Ses dalgaları havada titreşimler sayesinde taşınmakta olan basit yani diğer bir adıyla ilk hal anlamına gelen analog düzeydeki sesi kaydedip dinlememize yarayan hemen hemen tüm cihazlarda bulunan parçaya ses kartı denir.
Ses sinyallarini analog halden alıp yani temel halde bulunan ses dalgasını ilk halden alıp dijital ses diğer bir adıyla sayısal ses verilerine dönüştürme işlemini yapmaktadır.
Dijital ses verileri cihazlarımızın kaydede bileceği daha anlaşılır bir ifadeyle kendi diline çevrilmiş seslere denilmektedir. Sonrasında ise çevrilmiş bu ses verisini depolamaya yani kaydetme işlemini yapmaktadır.
Son olarak da artık kendi dilinde kaydedilmiş olan ses verilerini dinlememiz için ses dalgası yayan hoparlör, kulaklık ve benzeri cihazlara aktaran parçadır.
Genelde bu cihazları bilgisayarımızdan ses gelmediğinde farkına varır sürücülerini kurar ve mevcut ses kartımızın özellikleri ölçüsünde ki kaliteli sesi duyabiliriz.
İşte tamda burada karşımıza bit değeri çıkmaktadır. Ses kartında biti şöyle düşünelim nasıl ki fotoğraf makinelerimiz, bilgisayarlarımız ve benzeri görsel efekt işleyebilen tüm cihazlarda gözle görülür bir netlik ve görüntü kalitesi farkı vardır işte dijital ses verilerinde ise derinlikte diyebileceğimiz bit kavramı vardır. Bu değer arttıkça sesin kalitesi ve derinliği artacaktır fakat duyularak anlaşılması oldukça güçtür.
Ses kartı çeşitlerinide incelediğimize göre gelin isterseniz ses kartlarının üzerinde olması gereken giriş çıkışları birlikte inceleyelim.
• Line girişler: Analog girişlerdir, bu girişlerde kanon , mono jack ve stereo jak konektörler kullanılmaktadır. Hem xlr hemde ts konektör bağlayabileceğiniz kombo girişlere sahiptir. Genel olarak mikrofon ve enstrümanlarınız için kullanılmaktadırlar.
• Hoparlör ile bağ kurabilmek için bir çift çıkış da mevcut olabilir bu çıkışlar ikinci bir referansa ihtiyaç duymanız durumunda kullanılmaktadır.
• Dijital diğer bir adıyla sayısal giriş çıkışlar kullanılmaktadır. Bu giriş çıkış protokollarinin en yaygın olanları: S/PDIF, AES/EBU ve ADAT’dır.
• Vokalde veya birçok enstrümanların kayıt aşamasında condenser mikrofonları kullanabilmeye yarayan açık ve kapalı seçeneği bulunan 48 volt güç seçeneği.
• Mıdı klavyeler ve benzeri cihazlar için MIDI giriş çıkışlar bulunmaktadırlar.
• Ve tabiki de özel kulaklık çıkışlarımız mevcut olmalıdır.
Burada yapılan testte çok profesyonel bir şekilde ses kartlı ve ses kartsız denemeler yapılmış. Ses kartı denemelerin ne kadar kaliteli olduğunu anlayabilirsiniz.
Tüm ses kartlarında bu değer artıp azalabilmektedir. Ses kartları iki kısımda incelenmektedir bunlar;
Dahili Ses Kartları
İlk olarak entegre ses kartlarına bakacak olursak her bilgisayarda anakarta entegre halde bulunan her ne kadar sesin duyulmasına olanak sağlayabilsede kaliteleri çok düşük basit düzeyde ki parçalardır profesyonel anlamda kesinlikle tercih edilmezler.
İkincisi ise PCI/PCIe ses kartları bilgisayarlarımızdaki anakartlar üzerinde bulunan pcı ve pcı girişlerine takılabilen biraz daha üst seviye ses kartlarıdır. İlk örneği 1992 yılında 16 bit şeklinde üretilmiştir.
İlk olarak akla usb ses kartları gelebilir bu ürünlerin babası diyebileceğimiz ilk ürün usb 1.0 kısıtlı bit oranına ve özelliklerine sahipti. Taşınabilir yapıdadırlar birçok ses oynatıcı cihazda yer almaktadırlar. Daha çok kulaklık ve benzeri cihazlarda daha gelişmiş seviyelerde fayda sağlamakta olan bu cihazlar aynı zamanda bilgisayarlarımızda da usb soketlerine bağlanarak sesi mikrofonumuz aracılığıyla kaydede bilir kaydedilen yada mevcut depolanmış sesi bizlere dinletebilirler.
Son olarakda Firewire ses kartları ve thunderbolt ses kartlarını tek bölümde inceleyelim. Çünkü audio ve videolar için apple tarafından geliştirilmişlerdir firewire ses kartları 1999 ve 2011 arasında üretilip talep görmüş sonrasında ise yerini thunderbolt ses kartlarına bırakmışlardır.
Mevcut durumda en üst seviye derinliğe ve kaliteye sahip bu model aslında yeni bir üründen ziyade geliştirilmiş bir üründür. Daha önce açıklamış olduğumuz anakartlar üzerinde bulunan PCIE girişlerine takılan PCIE ses kartlarının çevirici olmadan direkt olarak bağlanabilen bu sayedede oldukça verim ve özellikle hız alınabilen modeldir.
0
)