×
Ürünler Sepete Eklendi
Müzik Aletleri Vade Farksız 3 Taksit Fırsatı! 1 İş Günü İçerisinde Kargo Bayi Ol
Kategoriler Kategoriler

    Trompet Nasıl Çalınır? Genel Bilgiler

    Trompet Nasıl Çalınır? Genel Bilgiler

    Trompet çalmaya merak salmış ve öğrenmek isteyen kişiler için yararlı ve gerekli tüm bilgileri bu makalemde derleyip toplayacağım. Sizlerde öğrenmek için makalemizi okumaya devam ederek bu bilgilerden faydalanabilir ve doğru çalma tekniklerini öğrenebilirsiniz. Öncelikle sizlere önermek istediğim bir egzersiz tekniği var, bu egzersiz sayesinde ağızlığı kullanırken ve nefesinizi üflerken daha rahat edeceksiniz. Bunun için öncelikle kişinin kendine göre en güçsüz hissettiği elini seçmesi gerekir. Daha sonra trompete taktığınız ağızlığı seçtiğiniz elin başparmağı ve işaret parmağı ile tutmalısınız. Dudaklarınızı ise öyle çok bir çabaya gerek duymadan sadece dudakları çok hafif kapalı tutarak kolaylıkla üfleyebilirsiniz. Sizlere teknik açıdan nasıl yapmanız gerektiğini daha açık bir şekilde anlamanız için sırasıyla maddeleyelim;

    1.    Ağızlık kısmını dudağına yaklaştır.
    2.    Normal şekilde nefes alın.
    3.    Aldığınız nefesi trompetin ağızlığına üfleyin. 
    4.    Ağızlığa üflerken dudaklarınızı hafif bir şekilde içeri doğru çekin. 

    Yukarıda bahsettiğim teknik ile yaparsanız çok kolay ve rahat çalabilirsiniz. Ayrıca trompetin ağızlığına üflediğinizde dudaklarınızda hafif titreme hissederseniz bu gayet normal bir durumdur. Çünkü siz nefesinizi içeriye doğru üflediğinizde birden fazla ses dalgası oluşur ve bunun sonucunda titreşimler meydana gelebilir. Enstrümana temas eden herkes bu titreşimleri hisseder. Bu denemeler sonucunda trompetin ağızlığından ses çıkarmaya başladığınız zaman artık trompeti çalmaya başlayabilirsiniz demektir. 

    Trompeti Doğru Tutuş Pozisyonları

    Trompetten ses çıkarma çalışmalarını hallettikten hemen sonra, trompete ağızlığını geri takın daha sonrasında ise trompetin tutuş pozisyonunu doğru yapabilmek için şu adımları uygulayın;

    1.    Normal hayatta kullandığınız eliniz (sağ el ise) değil de diğer elinizin (sol el) yüzük parmağını trompetin ortasında bulunan çemberden geçirin. 
    2.    Kalan diğer parmakları da yine aynı doğrultularda trompetin üstünü kavraması için yerleştirin. 
    3.    Daha sonra yine aynı elinizin başparmağı ile trompetin yine ortasında yer alan, ancak yukarıda bahsettiğim tam çemberin ağızlık tarafına doğru ilerde bulunan yarım çemberi kavramalısınız. 
    4.    Bu tutma şekli sayesinde tüm yükü sol elinize bırakırsınız ve buda en doğru tutma pozisyonu olur.

    Sağ el ise trompetin üzerinde bulunan pistonlara baskı yapabilmek için kullanılmalıdır. Bu yüzden de sağ elinizde yük hissetmemeniz gerekir. Sağ eliniz ile pistonlara basma şekliniz şöyle olmalıdır;

    1.    Birinci pistona basarken sağ elin işaret parmağı 
    2.    İkinci pistona basarken sağ elin orta parmağı
    3.    Üçüncü pistona basarken sağ elin yüzük parmağı kullanılmalıdır. 

    Bu şekilde parmaklarınızı doğru bir pozisyonda pistonlara koyabilmeniz için ilk önce sağ kolunuzu ne çok yukarı, ne çok aşağı tutmadan rahat olabileceğiniz pozisyona ve omuz hizasına getirerek kullanmalısınız. Rahat hissettiğiniz seviyede kolunuzu ayarladıktan sonra bundan sonra ki zamanlarda da bu seviyeyi tekrar ederek kullanırsanız 1 hafta içerisinde bu duruş pozisyonuna alışabilirsiniz. Bu şekilde doğru tutuş şeklini de öğrendikten sonra artık nefes alıp dudaklarınızla ağızlığa üfleyip trompet çalmaya başlayacaksınız. 

    Trompet Çalma Teknikleri Hakkında Merak Edilen Soru Ve Cevaplar:

    1.    Trompetin Ağızlığından Ses Çıkarabilmek İçin Günlük Ne Kadar Çalışılmalı ?

    Kişi kendine göre çalışma programı düzenleyip, gün içerisinde ki boş vakitlerini değerlendirebilir. Ama belirli bir saat vermek gerekirse günlük en az 2 saat trompet çalmaya vakit ayırabilirsiniz. Ve bu 2 saatin sadece 1 saatini üfleme egzersizleri yaparak çıkardığınız sesleri ve ses uzunluklarını aynı tutmaya gayret göstermelisiniz. Diğer kalan 1 saatinizi ise parmak egzersizleri yapıp eser çalmaya çalışabilirsiniz. 

    2.    Trompette Kalın Notalar İle İnce Notaların Dudak Pozisyonu Aynı Mıdır ?

    Trompet çalarken kalın notaları kullanacaksanız dudak pozisyonunuz ince notaya göre daha farklı olmalıdır. Yani kalın nota çalarken dudaklar daha açık olmalıdır. Tiz seslerde ise hafif açık olmalıdır. 

    3.    Trompet Çalmak Özel Bir Yetenek Gerektirir mi ?

    Üflemeli çalgı olan Trompet'i çalabilmek ne çok zor ne de çok kolay diyebiliriz ve özel bir yetenek gerektirdiğini de söyleyemeyiz ama doğru bir nefes kullanma tekniği gerektiğini bilmeliyiz. Eğer trompet çalmaya çok hevesliyseniz ve gerekli azim ile emeği gösterirseniz elbette başarabilirsiniz. Unutmayın ki kendinizde gördüğünüz tüm olanaklara sahipseniz yeterli bir çalışmadan sonra yeteneğinizi keşfedebilirsiniz.

    En Çok Tercih Edilen Trompet Modellerimiz

    16.11.2024
    Yonkasoft E-Ticaret Sistemleri
    Anasayfa
    Favorilerim
    Sepetim
    Fırsatlar
    Hesabım
    Sepet (

    0

    )
    Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
    Eğer bir ürün satın almak istiyorsanız almak istediğiniz ürünün sayfasına gidiniz.
    Alışveriş Yap