Artık bulut depolama ve barındırma devrini yaşadığımız için, büyük ve orta ölçekli firmaların bulut depolama çözümlemelerini kullandıkları görülüyor. Firmalar, BT altyapılarını ve verilerini büyük ağ ve depolama ekipmanlarından bulut sistemlere taşıyorlar. Bu durum da bu ekipmanlara olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.
Rack kabinetler, evlerde veya ofis ortamında kullanılmakta olan bilgisayar sistemlerinin güvenliği ve düzenini sağlamak amacıyla kullanılan kasaları tanımlayan bir addır. Veri depolama, iletişim sağlama, organize bir şekilde çalışabilme imkanları bu kasalar tarafından sağlanıyor.
Rack Kabinet Kullanım Alanları
Ofis veya evlerde de kullanılabilen rack kabinetlerin kullanım alanları bu nedenle son derece geniştir. Bilgi işlem merkezleri, sistem odaları tarafından tercih ediliyor. Bu merkezlerde bilgi ağı ve verilere geniş bir yer verilir, bu nedenle bu işlevdeki firmalar daha küçük ağ ekipmanlarına ihtiyaç duyarlar.
Rack kabinet kasaları, firmalara ihtiyacı olan bu daha küçük ağ ekipmanı olarak hizmet eder. Farklı özelliklere ve boyutlara göre farklı türde rack kabinleri bulunuyor. Modellerine göre ayrıldıklarında dikili tip ve duvar tipi olanlarına rastlanıyor.
Farklı boyutlara sahip olmaları nedeniyle, altyapıya uyumlu olabilmesi için gerekli alan miktarına ve depolanacak ekipmanın türüne göre seçim yapılması gerekecektir. Gerek duyulan raf alanı miktarının doğru biçimde değerlendirilmesi ve gelecekteki büyümeye de izin verecek bir model seçilmesi bu bağlamda önem taşıyor.
Duvar Tipi Rack Kabinetler
Duvar tipi olarak kullanılan rack kabinetler, istenilen yüksekliğe kadar ayarlanabilme imkanı sunuyorlar. Yan ve ön kapaklı modellerine duvar tipinde rastlamak mümkündür. Bazı modellerinde fan modüllerine yer verilir, bu eklenti de sistemin daha kolay bir şekilde kurulması avantajı sağlar. Duvar tipi rack kabinetlere ihtiyaca göre tekerlek montajı gerçekleştirilir. Taşınacak ekipmanın ağırlığını ve rafı dengelemek için saplamaları bulunur.
Rack kabin fiyatları değerlendirildiğinde, maliyeti daha düşüktür.
Dikili Tip Rack Kabinetler
Dikili tip olan rack kabinet modelleri büyük ölçekte firmalarda kullanılıyor. Erişim kontrolü ve ekipman korumasının önem verildiği holdinglerde veya havalimanlarında tercih ediliyor. Bu işletmeler büyük ölçekte bir veri ve haberleşme ağına sahiptirler ve dikili tip bu kullanıma daha uygundur. Yan ve arka kapaklar bu kasa tipinde sökülebiliyor ve ek fan montajı gerçekleştirilebiliyor. Dikili tipin, duvar tipine göre daha dayanıklı olması söz konusudur, bu nedenle darbelere karşı daha güçlü bir koruma sağlar.
Rack Kabinetlerde Raf Yüksekliği
Rack kabinetler, öncelikle sağladıkları özelliklere göre kategorize ediliyorlar. Dört farklı özelliğe göre ihtiyacınız olan rack kabinet modelini belirleyebileceksiniz.
Rack kabinetlerde raf yüksekliği önemli bir unsurdur. Raf yüksekliği belirlenirken, ekipmanın toplamdaki yüksekliği baz alınıyor. 1U değeri 1.75 inç'e eşittir, bu nedenle 10U'luk bir rack kabinette 17.5 inç'lik bir ekipman barındırılabilir. 2U'luk bir sunucu, 10 raflı bir rack kabinette iki rafı işgal edecektir.
Rack Kabinetlerde Raf ve Ekipman Ağırlığı
Raf derinliği, rack kabinetlerde bir diğer önemli unsurdur.
Rack kabin ölçüleri bazında da büyük bir önemi vardır. Genellikle kasaların 3-7 inç'lik minimum ve 16-32.5 inç maksimum rad derinliklikleri olur. Bu durumda maksimum 20.5 inç'lik derinliği bulunan bir rack kabinet, toplamda 17.5 inç'lik derinliği bulunan bir ekipmanı rahatlıkla barındıracaktır.
Duvara monteli olan rack kabinetlerde belirli bir ağırlık limiti bulunuyor. Bu nedenle seçim yapılırken rafın ağırlık kapasitesinin, monte edilecek olan ekipmanın toplam ağırlığını taşıyacak düzeyde olduğundan emin olmak gerekiyor. Ayrıca, rafın ve ekipmanın ağırlığını taşımaya yardımcı olacak saplamaların duvarda yer aldığından da emin olmalısınız.
16.11.2024