Tekno müzik, tamamen elektronik seslerden oluşan, hareketli ses efektlerini içeren sahne performanslarının vazgeçilmez unsurudur. Herhangi bir enstrümanın canlı olarak çalınmadığı, canlı performansların, bir ses mikseri yardımıyla DJ tarafından sergilendiği müziktir. Son yıllarda yükselişte olan teknolojik müzik, yer yer elektronik müzikle bir arada kullanılmıştır.
Genellikle yabancı müzik sanatçıları tarafından tercih edilen tekno müziği icra edenler arasında Cybotron, Robert Hood, Green Velvet gibi isimler yer alır. Ülkemizde de çok değerli Tekno Müzik sanatçıları bulunur. Techno müzik hakkında merak ettiğiniz birçok detayı yazının devamında bulabilirsiniz.
Tekno müzik kavramının ortaya çıkışı merak edilirken tekno kelimesinin ne olduğunu da açıklamak yerinde olur. Tekno ne demek? Tekno kelimesi, teknolojinin kısaltılmasıdır. Bu şekilde elektro müzik gibi bir kavram haline dönüşmüştür.
Tekno müzik genç müzik türlerinden biridir. Dünyada yaygınlaştığı yıllar 1970-1980 arasıdır. Merkez ritim ölçüsü olarak 4/4’lük müziği kullanan tekno müzik, 120-150 arası vuruşa sahiptir. Genellikle sözsüz bir müzik türüdür. Bazı şarkıların arkasında fon olarak tercih edilebilir. Arada efekt vermek amacıyla kullanılan çeşitli insan sesleriyle birkaç kelime duyulan sözsüz müzik türleri de vardır.
Özel efektlerle ses sanki bir elektrik devresi gibi çıkar, genellikle mekanik bir tondadır. Arkada hep devam eden aynı ritim üzerine eklenen başka enstrümantal ritimlerle zenginleşir. Tekno müziğin dünyada duyulması, 1988 yılında Birleşik Krallıkta bir elektronik dans grubu için kullanılması sonucu olmuştur.
Tekno müzik türleri arasında ambient, big room, deep house, chiptune, drum&bas, progressive house yer alır. Elektro house, Future bass, melodik dubstep, glitch hop, trance, trap tekno müzik türleri arasındaki diğer seçeneklerdir. Ambient tekno müziğin bir çeşit hafif türüdür. İnsanı sakinleştirdiği ve rahatlattığı ifade edilir. Kalabalıkları harekete geçiren big room ise yüksek tempoya sahip bir müzik türüdür.
Deep house yine sakinleştirici müzik türlerinden bir tanesidir. Chiptune, video oyunlarından yola çıkılarak oluşturulmuş, 8 bit seslerle inşa edilmiştir. Eğlenceli bir müziktir. Drum&bass ağırlıklı olarak davul ve basların devreye girdiği hızlı, karmaşık ve ağır tonların karışımından oluşan müziktir.
Her tekno müzik türünün farklı bir tarzı vardır. Kitleleri harekete geçirmek ve eğlendirmek için düzenlenen DJ performanslarında tekno müzik ağırlıklı olarak çalınır. Hem ülkemizde hem de dünyada en iyi tekno müzikler yapmayı başarmış tekno DJ’ler bulunur.
Dünyanın ve Türkiye’nin en iyi techno DJ’leri kategorisinde göze çarpan isimler arasında: Avalon Emerson, Hessle Audio, Ben Böhmer, Dixon, Roza Terenzi, Max Cooper, Yu, Su yer alır. Türkiye’de dünyaca ünlü tekno DJ’leri arasında Ferhat Albayrak, Kübra Uzun, İpek İpekçioğlu, Mercan Dede gibi değerli isimler yer alır. Bunların dışında Ümmet Özcan, Burak Yeter, Mahmut Orhan, Ahmet Şendil, Hüseyin Karadayı, Deniz Koyu dünyaca ünlü tekno müzik DJ’leri arasındadır.
Gittikleri mekânlarda sahneyi özel şovları ve ses efektleriyle coşturan DJ’ler, kitlelerin günlük hayatın stresinden uzaklaşıp eğlenmelerine katkı sağlar. Her DJ kendi tarzında sahne aldığı için zamanla kendi hayran kitlesini yaratmıştır. Özel sahne performanslarını izlemek için bazı gece mekanlara ya da sahnelere bilet alarak gelen çok sayıda kişi vardır.
Tekno müzik çoğunlukla elektronik müzikle benzeşir. Hatta çoğunlukla ikisini ayırt etmek zordur. Tekno müziğin çıkış noktası Detroit’teki bir gece kulübünde sahne alan Ken Collier tarafından sergilenen performansla ortaya çıkmıştır. Funk, caz ve elektro caz müziklerin karışımından oluşan tekno müzik bir çeşit deneme sonucu meydana gelmiştir.
Collier, sahnede mikser ve ses aletleri yardımıyla yaptığı ses karışımları sonucu kendi müzik tarzını bulmuştur. 1980’lerin Amerika’sında kapitalizmin yankılarını temsil eden, işçilerin eğlenmesine yardım eden bu müzik türü, dünya çapında hızla gelişmiştir.
Tekno müzik sadece belli müzik türlerinin ve ses efektlerinin özel sahne ekipmanları aracılığıyla karıştırılmasından oluşmuştur. Tekno müzik bu işte uzmanlaşmış kişilerce, belli teknikler kullanılarak üretilse de elektronik müzik bundan biraz daha farklıdır.
Elektronik müzikte hem elektronik müzik aletleri hem de teknoloji bir arada kullanılır. Elektro gitar bu müzik türünün vazgeçilmez enstrümanlarından bir tanesidir. Elektronik müzikte sözler ve besteler de devreye girer. Tekno müzik sadece hareketli ya da daha yavaş ama belli bir tempoda devam eden sözsüz müziklerden oluşur.
Elektronik ve tekno müzik farkı, genel olarak kullanılan enstrümanlardan anlaşılır. Elektronik müzik yapan kişiler genellikle DJ’ler değil şarkıcılardır. Tekno müziğin mimarları ise DJ’lerdir. Özel DJ performansları günümüzde konserler kadar ilgi görür. Özellikle de tekno festivallerde ya da partilerde bu özel DJ performansları, kalabalık kitleleri eğlendirmek için tercih edilir.
Tekno parti kavramı da bu müzik türüyle birlikte sözlüklere girmiştir. Tekno parti nedir? Teknolojik müziklerin kullanıldığı, çeşitli teknolojik gösterilerin yer aldığı, bir çeşit açık ya da kapalı alan etkinliğidir. Bir çeşit tekno konser olarak da düşünebilirsiniz.
Tekno müzik, akıllara şu soruyu getirir: Gelecekte müzik sadece birkaç küçük elektronik aygıt içine mi sığacak? Müziğin geldiği son nokta düşünülürse hala çok sayıda müzik aleti, birçok konserin, albüm kaydının önemli ekipmanları arasındadır.
Müzik aletlerinin gittikçe daha fazla elektronikleşmesi, ses mikserlerinin istenen efekti vermek için kullanılması, bir çeşit kolaylıktır. Diğer taraftan ev stüdyosu sistemlerinde tercih edilen midi klavyeler ve pad controller modelleri, müziğin gittikçe elektronikleştiğini düşündürebilir. Tekno müziğin de bir çeşit tür olduğu göz önüne alınırsa diğer müzik türlerinin tamamen elektronikleşmesi belki söz konusu değildir.
Türk sanat müziği, klasik müzik, Türk halk müziği, pop müzik gibi çok sayıda müzik türünde hala enstrümanların yeri çok büyük öneme sahiptir. Özellikle de Türk kültürünü temsil eden müzik türlerinde bu apayrı bir önem taşır. Bütün müzik türlerinin iç içe geçmesi bir yerden sonra dinleyici için sıkıcı olmaya başlayabilir. Bu noktada tekno müziğin gelecekte de revaçta olacağını söylemek mümkündür.
Tekno müzik varlığını kendi özgün tarzında devam ettirirken diğer müzik türleri daha fazla elektronik alet kullanılarak icra edilmeye başlanabilir. Bu yine de farklı müzik türlerine olan ihtiyacı ortadan kaldırmaz. Müzik icra eden ve müzikten keyif alan birçok kişinin kendi enstrümanına sahip olup kendi müziğini yapması oldukça tatmin edici bir durumdur. Teknoloji, bir enstrümanın verdiği hazzın yerine geçemez.
Tekno müzik nasıl olur?
Tekno müzik için prodüktörler, synthesizer, bilgisayar ve midi klavye gibi ekipmanlar kullanılarak gerçekleşir. Müzik aletlerinin sesleri tamamen elektronik cihazlar üzerinden verilir. Özel efektler kullanılarak oluşturulan müzik, kitleleri eğlendirme amacı taşır.
Tekno müzik hangi ülkenin?
Tekno müzik ilk olarak 1980’lerin başında Almanya’da ortaya çıkmıştır. 1988’de Techno ve The New Dance Sound of Detroit birleşiminin Birleşik Krallık’ta bir elektronik dans grubu tarafından kullanılmasıyla popüler hale gelmiştir.
Techno türleri nelerdir?
Tekno müzik çok fazla türe sahiptir. Bunlar arasında: Elektro house, Future bass, melodik dubstep, glitch hop, trance, trap, ambient, big room, deep house, chiptune, drum&bas, progressive house yer alır.
Tekno parti ne demek?
Tekno teknolojinin kısaltması, parti de günlük hayatta insanların katıldığı, müzik, dans ve yeme içme etkinliklerinin bir arada olduğu aktivitedir. Tekno partiler genel olarak açık hava etkinlikleri şeklinde düzenlenir. Bazen festival şeklinde de yapılabilir. DJ konserleri, danslar, özel sahne şovları olmak üzere gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden etkinliğin adıdır.
0
)