Referans, stüdyo ve monitör kulaklıklar sıradan kulaklıklara göre daha incelikli ve sesi "daha iyi, bütün dış seslerden yalıtarak, en orijinal haliyle" iletebilen kulaklık türleridir. Bu kulaklıklar daha çok profesyonel kullanım için uygundur. Müzik kaydı ya da mix için kullanılırlar. Ancak bunun yanında sadece müzik dinlemek için de kullanan da olabilir. Kulağın bütün dış çeperini kaplayan türleri de olabilir sadece kulak içine yerleştirilen türleri de olabilir. Ancak kullanım rahatlığı ve daha iyi bir yalıtım sağlamak için genellikle kulak içi olanlar tavsiye edilir.
Referans Kulaklık
Bu kulaklık türünün amacı sesi en doğal haliyle yansıtabilmektir. Ancak bu söylenen biraz kafa karıştırıcıdır. Çünkü aslında profesyonel olsun ya da olmasın müzik dinleyen ya da müzik üreten herkesin asıl amacı doğal ve katkısız sesleri duyabilmektir.
Referans kulaklık seçerken ne için kullanılacağı, hangi frekans aralığının tercih edileceği gibi noktalara dikkat etmek gerekir. Aslında bu tür kulaklıkları birbirinden ayıran asıl şey referans aralıklarıdır.
Referans Kulaklık Tavsiye
Mesele frekans aralığıyla ilgili olduğu için bu konuda seçim yaparken çok dikkatli olmanız gerekir
Referans kulaklık tavsiye konusunda öncelikle size sunulan kulaklığın özelliklerini dikkatli okumalısınız. Mesela bazı firmalar frekans aralığı belirlerken bazı tonlamaları bas veya tiz sesleri bastırır ve bazılarını öne çıkarır. Sizin de her zaman aynı frekansta ya da aynı ruh halinde dinleme fırsatınız olmayacağı ve dinleme kapasiteniz ve dikkatiniz aynı seviyede kalamayacağı için bu kulaklıkları seçerken mutlaka denemek zorunda kalırsınız. Hatta çoğu zaman sürekli değiştirip ikinci el modelleri diğer müzikseverlerle takas etme durumunda da kalabilirsiniz. Alacağınız ürünü şansınız varsa mutlaka denemelisiniz. Ancak birçok deneme sonucunda size iyi gelen ya da sesleri daha doğal yansıttığını fark ettiğiniz bir modeli seçebilirsiniz.
Stüdyo Kulaklık
Bu tarz kulaklıklar daha çok stüdyoda kayıt yapan ve mix yapanlar tarafından tercih edilir.
Stüdyo kulaklık seçerken de dikkat etmeniz gereken birçok nokta vardır. Yine ne yapmak için kullanacağınız ve stüdyonun boyutları, duvarların durumu ve stüdyonun akustiği stüdyo kulaklık seçerken dikkate almanız gereken konulardır. Bu tarz kulaklıklar vokalistin orkestrayla arasındaki mesafeyi kapatmak ya da sadece kendi sesini duyabilmek için de kullanılır. Ancak stüdyo kulaklığı olarak satılanlar da frekans ve bazı tonların gizlenmesi konusunda yukarıda söylenenler yapılabileceği için de yine sizin bizzat deneyerek seçmeniz önemlidir.
Monitör Kulaklık
Monitör kelimesi de seslerin ne ölçüde yansıtılabileceği ve vokalist ve orkestra arasındaki ses uyumunu sağlamak için yapılan bazı kısıtlamaları anlatmak için kullanılır. Monitör ve referans kulaklık arasında çok derin bir ayrım yoktur. Mesela vokalist orkestrayı da az miktarda duyarken kendi sesine odaklansın diye orta frekanslara ağırlık veren bir kulaklık monitör kulaklık olarak adlandırılabilir. Ancak bu durum belki sizin için uygun değildir. Yani eğer siz bir vokalistseniz bundan daha fazlasını ya da daha azını isteyebilirsiniz. Ve müziğe yoğunlaşma durumunuza göre başka bir model tercih edebilirsiniz.Aynı zamanda denediğiniz
monitör kulaklık modelinin kullanma kılavuzunda bu durum yeterince açık anlatılmamış olabilir. O yüzden bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri de kullanma kılavuzlarını çok dikkatli okumanız gerektiğidir.
Referans Kulaklık ya da Monitör Kulaklık Nasıl Seçilir?
Kulaklık seçerken yapılması gereken en önemli şey sizin hem kendi sesinizi iyi tanıyıp hakim olabilmeniz ve seçeceğiniz kulaklığın özelliklerini iyi bilmeniz gereklidir. Ayrıca her iyi diye tanımlanan kulaklık size iyi gelmeyebilir. Yine tekrar edelim ki bu konudaki en iyi tavsiye kulaklığı seçerken denememiz gerektiğidir.
16.11.2024