Ritim gitar, bir çeşit ses güçlendiricidir ve müzikal eserlerin icrasında diğer enstrümanların seslerini dolgunlaştırmayı sağlar. Lead gitarın aksine, çoklu seslerde enstrümanların ses kalitesini iyileştirmeyi sağlayan bir yapıya sahiptir. Hareketli şarkılarda daha fazla heyecan yaratmak için ritim gitar teknikleri kullanılır.
Lead ve ritim gitar farkı, genel olarak vurguladıkları tekniklere göre değişir. Ritim gitar ağırlıklı olarak ritim atarken ve parçanın enstrümantal yapısını ön plana çıkarırken tercih edilir. Normalde gitar seçerken ritim ya da Lead gitar ayrımı yapmazsınız. Bu gitar teknikleri, profesyonel gitaristlerin geliştirdiği tarzlarla bütünleşmiştir.
Gitar seçerken özellikle de elektro gitar modellerinde lider ve ritim ayrımı önemli bir fark yaratır. Lead gitar çeşitleri, hemen her türlü gitar tekniğini kapsayan enstrümantal teknikleri kapsar. Lead gitarist hemen bütün gitar çeşitlerini ve tekniklerini çalabilen kişidir. Lead gitar diğer adıyla solo gitar tek başına birçok enstrümana uyumludur ve tok bir ses çıkarmayı sağlar. Ritim gitar daha çok enstrümantal ve ritim ağırlıklı parçaları çalmaya uyumludur.
Ritim gitar, hareketli parçaları daha dikkat çekici bir şekilde çalmaya yardım eder. Akor kullanarak çalabileceğiniz parçaları, farklı teknikleri tercih ederek icra edebilirsiniz. Teknik olarak büyük farklılıklar gözlenmese de ritim ve lead gitar arasında bazı ses özellikleri farklılık gösterir. Gitar teknikleri, ritimlere, arpej ve tablara göre farklılık gösterir. Ritim gitar üç ayrı çeşide ayrılır.
Akustik, elektro ve klasik olmak üzere üç ayrı ritim gitar türü de farklı müzik türlerinde kullanılmak üzere üretilmiştir. Akustik ritim gitar, amplifikatör olmaksızın sesi yükselterek tellerin titreşimlerini doğrudan gövdesine verir.
Elektro ritim gitar tekniği, elektromanyetik alıcılarla sesi amplifikatör yardımıyla yükseltir. Blues ve rock müzik için idealdir. Klasik ritim gitar, klasik müzik için kullanılan tekniktir. Klasik gitar, ritim gitar teknikleri için akustik ve elektro enstrümanlar kadar yüksek ses kapasitesine sahip değildir.
Ritim gitarda akort sistemi diğer gitarlardan farklı bir yapıya sahiptir. Ritim gitar genellikle Blues müzik tarzıyla yakıştırılır. Ortaya çıkması ise 15 ve 16. Yüzyıllara dayanır. 19.Yüzyıl’da popülerleşmesi Amerika’da bulunan Afroamerikan topluluklarla olmuştur. Ritim gitarın müziklere kazandırdığı hareketlilik daha sonraları rock, country ve diğer müzik türlerinde de etkisini göstermeye başlamıştır. Birçok ünlü gitarist ritim gitar tekniklerini müzik tarzlarına entegre etmiştir.
Ritim gitarın çeşitli müzik türlerinde etkin şekilde kullanılmaya başlanması farklı tekniklerin gelişmesine de altyapı sağlamıştır. Ritim gitarlar, birçok müzikal yapıda icra edilen eserin omurgasını oluşturur. Davul ve basgitar gibi müziği renklendiren altyapı seslerini güçlendirmeye yardım eder. Çok seslilik oluşmasını sağlar. Bunun için kullanılan çeşitli gitar teknikleri vardır.
Ritim gitar, müziğin tarzına uygun olarak farklı gitar tekniklerini uygulama fırsatı sunar. Reggae ve funk gitar için çalınan ritimler birbirinden farklıdır. Ritim gitarın farklı tekniklerini icra edebilmek sadece müzik kulağına bağlı değildir. Ritim gitar çalabilmek için güçlü bir el becerisine sahip olmak da gerekir.
Genel olarak ritim gitar hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız yapacağınız şey, temel ritim tekniklerini öğrenmektir. Sonrasında el becerinizi geliştirdikçe ara hamleler ve vurup çekmeler ekleyerek ritimleri renklendirmektir.
Ritim gitar çalmak için öncelikle gitarınızı seçmelisiniz. Akustik, elektro ya da klasik ritim gitar türlerinden birini tercih ettikten sonra akustik ve elektro gitarlar için ses yükseltici kullanabilirsiniz. Pena, akort cihazı gibi aksesuarları da gitarınızla birlikte temin edebilirsiniz. Aslında gitar çalmak için ihtiyacınız olan en temel şey, enstrümanın kendisi ve iyi bir gitar eğitimidir.
Yapacağınız egzersizler sayesinde farklı ritim özelliklerini daha kolay şekilde kavrayarak kendinizi geliştirebilirsiniz. Gitarda kendinizi geliştirdikçe ihtiyaç duyduğunuz ekipman türlerinde de değişiklik olduğunu fark edebilirsiniz.
Ritim gitar çalma teknikleri konusunda ustalaşmak için egzersiz yapabileceğiniz şarkılardan bazıları şunlardır: Elfida, Saydım, Güllerin İçinden. Gitaristler, müzik türüne ve parçanın hareketliliğine uygun olarak farklı ritim denemeleri gerçekleştirirler.
Aslında gitar çalmaya başlayan bir amatörseniz en başta lead ya da ritim gitar ayrımı yapmanıza gerek yoktur. İleride hangi tarza daha yakın olduğunuzu enstrüman konusunda alıştırmalar yaparak keşfedebilirsiniz. Ritim atmayı, el becerinizi geliştirmeyi, notalarla gitar çalmayı öğrendikten sonra hem solo hem ritim gitar modellerini rahatlıkla çalabilirsiniz.
Solo ve ritim gitar ayrımını profesyonel müzisyenler görebilir. Bu iki gitar türünün farkı, grup içinde yapılan çalışmalarda ya da enstrümantal acapella icralarında farkını ortaya koyar. İki müzik aletini ayrı ayrı çalıp sonra bir araya getirip dinlerseniz oluşan zengin sesi daha net anlayabilirsiniz. Neticede bütün gitar çeşitleriyle çalabileceğiniz şarkılar hemen hemen aynıdır. Aşağıdaki listeden keyifle çalabileceğiniz üç şarkının akorlarına ulaşabilirsiniz.
ELFİDA
F#m
Yüzün geçmişten kalan aşka tarif yazdıran
Bm
Bir alaturka hüzün yüzün kıyıma vuran
F#m
Anne karnı huzuru çocukluğumun sesi
E F#m
Senden bana şimdi zamanı sızdıran
F#m
Elfida, bir belalı başımsın
Bm
Elfida beni fark etme sakın
F#m
Omuzumda yük bırakma yüküm dünyaya yakın
E F#m
Elfida hep aklımda kalacaksın
Çalması keyifli şarkılardan bir diğeri ise Saydım isimli parçadır. Hem kolay çalınabilir farklı akor kombinasyonlarına uygundur, hem de ritim açısından güzel bir uyuma sahiptir.
SAYDIM
F#m E
Geceler boyu sesine uyandım.
F#m E
Sen sandım ellere uzandım.
F#m E Bm
Sana değil kendime kızardım ben, sen giderken
F#m E
Aramadım ama elim gitti telefona
F#m E
Soramadım ama kalbim yine yan yana
F#m E Bm
Saramadım o belinden bir daha, sen giderken
F#m E F#m E
Saydım kaç gün oldu, saydım kaç gece doldu
F#m E Bm
Saydım her gün aynı, dön, dön istersen
Ritim gitar akorları sayesinde keyifle çalabileceğiniz diğer şarkı da Güllerin İçinden isimli parçadır.
GÜLLERİN İÇİNDEN
Dm C
Güllerin içinden canım
Gm Dm
Koşarak koşarak gel bana gel
Dm C
O güzel gözlerini canım
Gm Dm
Süzerek süzerek gel bana gel
Dm C
Bu küskün yüzün gayrı gülsün canım
Gm Dm
Gülerek gülerek gel bana gel
Am Dm C Gm Dm C Gm
Buradan tekrar başa dönebilirsiniz.
Dm C
Dayanamadım gayri döndüm canım
Gm Dm
Diyerek diyerek gel bana gel
Aslında daha birçok şarkıyı ritim gitar tekniğiyle çalabilirsiniz. Bu konu tamamen kendinizi ne kadar geliştirdiğiniz ve akorlara ne kadar hâkim olduğunuzla ilgilidir.
Ritim gitar teknikleri ile solo gitar teknikleri birbirinden farklıdır. Biri diğerinin yerini tutamaz. Ritim gitar ve solo gitar farkı temel olarak birinin farklı çalgıların yanında yardımcı olması, diğerinin tek başına çalınmasıdır. Ritim gitarist, bas gitarist ve davulcuya eşlik eder. Solo gitarist ise vokalin sesini ön plana çıkarmayı hedefleyen bir teknik kullanır.
Şarkının belli yerlerine serpiştirdiğiniz notalar, solo gitar için benzersiz bir renk oluşturur. Unutulmaz şarkılarda hep lead gitarist diğer adıyla solo gitarist imzası yer alır. Ritim gitar çalma dersleri neticesinde iyi bir ritim gitarist olabilirsiniz.
Solo konusunda da kendinizi geliştirerek müzik parçalarının can alıcı melodilerini oluşturabilirsiniz. Aslında bir gitarist hem solo hem de ritim çalmayı öğrenerek farklı tarzlarda müzik parçaları çalabilir. Gitarist zamanla kendi ritim tarzını oluşturabilir.
4/4, 3/4, 5/8, 7/8, 8/8 gibi ritimler sanatçıya yol gösterir. Aralarda parmak hareketleri ve gitaristin yeteneği de devreye girerek bu ritimleri daha da hızlandırmak ve canlandırmak mümkün olabilir. Ritim gitar egzersizleri bu konuda kendinizi daha ileri bir seviyeye taşımanızda size yardım edebilir.
Çok sayıda ritim gitar sanatçısından bahsedebiliriz. Bunlardan bir tanesi olan Adam Michal Darski, metal müzik sanatçısı, vokalist ve gitaristtir. Albert Hammer Jr. 1980 doğumlu genç sanatçı gitarist ve söz yazarıdır. Klavye oyunculuğu ve destek vokalistliği yapar.
The Strokes grubunun baş gitaristidir. Pop grubu Bee Gees üyesi Barry Gibb, iki kardeşi Robbin ve Maurice Gibb ile birlikte sahne alır. Avustralya’da müzik kariyerine başlayan Gibb, daha sonra İngiltere’ye geri dönmüştür. 1946 doğumlu olan Gibb, rock, pop, disko, country müzikleriyle ilgilenir.
20 Temmuz 1964 doğumlu Chris Cornell, Amerikalı müzisyen ve vokalisttir. Önce Soundgarden sonra Audioslave gruplarında yer almıştır. 2007’de Audioslave dağıldıktan sonra kariyerine solo olarak devam etmiştir. 2010’da grunge müzikle tarzlarını ortaya koyan Soundgarden grubuna geri dönmüştür. Müzik kariyerine devam ettiği sırada 2017 yılında ABD’nin Detroit kentinde ölü bulunduğunda 52 yaşındadır.
David Eric Grohl, Frank Lero, George Bellamy, Jeff Hanneman, James Iha, James Hetfeld, Kenny Loggins gibi müzisyenler de ritim gitar sanatçıları arasında yer alır. Aslında ritim gitarist olarak görev yapan birçok sanatçı farklı tarzlarda müzikler yapan ve birden çok enstrüman çalabilen değerli isimlerdir. Bu isimlerin dışında da çok sayıda ritim gitarist ve müzisyen bulunur.
Temelde ritim gitar ve ritim gitarist aslında bildiğimiz gitar çeşitleri üzerinde farklı ritimler deneyerek kendi tarzlarını oluştururlar. Gitarda ritim atmak ya da çalmak diye ifade etmek de yanlış olmaz. Temel gitar ritim tekniklerini öğrendikten sonra ritim gitar teknikleri konusunda kendinizi daha da geliştirebilirsiniz.
Bunun için şimdi Yonka Müzik Market profesyonellerine başvurabilirsiniz. Online gitar dersleri sayesinde sevdiğiniz enstrümanı çok daha profesyonel şeklide çalabilirsiniz.
0
)