme yapmadan önce enstrümanınızın türüne göre genellikle dik pozisyonda durmanız önemlidir. Çalgının türüne ve özel duruş pozisyonuna uygun olarak pozisyon aldıktan sonra çalmanız daha kolay olabilir.
Ses Çıkarma Çalışması: Enstrümandan olması gerektiği şekilde ses çıkarmak için uzun bir üfleme çalışması yapmanız gerekir. Bunun için istikrarlı şekilde her gün belli bir süre ayırarak çalışmaya devam etmelisiniz.
Enstrümana Hâkimiyet: Çalışmalarınızı aksatmadan yaptıktan sonra enstrümandan ses çıkarmaya başlayabilirsiniz. Neticede diğer parçaları da enstrümana ekleyerek notaları öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Nota Çalışması: Enstrüman üzerindeki nota yerlerini çalıştıktan sonra yerlerini ezbere alabilirsiniz.
Anlamlı Melodiler Oluşturma: Notaları da öğrendikten sonra basit şarkılardan başlayarak melodilerinizi çalabilirsiniz.
Yonka Müzik Market profesyonelleri tarafından verilen özel online dersler yardımıyla müzik kariyerinize güvenli bir adım atabilirsiniz.
Nefesli Çalgıların Fiyatları
Üflemeli çalgı, flüt ve diğer bütün modeller için farklı fiyat skalasına sahiptir. Yonka Müzik Market markaları arasında yer alan Midex, hem uygun fiyatıyla hem de kalitesiyle müzik severlerin bir numarasıdır. Yüksek kaliteli, uzun yıllar dayanıklı müzik aletleri ile amatör ve profesyonel performanslarınızı en iyi şekilde sergileyebilirsiniz. Uygun fiyat ve güvenli alışveriş olanağıyla şimdi istediğiniz modeli sipariş verebilirsiniz.
Üflemeli Nefesli Çalgılar Hakkında Soru ve Cevaplar
Nefesli müzik aletleri nelerdir?
Nefesli üflemeli çalgılar: mey, ney, yan flüt, klarnet, saksafon, mızıka ve benzeri müzik aletlerinden oluşur.
Üflemeli çalgılar kaça ayrılır?
Üflemeli çalgılar tahta üflemeli çalgılar ve metal üflemeli çalgılar olmak üzere ikiye ayrılır.
Tahta nefesli çalgılar nelerdir?
Kaval, mey, ney, flüt gibi enstrümanlar tahta üflemeli çalgılar grubunda yer alır.
Hangi üflemeli ve nefesli çalgıdan başlamalıyım?
Çocukların dahi çok kolay şekilde kullanabileceği flüt, başlangıç çalgıları arasında önemli bir yere sahiptir. Yetişkinler içinse ilgi duyduğunuz müzik aletiyle başlamak en doğru tercihtir. Metal üflemeli çalgılar grubunda yer alan saksafon, trompet, klarnet gibi seçeneklerden bir tanesi de tercih edebilirsiniz. Öncelikle doğru üfleme çalışmalarını yaptıktan sonra sevdiğiniz enstrümanı keyifle çalabilirsiniz.
Üflemeli ve nefesli çalgıları en iyi nasıl koruyabilirim?
Üflemeli ve nefesli enstrümanlar kullanıldıktan sonra doğru şekilde temizlemelisiniz. Bu sayede içinde tükürük ve nem kalmaz. Çalgılarınızın ses kalitesini uzun yıllar koruyabilirsiniz.
Üflemeli nefesli çalgıları en iyi şekilde kullanmak için neler yapabilirim?
Eğitmeninizin önerdiği nefes egzersizleri sayesinde çalgınızı en iyi şekilde çalabilirsiniz. Doğru nefes teknikleri, enstrümandan en doğru tonu elde etmenize yardım eder. Çalış tekniklerinizi geliştirmek ve enstrümana hakimiyetinizi artırmak için onu belli zamanlarda düzenli olarak çalmalısınız. Böylece profesyonel performanslar icra edecek bir konuma kadar ilerleyebilirsiniz.
Sipariş verdiğimde nefesli çalgı elime kaç günde ulaşır?
Sipariş verdiğiniz saate de bağlı olarak genellikle aynı gün kargo prensibiyle çalışırız. Geç saatte oluşturulan siparişler için paketiniz bir gün sonra kargoya verilir. Herhangi bir aksaklık olmaması durumunda iki iş günü içinde elinize ulaşır.
Nefesli çalgı satın alırken hangi ödeme yöntemlerini kullanabilirim?
3D Secure özelliği sayesinde güvenli alışveriş yapmanın kolaylığını yaşamanın ötesinde vade farksız taksit olanaklarından da yararlanabilirsiniz. Havale ve EFT yöntemiyle de sipariş oluşturabilirsiniz. Kredi ve banka kartı aracılığıyla ödeme yapabilirsiniz.
Yonka Elektronik Market A.Ş Tüm Hakları Saklıdır
Sepet (
0
)
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
Eğer bir ürün satın almak istiyorsanız almak istediğiniz ürünün sayfasına gidiniz.