Mikrofon test etme, genellikle etkinlik öncesinde olası bir problem meydana gelmemesi için yapılan provadır. Mikrofonu sahne ya da açık alanda konumlandırırken doğru şekilde çalışıp çalışmadığını anlamak için öncesinde ufak bir ses testi yapılır.
Mikrofon ses testi, konuşma sırasında çıkabilecek rahatsız edici sesleri önlemek adına önemlidir. Ses sisteminin kurulumundan sorumlu kişi, mikrofon diğer cihazların doğru şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Özellikle de birden fazla mikrofon bulunan bir ortamda frekansların birbirine karışması nedeniyle oluşabilecek çınlamaları göz önünde bulundurmanız gerekir. Sahne performanslarında bu işlemi uzman bir ses donanımcısı yaparken evde kendi stüdyonuzda online test araçlarını kullanabilirsiniz.
Mikrofon test etme yöntemleri, bilgisayarlar ve telefonlar için olmak üzere ikiye ayrılabilir. Harici mikrofon bağlantılarını kulaklık mikrofon bir arada test edebilirsiniz. Bilgisayar sesi bazen donanım ayarlarından bazen de izinlerden kaynaklanabilir. Bunu çözmek için basit birkaç ayar yapabilirsiniz.
1.Denetim Masasından Ses Özelliklerini Kontrol Edin: PC mikrofon test yöntemlerinden biri denetim masası üzerinden yapabileceğiniz kontroldür. Donanım ve ses kısmından kayıt sekmesini açabilirsiniz. Ses driver aracınız varsa bu kontrolü daha kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ayarlar içinde yer alan düzeyler kısmından sesi %100 mikrofon basını %10 olarak ayarlayın. Sonrasında ses kalitenizi daha iyi bir seviyeye getirmiş olduğunuzu fark edebilirsiniz.
2.Ayarlar Kısmından Ses Özelliklerini Kontrol Edin: Bazen en lazım olduğu zamanlarda mikrofon çalışmıyor ya da bir nedenle ses konusunda sorun yaşayabiliyorsunuz. Bazen de farkında olmadan mikrofon ayarlarını değiştirmiş olabilirsiniz. Bu durumu kontrol etmek için ayarlardan gizlilik kısmına göz atabilirsiniz. Mikrofon bölümüne tıklayarak hangi uygulamalara izin verdiğinizi görebilirsiniz. Bu listede izin vermek istediğiniz programların ayarlarını açık olarak değiştirebilirsiniz.
3.Kulaklık Mikrofon Test Özelliğini Kontrol Edin: Denetim masasından donanım ve ses sekmesine gelerek buradan sesi seçip kayıt kısmına tıklayın. Bilgisayarınızda dahili olarak bulunan mikrofon, kulaklık mikrofonu ve diğer mikrofon seçeneklerini aynı anda görebilirsiniz. Buradan mikrofonların ses seviyesini ayarlayabilir, iptal etmek istediğiniz mikrofonları devre dışı bırakabilirsiniz.
Yukarıdaki yöntemlerin çoğu Windows mikrofon test etme yöntemleri içinde yer alan pratik bilgilerdir. Sistemsel farklılıklar ayarlarda değişiklik olmasına neden olabilir. Herhangi bir özellik ya da ayar için cihazınızın destek biriminin verdiği yönergeleri takip edebilirsiniz.
4.Telefon Mikrofon Testi Yapın: Bazen telefonunuzda mikrofona dair sorunlar yaşayabilirsiniz. Sesiniz karşı tarafa gitmiyor karşı tarafın sesi size gelmiyor olabilir. Bu durumda ilk önce telefonun ses ayarlarını kontrol etmelisiniz. Her şey düzgün görünüyorsa telefonunuzun mikrofon ya da hoparlör kısmında bir arıza olduğunu düşünebilirsiniz. Bunun dışında telefonunuzun güncel bir sürüme sahip olduğundan emin olmalısınız. Değilse gerekli güncellemeyi yaptıktan sonra ayarlar kısmından izinlere giderek mikrofon kullanan uygulamaları görebilirsiniz. Buradan mikrofonunuzu hangi uygulamalarda kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz.
Online mikrofon test araçları, bazı özel siteler aracılığıyla mikrofonunuzun ses kalitesini ölçmek için tercih edebileceğiniz seçeneklerdir. Online yöntemler bazen yeterince iyi sonuç vermeyebilir, ama büyük ölçüde doğru netice almanıza yardım eder. Kullanacağınız test aracının adresine gittikten sonra bilgisayar modelinizi, mikrofon türünü, mikrofon adını, cihaz türünü yazmanız gerekir. Mikrofon testi için bu üçüncü parti yazılıma izin vererek mikrofonumu test et diyebilirsiniz. Bu işlem sayesinde mikrofon ses seviyesi ve kalitesi için bir değerlendirme alabilirsiniz.
Ses kalitesini değerlendirmek için mic test yaparken dışarıdan bir araç kullandığınızda sesin karşıya gitme düzeyini ölçebilirsiniz. Telefon konuşması ya da online görüşmelerde ses kalitesini anlamak adına bu programlar size bir referans sağlar. Elde ettiğiniz sonuç sizin için yeterliyse ses kaliteniz iyi demektir.
Mikrofon test etme yöntemlerinin yanında ses seviyesinin ve kalitesinin ayarlanması için gerekli izinleri vermiş olmanız gerekir. Mikrofon erişimi için her uygulama, kullanım öncesinde sizden izin ister. Uygulamayı kullanırken izin ver, seçeneğini tercih ederek mikrofonunuzu aktif şekilde kullanabilirsiniz.
Farklı online mikrofon test etme uygulamaları dahili ve harici mikrofonlarınızı test etmenizi sağlar. Arama çubuğuna mikrofon testi ya da online mikrofon testi yazarak birbirinden farklı test araçlarına ulaşabilirsiniz.
Laptop mikrofon açma sorunlarını, bilgisayar ayarlarından ve uygulama içi izinlerden çözebilirsiniz. Bazen bluetooth mikrofonlar cihaza bağlı kalarak bilgisayarın kendi sesini engelleyebilir. Önceden bilgisayara bağladığınız bluetooth cihazlarınızı kontrol ederek kullanmadığınız zamanlarda bağlantısını kesebilirsiniz. Bu işlem sayesinde sistem sesi kullanmak istediğiniz zamanlarda bluetooth cihazlar tarafından engellenmezsiniz. Mikrofon ayarlarının ve izinlerinin açık olduğundan emin olmalısınız. Her şey normal görünüyorsa ve yine mikrofonla ilgili sorun yaşıyorsanız en kısa sürede teknik destek almayı düşünebilirsiniz.
Mikrofon test etme uygulamaları, genellikle internet üzerinden sesin seviyesini ve kalitesini algılayan yazılımlardır. Ses kalitesi, seviyesi ve gücü hakkında size ortalama bilgi verir. Kayıt öncesinde ses seviyenizin iyi olduğundan emin olmak için bazen bu uygulamalara başvurabilirsiniz. Mikrofon sesini kontrol ederek gerekirse yeniden ayarlayabilirsiniz.
Mikrofon testi için kullanabileceğiniz bazı online araçları şunlardır:
mictests.com: Sizden cihaz türü, mikrofon adı, mikrofon türü, cihaz markası gibi detaylı bilgileri alarak kullanacağınız ortamın türüne uygun bir değerlendirme yapar.
mictester.org/tr/ : Ses testi için mikrofon simgesine tıkladığınızda uygulamaya izin vermeniz gerektiği uyarısını görürsünüz. İzin verdikten sonra basitçe mikrofon testinizi yapabilirsiniz.
onlinemictest.com: Mictester gibi bu uygulama da ses testi için video oynatıcıya tıkladığınızda sizden mikrofon kullanım izni ister. Gerekli izni verdikten sonra mikrofon sesini test edebilirsiniz.
online-voice-recorder.com/tr/ : Ses testinden çok daha kapsamlı işlemler yapabilmenizi sağlar. Ses kaydı ve düzenlemesi yapabileceğiniz online bir araçtır. İlk etapta mikrofon kullanımı için bu uygulamaya da izin vermeniz gerekir. Sonrasında istediğiniz işlemi seçerek çalışmaya başlayabilirsiniz.
İlk üç sıradaki uygulama, doğrudan ses testi yapmanıza olanak tanır. Sitelere girdiğinizde test için gerekli birkaç basit yönergeyi takip ederek sonuç alabilirsiniz. Online Voice Recorder isimli uygulamayı ses kaydı ve düzenlemesi için kullanabilirsiniz.
Lastvoice BM 800: Ses kalitesiyle memnuniyet düzeyi yüksek olan Lastvoice BM 800 stüdyo mikrofonu olarak geçer. Mikrofon test etme amacıyla kayıt oluşturduğunuzda kullandığınız ekipmanın tiz bir sese sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Birbirinden farklı enstrümanları ya da aynı enstrümanı farklı çalış tarzlarıyla kaydederek sesleri birleştirmeyi deneyebilirsiniz. Kayıtları sonrasında dinlediğinizde ortaya keyifli bir ses çıktığını görebilirsiniz. Yarı kardiyoid Lastvoice BM 800 mikrofon sesi sağ ve sol kısımdaki gereksiz seslerden ayırarak doğrudan yakalar. Temiz bir ses elde etmenize yardım eder. Fiyat performans ürünü olmasıyla birçok ses profesyoneli tarafından beğenilmiştir.
Hepa Merz HM1: Farklı yaka mikrofonlarıyla kıyasladığınızda gürültülü ortamlarda bile daha iyi ses elde etmenize yardımcıdır. Pratik bir yaka mikrofonu olan Hepa Merz HM1 ile Youtube videolarınızı kolaylıkla çekebilirsiniz.
Lastvoice TX 101: Telsiz mikrofon kategorisinde yer alan Lastvoice TX 101, kablosuz ses alıcısı yardımıyla çalışır. UHF bant sistemi sayesinde 150 m çekim mesafesine sahiptir. Amatör video çekimlerinde, Youtube içeriklerinde, karaoke partilerinde kullanmak üzere alabileceğiniz mikrofon modellerinden biridir. Gerekli ekipmanları sağlayarak el, yaka, headset ve kamera mikrofonu olarak kullanıma uygundur.
Lastvoice NB40X Set Rode NT 1A: Mikrofonu stand ve shock mount seti ile birlikte alabilirsiniz. Lastvoice NB40X Set Rode NT 1A, profesyonel stüdyo ekipmanlarından bir tanesidir.360 derece ses toplayabilme özelliği bulunan mikrofon, kardiyoid yapısıyla mikrofon ses testleri açısından başarılı bulunmuştur. Sesi bir iki metre uzaklıktan da rahatlıkla algılayabilecek donanıma sahiptir. Stüdyoda enstrüman kaydı yapmak için kullanabileceğiniz ekipmanlardan bir tanesidir.
Midex CX2 Yüksek Kaliteli Condenser Stüdyo Ses Kayıt Mikrofon Seti: Midex CX2 kondenser mikrofon, tipik bir kutu içi mikrofon modelinden farklıdır. Mikrofon testi videolarında genellikle kutu açılımlarını görürsünüz. Midex CX2 özel bir kasa içinde elinize ulaşır. Profesyonel stüdyo ekipmanı olan Midex CX2, kullanım sonrasında kasası içine geri konularak muhafaza edilmelidir. Sigara dumanına ve toza maruz kalmamalıdır. Kutuyu açtıktan ve ekipman bağlantılarını yaptıktan sonra ses kartı bağlantısını XLR kablo yardımıyla tamamlayabilirsiniz. Şimdi profesyonel kayıtlarınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Mikrofon ses testi açısından başarılı bir performansa sahip olan Midex CX2’yi stüdyolarınızda kullanabilirsiniz.
Diğer profesyonel mikrofon seçeneklerimizi görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
0
)