VIDEO VIDEO VIDEO VIDEO
Podcast Mikrofonu ile Yayınlarınıza Hemen Başlayın
Podcast yayını yapmaya karar verdiğiniz andan itibaren ihtiyacınız olan ekipmanları araştırıp bir araya getirerek amacınız doğrultusunda hızlıca ilerleyebilirsiniz. Ama öncesinde bilmeniz gereken önemli hususlar vardır. Mesela podcast yayınları için kullandığımız iki temel unsur vardır. Bunlar; donanımlar ve yazılımlardır. Bu iki unsuru kullanarak podcast yayınlarını doğru bir şekilde yapabiliriz. Yayın kalitesi ve ses kalitesi nedir? nasıl sağlanır ? gibi soruları makale içerisinde cevaplamadan önce şunu da belirtmek isterim ki, podcast üretiminde ki yazılım faktörünü başka bir makalemizde cevaplayacağız. Çünkü, bizim şuan ki konumuz donanımsal faktörlerdir. Yani yayın açtığımız zaman çıkan sesin kalitesini direkt olarak etkileyen donanımsal yapıları inceleyip önemli noktalara değinmek istiyorum. Umarım bu konu hakkında merak ettiklerinize makalemiz sayesinde ulaşabilir ve bu bilgilerden olumlu anlamda faydalanabilirsiniz.
Öncelikle bilmelisiniz ki podcast kaydı yapabilmek için ihtiyacınız olacak en baş donanım ekipmanları birer adet mikrofon ve kayıt alıcı cihazdır. Kayıt alıcı cihazı açmak gerekirse, telefon, bilgisayar ya da özel olarak üretilen kayıt cihazlarından biri işinizi görebilir. Tam anlamı ile ses kaydı ile ilerleyen bir programda en temel ihtiyaç tabii ki kaliteli bir mikrofonun olmasıdır. Mikrofon olmadan podcast yayını düşünemiyorum bile! Bu yüzden bu işe ilk adımı attığınız andan itibaren kendinizi iyi bir mikrofon arayışına adamanız gerekmektedir. Bu tür kayıt programlarında sesinizin kusursuz ve net bir şekilde kaydedilmesi gerekir. Ancak o zaman yayınınız keyifli bir şekilde dinlenir ve sevilir. Tam da bu nokta da mikrofon seçiminin önemli bir yeri vardır. İyi bir mikrofon seçimi yapabilmeniz için elbette sizlere tavsiyeler de bulunmak isterim. Birde bu konuya ek olarak şunu da eklemek istiyorum, mesela konuşurken ‘b’ ve ‘p’ harflerinin sesini patlatarak konuşuyorsanız mikrofonunuza bir filtre ve kullandığınız mikrofon cinsine uygun bir de ses kartı alabilirsiniz. Filtre seçimi için çok da pahalı ya da ucuz olmamak şartı ile herhangi bir filtre uygun olabilir. Ayrıca sadece belirttiğim harfler için değil, bazı seslerin de patlamasını engellemek amacı ile oldukça yararı olacaktır.
Podcast Mikrofon Özellikleri
Yukarıda belirttiğim gibi podcast yayınları için olmazsa olmaz en önemli ekipman, mikrofondur. Ama öyle sıradan mikrofonlar yeterli değil. Kayda alınan sesin oldukça net, temiz ve cızırtısız olması gerekir. Bunun yolu da kaliteli bir mikrofondan geçer. Piyasa da podcast yayınları için uygun olan iki çeşit mikrofon modeli vardır. Bunlar; USB dediğimiz yani dijital mikrofon ya da XLR dediğimiz analog mikrofonlardır. Dijital mikrofonlar da USB bağlantısı olması gerektiği için sizlere ayrı bir kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Analog mikrofon modellerinde ise kulaklıkla yayın dinlerken yaşanabilecek gecikmeleri önlemekte ve birçok ara birimlere gerek duyabilir. Bir tarafta kullanım kolaylığı sağlayan dijital mikrofonlar diğer tarafta ise kaliteli bir ses kaydı ve uyumlu sesleri kulağınızla net bir şekilde duyup kaydetmenize imkan sağlayan analog mikrofonlar var. Ama bana kalırsa analog mikrofonlar her zaman için daha kaliteli ve önde gelen mikrofon çeşididir. Analog mikrofon modelleri XLR bağlantısı ile birçok ara birime gerek duyarken, USB bağlantısı olan dijital mikrofonlar genellikle her cihaz ile uyumlu çalışır. Fakat dijital mikrofonun şöyle bir dezavantajı vardır, USB ile bağlantı sağlanırken henüz kayıt aşamasında bile sesler kesintili ya da kayıp şekilde gelebilir. Tabii ki bu ses kayıpları birçok yazılım programları ile düzeltip geri getirilse bile yine de analog mikrofonların ses netliğine ve kalitesine erişebilmesi neredeyse imkansız diyebilirim. Yine de yüksek fiyatlarda kaliteli bir dijital mikrofon modeli tercih ettiğiniz takdirde bu tür sorunlarda azalıyor. Kısacası XLR dediğimiz analog mikrofon modelini bilgisayarınıza ya da herhangi bir kayıt cihazınıza mixer veya harici ses kartı olmadan direk olarak bağlayamazsınız. Bu mikrofon modelini tercih ettiğiniz takdirde ara birimlere ihtiyacı olduğunu unutmadan gerekeni yapmalısınız.
• Önemli Bir Dipnot : Bilgisayarınızın ya da telefonunuzun dahili mikrofonunu kullanmayı mümkünse düşünmeyin. Çünkü arka planda oluşabilecek fan ve benzeri sesleri de kaydedip sizin sesinize birde bu gürültüler eklenebilir. Ve sizde bu sesleri temizlemekle zaman kaybı yaşarsınız. Bu durumda hiç hoşunuza gitmeyebilir. Bu yüzden keşke dememek için öncelikle kendinize harici bir mikrofon edinmeye çalışın.
Yukarıda bahsettiğim bilgilerle podcast yayını için bir mikrofonun ne kadar önemli olduğunu ve yayın kalitesini nasıl etkilediğini sizlere kısaca anlatmaya çalıştım. Umarım bu bilgiler sizler için faydalı olur.
Podcast Yayın Mikrofonu İçin Merak Edilen Soru Ve Cevaplar
Podcast Yayın Mikrofonu Seçimi İçin Marka Öneriniz Nedir ?
Hiç şüphesiz temiz ve net bir ses kaydı yapabilmek, kaliteli bir mikrofondan geçmektedir. Bunun için önemli markalar tarafından üretilen mikrofon modelleri piyasa da oldukça fazla bulunmaktadır. Birkaç tanesini önerecek olur isek, Lastvoice, Midex, Behringer, Audio Technica ve Hepa Merz gibi kaliteli mikrofon markalarını tercih edebilirsiniz.
Podcast Yayını İçin Güvenilir Mikrofon Modellerini Nereden Bulabilirim ?
Bahsettiğim mikrofon modellerini hem güvenilir hem de yüksek kalitede ve uygun fiyata avantajlı taksit imkanları ile www.yonkamüzikmarket.com adresinden bulabilir, uzman temsilci kadromuzdan yardım alarak rahatlıkla satın alabilirsiniz.
Podcast Yayınlarını Mikrofonun Kalitesi Etkiler mi ?
Mikrofon kalitesi hiç şüphesiz ses kaydını dolayısı ile de yayını doğrudan etkiler diyebiliriz. Eğer böyle bir işe kalkışacaksanız gözünüzü karartıp, birazda paraya kıyıp kaliteli bir mikrofon seçimi yapmanız sizin için oldukça faydalı olacaktır. Bu sayede dinlenme oranı da doğrudan etkilenir ve yayın kalitesi artar. Tabii siz yine de bütçenizi çok aşmayacak bir mikrofon seçimi yapın ve kendinizi zora sokmayın.