Sazla çalınan kolay şarkılar, genellikle en yaygın çalınan ve dinlemesi keyifli parçalardan oluşur. Anadolu’nun yanık bağırlı âşıklarının seslendirdiği en kolay saz türküleri arasında: Akşam Olur Karanlığa Kalırsın, Al Yazmalım yer alır.
Sazla çalınan en kolay parça arayışındaki türkü âşıklarına önerebileceğimiz diğer alternatifler arasında: Karadır Kaşların Ferman Yazdırır, Ordunun Dereleri, Konyalım gibi parçalar var. Türk dram filmlerinin vazgeçilmez enstrümanı bağlama, Türk halk kültürünün en gözde parçalarına hayat verir. Her biri hem dinlenmesi hem çalınması hem de söylenmesi keyifli olan bu parçaları, siz de kendi sazınızla rahatlıkla çalabilirsiniz.
Yaylı ve tezeneli çalgı grubunun gözdesi bağlama ve türleriyle hayatın içinden en güzel ezgileri seslendirebilirsiniz. Sazın tutuluşundan, çalınmasına, notalarının öğrenilmesinden parmak tekniklerine çok sayıda detayı Yonka Müzik Market bağlama kursu aracılıyla öğrenebilirsiniz.
Sazla çalınan türküler listesi, sazla olan ilişkinize ve çalma seviyenize göre değişebilir. Başlangıç seviyesi için saz notaları türküler için en az sayıda olanlarla başlar. Sadece iki üç notayla çalarak başlayacağınız kolay saz şarkıları, parmaklarınızın gelişmesiyle birlikte daha ileri bir düzeye ulaşır.
Söylemesi kolay türküler listesi biraz uzun. Sizin için birkaç tanesini şöyle sıralayabiliriz:
En kolay saz notaları listesinde elinizin altında mutlaka olması gereken türküler, repertuarınızı genişletmeye yardım eder. Bunlardan bir tanesi gitarla da kolay çalabileceğiniz Gesi Bağları isimli türküdür.
Saz, dost meclislerinde, pikniklerde, bağlama evlerinde, türkü barlarda dinleyebileceğiniz ve icra edebileceğiniz bir enstrümandır. Müziğinin büyüleyen yanık sesiyle hem kendinize hem dinleyenlere bir müzik ziyafeti çekebilirsiniz.
Sazla çalınan popüler türküler, Anadolu’da Neşet Ertaş, Selda Bağcan, Bedia Akartürk, Belkıs Akkale, Ruhi Su gibi birbirinden değerli isimlerle özdeşleşmiştir. En çok çalınan Neşet Ertaş Türküleri arasında: Hareli Gelin, Varıp Bir Kız On Yaşına Değince, Şeytanın Atına Binip Yeldirme, Bir Leyla Misali gibi parçalar yer alır.
Selda Bağcan ile özdeşleşen türkülerden bir tanesi Sivas’ın Yollarına’dır. Denizlerin Dalgasıyım, Ben Geldim, Yürüyorum Dikenlerin Üstüne, Öyle Bir Yerdeyim ki gibi daha nice türküleri Selda Bağcan’ın yanık sesinden dinlemek mümkündür. En güzel saz türküleri arasında bu parçaları çalmaktan büyük bir keyif alabilirsiniz. Kolay türkü notaları arayışında olanlar için başta zorlansanız da zamanla zorlanmadan çalabileceğiniz parçalar:
Saz notaları türküler için farklı ezgiler ve ara sesler vermek amacıyla değişik çarpışlar devreye girer. Saz çalarken kullanabileceğiniz çok sayıda tezene ve çarpma tekniği sayesinde melodileri daha zengin bir hale getirebilirsiniz.
Saz, akort olarak iyi durumdaysa çalarken alacağız tadı başka hiçbir yerde bulamazsınız. Çalmaya başlamadan önce saz akordu yapmanız gerekebilir. Ses düzgün çıkıyorsa yeni bir akorda gerek yoktur. Kontrol ettiğinizde akort cihazınız sesi olması gerekenden pes ya da tiz gösteriyorsa bu durumda tellerin akordunu yenilemelisiniz. Bunu basit bir akort programı ya da dijital akort cihazı sayesinde yapabilirsiniz. Telleri biraz açarak ya da sıkarak sesin doğru tona ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Saz notaları başlangıç aşamasında en çok aranan türküler listesinde:
İyi bir saz öğretmeni aracılığıyla bu güzel türküleri, dost meclislerinde söyleyerek kulakların pasını silebilirsiniz. Saz notaları kolay olan şarkılar ve türküler için başlangıç noktasında profesyonel destek alabilirsiniz. Saz çalmaya yeni başlarken enstrümanı tutuşunuzdan, zapt etmenize, doğru ritim ve tekniklerle çalabilmenize kadar çok sayıda öğrenmeniz gereken detay var.
Yonka Müzik Market profesyonel müzisyenlerinden alacağınız online bağlama dersleri sayesinde siz de enstrümanı istediğiniz şekilde çalmaya başlayabilirsiniz. İlerleme sürecinize göre ders sayılarını ve sıklığını belirleyebilirsiniz.
Müzik aletleri arasında kullanım yerinin yaygınlığıyla saz, diğer adıyla bağlama birçok müzik severin vazgeçilmezidir. Saz notaları popüler şarkılar içinde Türk Sanat Müziği yadsınamaz bir yerdedir. Sazla çalınabilen Türk Sanat Müziği şarkıları arasında:
Türk Sanat Müziği kültürümüzün en güzel temsilcilerinden biri olarak hala varlığını sürdürür. Yeni şarkılar üretilmese de hâlihazırda üretilmiş olanların farklı müzik aletleriyle icrası güncellenerek devam eder. Yeni jenerasyona uyarlanan ama eskiden de kopamaya bu müzik türü ve Türk halk müziği için bağlama sıklıkla kullanılır. Her şarkı ve türkü için tercih edilen çalma tekniği de farklılık gösterir.
Saz çalma teknikleri isim olarak şu şekilde sıralanabilir: Çarpma, çekme, bağlı icra, takma, vurma. Bu teknikler içinde özellikle çarpma çok sık kullanılır. Çarpmanın da birkaç farklı şekli vardır. Sağ ve sol el bağlama teknikleri olmak üzere her teknik farklı niteliklere sahiptir. Çırpma aralarda hızlı bir şekilde teli titreştirmek için kullanılan bağlama teknikleri arasında yer alır.
Sazla çalınabilecek kolay şarkılar listesini gittikçe genişletmek ve ufkunuzu açmak için kendi kendinize ya da profesyonel bir hoca yardımıyla enstrüman çalmaya başlayabilirsiniz. Teknikler kendi içinde daha fazla detaya ve farklı parmak hareketlerine sahiptir. Her bir detay uzun süren egzersizler gerektirir.
Parmaklarınızı pratikleştirmek için bir ezginin dört beş notasını aradaki farklı çırpma ve çekme egzersizlerini de yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Tek çarpma, çoklu çarpma, merdiven çarpma, tezeneli çarpma gibi farklı çarpma türleriyle melodiyi daha zengin bir hale getirebilirsiniz. Çektirme tekniğini kullanacaksanız, mi notası üzerine koyduğunuz parmağınızı hafifçe çektirerek telden yayılımlı bir ses elde edersiniz.
Sazla çalınabilecek kolay şarkılar repertuarı oluştururken yazımızda geçen parçaları deneyebilirsiniz. Kendinize ses kalitesi yüksek, uzun yıllar kullanabileceğiniz bir saz alacaksanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.
0
)