×
Ürünler Sepete Eklendi
Müzik Aletleri Vade Farksız 3 Taksit Fırsatı! 1 İş Günü İçerisinde Kargo Bayi Ol
Kategoriler Kategoriler

    Müzik Türleri Neler? Özellikleri Nelerdir?

    Müzik Türleri Neler? Özellikleri Nelerdir?

    Müzik Türleri ve Özellikleri

    Müzik türleri, insanların ilk yaşamlarından bu yana gelişerek çeşitli değişimlere uğramıştır. İlk önce sadece doğa seslerini taklit ederek müzik yapmaya başlayan insan bunu zamanla bir sanata dönüştürmüştür. En temel amacı hala duyguları dışa vurmak olan müziğin bugünkü gelişimi, dünya çapındaki birçok olayın toplamından meydana gelmiştir. Ortaya poptan elektroniğe birçok müzik türü çıkmıştır. Herkese hitap eden müzik türü farklıdır. Kişilik özelliklerine, kişinin içinde bulunduğu ruh haline göre dinlemek istediği müziğin türü değişiklik gösterebilir.

    Eğlenceli ruh haline sahip ve kafasına bir şey takmayan kişiler için pop müzik güzel bir hobi olabilir. Derdi bir yaraya merhem olmak olan ve genellikle toplumsal olaylara kayıtsız kalmayan kişiler için rock, hard-rock gibi sert müzik türleri ideal olabilir. Bugünü de dinlenerek ve kendime vakit ayırarak geçireyim, diyenlere sakin müzik türleri iyi gelebilir. Müzik türleri seçimi, hem müzisyenler hem de dinleyiciler için kişisel zevklere göre değişebilir.

     

     

    Müzik Türleri Nelerdir?

    Dünyadaki ve Türkiye’deki müzik türleri, ortaya çıktıkları bölgenin kültürüyle yoğrulmuştur. Müzik ait olduğu bölgenin kültürel kalıplarını, sorunlarını ve mesajları içinde taşır. Hip-pop, rock gibi müzik türleri de kendine özgü ifade şekilleriyle ön plana çıkar. Popüler kültür ürünü olan şarkılarda bu durum söz konusu değildir.

    Türk müziği de kendi içinde farklı türlere ayrılır. Türk Musikisi Türleri nelerdir? Türk musikisi türleri arasında arabesk, halk müziği, Türk pop müziği, Karadeniz müziği, Oyun havaları, tasavvuf müziği, taverna müzikleri yer alır. Bu müzik türleri yerel halkın alışkanlıklarını, hayallerini ve özlemlerini barındırır.

    Örneklemek gerekirse Türk Sanat Müziği genellikle eski yıllarda sevip de kavuşamayan âşıkları, sevgiliye özlemi, sevdiğine kavuşmanın mutluluğunu anlatır. Türk Halk Müziği her yörenin farklı örf ve adetlerini içeren sözlere sahiptir. Türk müzik türleri, özellikle nostalji seven kesime hitap eder.

    En çok dinlenen müzik türleri, herkes için değişiklik gösterir. Radyolarda hit olan belli parçalar, o dönemde her yerde sıklıkla çalınır. Bazı kafelerde ve gece kulüplerinde sıklıkla dinletilen şarkıların dillere pelesenk olması tesadüf değildir. Bu müzikler genellikle pop kategorisine dahildir.

    Pop müzik evrensel bir dile sahiptir. Hemen her ülkenin kendine özgü pop müzik türleri bulunur. Genel olarak bu müzik türünün içinde: Arabesk pop, Türk Pop, Azeri pop, Art pop gibi farklı seçenekler yer alır. Dünya çapında yüzün üzerinde pop müzik türü vardır.

    Dünya çapında en çok dinlenen müzik türleri arasında: pop, pop-rock, Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, metal, heavy metal, hip-pop, rap, country, elektronik müzik, tekno müzik yer alır. Klasik Batı müziği, caz, reggae, Blues, Latin Müziği gibi farklı müzik türleri de yaygın olarak icra edilen ve dinlenen tarzlar arasındadır.

    Dünya çapında yaygın olarak dinlenen yabancı müzik türleri arasında: klasik, caz, pop, hip-pop, elektronik dans müziği, tekno müzik, rock yer alır. Dünyaca ünlü şarkıcılar, evrensel müzik yapabilir hale gelmiştir. Ünlü şarkıcıların konserlerine önceden bilet alıp yurt dışında konser izlemeye giden kişilerin sayısı azımsanmayacak boyuttadır.

    Müzik türleri ve örnekleri ayrımına gidecek olursak burada farklı birçok alt kategori karşımıza çıkar. Blues kendi içinde soul, blues rock, Texas gibi farklı alt dallar barındırır. Caz içinde ragtime, soul caz yer alır. Country, swing, Amerikana gibi tarzlardan oluşur. Elektronik müzik örnekleri arasında ambient, elektro, house gibi tarzlar bulunur.

    Hip-pop çalınan enstrümana göre trap ya da drill gibi tarzları bir çatı altında toplar. Karayip Tarzı müzikte reggae ön plana çıkar. Latin müzikleri genellikle dans müziği olarak bilinir. Bu kategoride bolero, flamingo, mango gibi tarzlar kendini gösterir. Rock içinde dallara ayrılarak punk ve heavy metal gibi türleri doğurmuştur. Her müziğin bu kadar çok dala ayrılmasının nedeni aynı müziği seven kişilerin de farklı zevklere sahip olmalarıdır.

    Müzik Terimleri Nelerdir?

    Müziğin içinde birçok farklı tür olduğu gibi hem genel hem de farklı müzik türlerine özgü terimler vardır. Temel müzik terimleri şunlardır: Ses, akor, nota değeri, değiştirme işaretleri (diyez, bemol vb.), ahenk, oktav, sol anahtarı, do anahtarı, fa anahtarı vb.

    Bütün müzik türleri için notalar gereklidir. Notaların çalınmasını belirleyen akorlar da vurmalı ve tuşlu çalgılarda büyük öneme sahiptir. Akorlar, notaların basılış şeklini göstererek şarkılardaki melodilerin oluşmasını sağlar. Nota değeri, çalınış sırasında notanın hangi uzunlukta olacağını gösterir. Bütün bunların bir uyum içinde olmasına ahenk adı verilir.

    Oktav, sesin gücünü anlatmak için kullanılan terimdir. Bir do sesinden diğer do sesine uzanan perde aralığını temsil eder. Anahtarlar, notaların başlangıç ve bitiş yerlerini belirlemede kullanılan unsurlardır. Hemen hemen bütün müzisyenlerin bildiği bu terimler, sanat icra etmede büyük kolaylık sağlar. Her müzik türü için ortaya çıkmış farklı terimler mevcuttur. Bunun nedeniyse enstrümanların çalınış şekillerinin farklı olması ve her birinin ayrı bir teknik gerektirmesidir. Temel müzik terimlerinden sonra biraz da müziğin nasıl ortaya çıktığından bahsetmek yerinde olur.

    Müzik Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

    Başlangıcı tam olarak bilinmemekle birlikte ilkel insanın doğa seslerini taklit etmesiyle müziğin oluştuğu sanılmaktadır. Müzik icra etmek için insanlar, hem kendi sesini hem de doğadaki materyallerden elde ettiği enstrümanların sesini kullanmıştır. Müziğin geçirdiği evreleri ve değişimi anlamak için onu belli dönemlere ayırarak incelemek mümkündür. Bu dönemler şu şekilde listelenir:

    Müzik dönemleri nelerdir?

    • Tarih Öncesi Müzik: Yazı icat edilmeden önceki döneme ait olduğu için tam çıkış tarihi belli değildir. Bu dönemdeki müziklerin şaman ayinlerinde kullanılmak üzere icra edildiği sanılır.
    • Antik Müzik: Eski yazıtlardan müzikle ilgili bilgilere ulaşıldığı dönemdir. Yapılan kazılarda bu döneme ait yedi delikli flütler ve telli çalgılar bulunmuştur.
    • İncil Dönemi: Musa ve Firavun’a dair anlatıların müzik ve tiyatro eserleri aracılığıyla sergilendiği dönemdir. Profesyonel şarkıcılık bu dönemde başlamıştır.
    • Eski Müzik: Müziğin merkezi Roma Katolik Kilisesi’dir. Kilise müziklerinin icra edildiği dönemdir.
    • Orta Çağ Müziği: Roma Katolik Kilisesi’nde ilahilerin okunduğu müzik dönemidir. Bunun dışında kilise müziklerinden bağımsız müzikler de yapılmış, besteleme yöntemlerinin geliştirilmeye çalışılmıştır.
    • Rönesans Müziği: Basit kilise müziklerinden çalgısal müzik sistemine geçildiği ve 16.yüzyılda operanın gelişmeye başlandığı dönemdir.
    • Barok Dönem: Bach, Vivaldi gibi ünlü klasik müzik bestecilerinin eserlerinin bulunduğu dönemdir.
    • Klasik Dönem: Piyanonun icat edilip orkestra çalışmalarına katılmaya başladığı dönemdir.
    • Romantik Dönem: Müziğin kilise ve saray egemenliğinden çıkarak halka mal olduğu bir dönemi kapsar.
    • Modern Dönem: 2000’leri ve günümüzü temsil eden müzik dönemidir. Çeşitli müzik tarzları iç içe geçmeye başlamış, elektronik ve tekno müzik yaygınlaşmıştır.
    • Popüler Müzik: Popüler müzik dönemi, müzik eğitimi almamış ya da çok az eğitim almış kişilerin de müzisyen olarak giriş yaptığı süreci kapsar.

    Dönemler, zaman geçtikçe daha da artabilir. Eski zamandan günümüze gelişen toplumsal olaylar müziğin farklı dönemlerde incelenmesini gerektirmiştir. Gelecekte de yaşanan kültürel değişimler sayesinde müziğe yeni dönemler eklenmesi kaçınılmazdır.

    En Popüler Müzik Türleri ve Özellikleri

    Adında da anlaşılacağı üzere en popüler müzik türlerinden bir tanesi poptur. Pop müziğin özellikleri arasında şunlar yer alır:

    • Enstrümantal kısım daha sade ve temiz bir şekilde duyulur.
    • Ritim ve vokal sesleri ön plandadır.
    • Pop müzik, mısra ve nakarat şemasına göre oluşturulur.
    • Diğer müzik türlerine oranla icra edilmesi kolay melodilerden meydana gelir.

    Rock müziğin özellikleri şu şekildedir:

    • Elektro gitar merkezli müzik türüdür.
    • Kullanılan enstrümanlar arasında elektro bas gitar ve davul ön plandadır.
    • Tipik olarak 4/4’lük ölçü kullanılır, ama gittikçe çeşitlenmeye başlamıştır.
    • Şarkılarda genellikle sistem ya da durum eleştirileri vardır.

    Her müzik türü kendi içinde vermek istediği mesaja uygun olarak ritim ve efekt kullanır. Seçilen enstrümanlar da anlatılmak istenen duyguya uygundur. Farklı müzik türleri, farklı dünya görüşlerine ve hayat tarzlarına sahip kişilerin tercihlerine hitap eder.

    Hangi Müzik Türünde Hangi Enstrüman Tercih Edilir?

    Müzik türlerine özgü enstrümanlar, o müziğin tarzını belirlemeye yardımcıdır. Pop müzikte devreye giren enstrümanlar arasında gitar, elektro gitar, akustik gitar, piyano, org, saksafon gibi çok sayıda müzik aleti yer alır. Üflemeli, telli, vurmalı çalgı türlerinin bir çoğu pop müzik içinde yer alır. Hatta perküsyon aletleri de ara efektler vermek ve müziği zenginleştirmek için tercih edilebilen ekipmanlar arasındadır.

    Klasik müzik söz konusu olduğunda devreye yaygılar ve üflemeli çalgılar girer. Özellikle keman ve çello gibi yaylı grubun buradaki etkisi büyüktür. Gitar da sesleri güçlendirmek ve melodileri zenginleştirmek için bu müzik türünde kullanılan çalgılardan bir tanesidir. Tuşlu çalgı grubundan piyano ve org klasik müziğe oldukça büyük katkı sağlar. Hatta tek başına piyano çalınarak oluşturulmuş klasik parçalar vardır. Ünlü klasik müzik bestecilerinden Beethoven bestelerinde piyanoyu sıklıkla kullanmıştır. Çok sayıda klasik müzik bestecisi, eserlerini piyanoyla bestelemiştir. Orkestralardaysa yaylı, tuşlu ve nefesli çalgılar bir arada kullanılmıştır.

    Türk sanat müziği, dünyada benzeri olmayan ve yerli kültürün temsilcisi çalgılardan oluşur. Çok sayıda çalgı grubunun bir arada kullanılmasıyla icra edilir. Bu müzik dalında kanun, tambur, cümbüş, saz, gitar, keman, zurna, davul, def, yaylı tambur, ud gibi enstrümanlar kullanılır. Çok sayıda enstrüman kullanılan ve kendine özgü makamları bulunan sanat müziği, günümüzde aktif olarak icra edilmez. Türk sanat müziği icra eden müzisyenler, eski parçaları yeniden söyleyip ve yorumlarlar.

    Rock müzikte elektro gitar ön plandadır. Çeşitli elektronik müzik aletleri kullanılır. MIDI klavye, bateri, bas gitar gibi enstrümanlar sıklıkla tercih edilir. Enstrüman sesleri ağırlıklı olarak elektroniktir. Dünya çapında birçok Rock yıldızı, farklı elektro gitar türleriyle şarkılarını söylemeye devam eder.

     

    Müzik ve Kültür İlişkisi

    Her müziğin ortaya çıkması belli bir toplumsal sorun ya da hareket neticesinde olmuştur. İnsanlar müziği; yaşadıkları düzeni eleştirmek, içinde bulundukları duyguları aktarmak ve anlatmak amacıyla kullanmıştır. Yaşadıkları olayları eleştirmek, toplumun çarpık düzenini sorgulamak, beyaz-siyah çekişmesini eleştirmek gibi birçok amaçla müzik türleri ortaya çıkmıştır. Son dönemde yaygınlaşan tekno müzik siyahların beyazlar tarafından hor görülmesini ve kapitalist sistemi eleştirmek üzere doğmuştur. Rock müzik, yine bir başkaldırı ve düzen eleştirisi temsilcisidir. Pop müzik, dönemin popüler trendlerini yansıtan, eleştirel değil eğlence amaçlı müzik türüdür. Her müzik, belli dönemde belli bir bölgede ortaya çıkmış, zamanla değişen toplumsal yapı, her müzik türü için farklı alt dallar oluşturmuştur. Sanatçılar, kendi özgün tarzını bulmaya çalışırken hoşlandığı müzik türünün farklı dallara ayrılmasına hizmet etmiştir.

     

    Müzik Türlerinin Geleceği: Yeni Trendler

    Müzik, günümüzde daha çok elektronik cihazlarla yapılmaya başlanmıştır. Müzik aletlerinin daha fazla dijitalleşmesi, dijital müzik anlayışının gelişmesine hizmet etmiştir. Bu durum, gelecekte müzik türlerinin daha elektronik ve teknolojik olacağını akıllara getirir. Klasik müzik aletlerine halen ilgi duyan çok sayıda müzisyen bulunması, bize bunun uzun bir süreç olacağına dair ipucu verir. Diğer taraftan gelişen yapay zekâ teknolojisinin müzik sektöründe kaçınılmaz bir etkisi vardır. Müzik şirketlerinin yapay zeka sanatçılar meydana getirmesi artık çok olası bir durumdur. Yine de müzik aşkıyla yanıp tutuşan ve enstrümana dokunmanın verdiği hazdan vazgeçmeyen çok sayıda müzisyenin varlığı umut vericidir.

    Sıkça Sorulan Sorular(SSS)

    Müzik türleri nelerdir?

    Müzik türleri: pop, rock, rock-pop, hard-rock, hip-pop, K-pop, art-pop, rap, TSM, THM, reggae, caz, klasik, elektronik, tekno gibi çok sayıda seçeneği içinde barındırır.

    Kaç tane müzik türü vardır?

    Müzik türlerine yönelik kesin bir sayı vermek, her geçen gün zorlaşır. Ana müzik türlerini 14-15 kategoriye ayırmak mümkündür. Her bir kategori kendi içinde o müzik türünün farklı dallarını içerir. Sadece pop müziğin bile yüzden fazla türü vardır.

    Modern müzik türleri nelerdir?

    Klasik, blues, caz, rock, progresif rock, metal, kelt müziği, rap, çağdaş müzik gibi türler modern müzik türleri arasında yer alır.

    A ile başlayan müzik türleri nelerdir?

    A ile başlayan müzik türleri arasında akustik müzik, arabesk ve asansör müziği yer alır.

    Tarzınıza uygun müzik aletleriyle tanışmak ve tutkunuzu geliştirmek için şimdi Yonka Müzik Market güvencesiyle satın alabileceğiniz enstrümanları inceleyebilirsiniz.

    16.11.2024
    Yonkasoft E-Ticaret Sistemleri
    Anasayfa
    Favorilerim
    Sepetim
    Fırsatlar
    Hesabım
    Sepet (

    0

    )
    Sepetinizde ürün bulunmamaktadır.
    Eğer bir ürün satın almak istiyorsanız almak istediğiniz ürünün sayfasına gidiniz.
    Alışveriş Yap