Gitar, çalması en zevkli müzik aletlerinden birisidir ve birçok şarkı gitarlarla çalınabilir. Çalacak parçayı seçme işleminde dikkat edilmesi gereken, gitar çalma becerisine göre bir şarkı seçmektir. Başlangıç seviyesinde gitar çalabilen kişilerin kolay gitar şarkıları arasından seçim yapmaları çok daha iyi olacaktır.
Gitar öğrenmek zevkli bir iş olsa da profesyonel şekilde gitar çalabilmek için uzun pratikler yapmak gerek. Etkili pratik yapmanın en kolay yolu da kolay akorlarla şarkılar arasından seçim yaparak bu şarkıları çalmaya çalışmaktır. Özellikle gitar çalmaya yeni başlayanlar için ideal olan bu şarkılar, kolay çalınabilmesi ve gitaristi zorlamaması açısından oldukça tercih edilmektedir. Karışıklıktan uzak, karmaşık koordinasyonlar gerektirmeyen bu şarkılar genellikle halk içerisinde de sevilen ve oldukça fazla dinlenilen şarkılardır. Haluk Levent’in Anlasana ve Elfida, Sezen Aksu’nun Küçüğüm, Ogün Şanlısoy’un Saydım, Kargo’nun Yıldızların Altında gibi şarkılar gitarda çalması en kolay olan şarkılardan yalnızca birkaç tanesidir.
Şarkıları Türkçe olarak seslendirmek ya da çalmak isteyenler için bu ve bu gibi şarkılar ön plana çıkarken, yabancı dilde seslendirilen şarkılar için de çalması basit birkaç parça öne çıkmaktadır. Boby Mcferrin – Dont Worry Be Happy , Billie Eilish – Ocean Eyes, Love Me Do – The Beatles, Lady Gaga, Bradley Cooper – Shallow (From a Star is Born), Bob Marley – The Little Birds gibi şarkılar da yabancı dildeki şarkılar için birkaç örnektir. Bu şarkıları çalarken doğru tutuş ve pozisyona, ritim ve zamanlamaya, akor geçişlerine dikkat etmenin yanında şarkıyı çalarken şarkı yapısını anlamaya çalışmak, gitar çalmanın daha hızlı ve doğru öğrenilmesine neden olur.
Gitara yeni başlayanların yeteneklerini geliştirmesi için tavsiye edilen ilk aktivite, bol bol tekrar yapmaktır. Temel akorlar öğrenildikten sonra bu akorlar üzerinde pratik yapmak, bu akorlarda iyice yetkinlik kazanılması sağlayacağı gibi daha zor parçaların çalınmasını kolaylaştırmaktadır. A – La Majör, Am – La Minör, Em Mi Minör, Em - Mi Minör, E – Mi Majör, Dm Re Minör, Re Majör, C -Do Majör, G – Sol Majör gibi basit temel akorlar en çok kullanılan akorlardır. Bu akorlar sayesinde birçok basit yapılı şarkı rahatlıkla çalınabilir. Göksel – Anlamazdın, Koray Avcı – Yalnızlık Senfonisi, Cem Karaca – Beni Biraz Böyle Hatırla, Emre Aydın – İncirler Olana Kadar gibi şarkılar giriş seviyesinde gitar çalabilen kişilerin çalabileceği basit akorlu şarkılardır.
Klasik gitar akor şarkıları olarak bilinen bu şarkılar, bas gitarla da rahat şekilde çalınabilmektedir. Bahsedilen temel akorlar öğrenildikten sonra, basit yapılı şarkılar üzerinde bol bol pratik yapmak öğrenme hızınızı olumlu düzeyde etkileyecektir. Pratik yaparken öğrenmenin doğru oturması için ise birkaç noktaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlardan ilki, doğru pozisyon ve parmaklamadır. Akorların pozisyon durumlarını doğru şekilde öğrenmek ve sonrasında parmakları o noktalara doğru şekilde yerleştirmek, tellere doğru pozisyonla basmak ve perdeleri atlamamak önemlidir. Alıştırma yaparken tellere ölçülü baskı uygulamak, müzik sesinin doğru çıkması için gereklidir. Bu gibi noktalara dikkat ederseniz temel akorlarla çaldığınız popüler şarkıların kalitesi çok daha yüksek olacaktır.
Klasik ve akustik gitar, elektro gitarlara nazaran çok daha sık kullanılır. Bunda, elektro gitarın kullanımı için gerekli olan teknolojik destekler, yüksek ses ve sert müzik gereksinimi etkilidir. Bu noktada gitar severler gitar kullanımına ilk olarak klasik ve akustik gitarlardan başlamaktadır. Henüz öğrenme sürecinin başlarında olan kişilerin pratik yapmak için belli başlı şarkıları seçmeleri oldukça olağan bir durumdur. Çalması kolay olan parçalar çok daha sık şekilde tercih edilmektedir. Gökhan Türkmen’in Unutamadım şarkısı çalması kolay şarkılardan biridir. Basit akorlarla çalınan bu şarkı, giriş seviyesinde bulunan gitaristler için oldukça ön plana çıkmaktadır.
Yine Mazhar Alanson’dan Memleketim şarkısı da klasik ve akustik gitarla çalınabilecek şarkılardandır. Şarkının basit akorlara sahip olması ve melodi yapısı, kolay çalınmasına olanak sağlamaktadır. Barış Manço’nun Islak Islak parçası da başlangıç seviyesindeki kişilere uygun, kolay çalınabilen şarkılardandır. Yine aynı şekilde Aydilge – Oluruna Bırak, Cem Adrian – Bir Efsane, Barış Manço – Anladım, Aşık Veysel – Gel Gör Beni Aşk Neyledi gibi şarkılar da gitar çalmaya yeni başlayanlar tarafından kolaylıkla çalınabilir.
Solo ve ritim gitar, şarkıların içerisinde sıkça var olan, aralarında belirli işleyiş ve farklı müzikal roller bulunan terimlerdir. Her ne kadar bu iki terim çoğu zaman yan yana ifade ediliyor olsa da, aralarında bariz farklar mevcuttur. Ritim, genel olarak şarkıdaki genel tempoyu ve ritmi ayarlayan bölündüm. Ritim gitar kısmında genellikle şarkıda bulunan temel akorlar çalınır. Bu noktada şarkının temposunun nasıl ilerleyeceği oturtulur ve alışılmışın dışına çıkılmaz. Arka planda çalan diğer enstrümanlar ile bir uyum içinde devam eden ritim, ritmik desenler ve akorların düzenli şekilde değişmesine odaklanır. Solo gitarda ise gitar biraz daha ön plandadır.
Dikkat çekici geçişleri çalan bu kısım, melodik olarak kendisini öne çıkarır. Çoğunlukla vokal aralıklarında ya da enstrümantal geçişler sırasında devreye giren solo gitar, dikkat çekici teknikler kullanarak ilgiyi üzerine toplar. Toparlamak gerekirse ritim gitar şarkının iskeletini oluştururken, solo gitar şarkıya heyecan ve farklılık eklemektedir. Bu noktada bu iki farklı gitar tekniği için de şarkı seçenekleri ön plana çıkmaktadır. Basit ritim şarkıları olarak Gripin’in Her Şeyi Yak, Funda Arar’ın Anlamazdın, Barış Manço’nun Bir Sevmek Bin Defa Ölmek Demekmiş şarkıları örnek verilebilir. Orta zorlukta ise Sezen Aksu’nun Kavak Yelleri ve Bırakma beni parçaları ritim gitar şarkıları arasından örnek verilebilir. Solo gitar parçaları açısından ise Haluk Levent’in Deli Gönlüm, Hayko Cepkin’in Kapı Açmak, Teoman’ın Sarhoş parçaları en güzel solo gitar şarkıları açısından örnek gösterilebilir.
Akor geçişlerini kolaylaştıran şarkılar, gitar çalma serüveninin daha başında olan kişiler için oldukça büyük öneme sahiptir. Akor geçişleri kolay olan şarkılar vasıtasıyla kişiler zorlanmadan bol bol pratik yapma ve kendilerini geliştirme fırsatı bulmaktadır. Akor geçişleri kolay olan şarkıların çalınması kolay olduğu için daha seyrek hata yapılır ve çalan kişinin motivasyonunu artırır. Kişi, parçaları hatasız çaldıkça kendine güveni gelir. Bunun yanında, bu tip şarkıları çalması kolay olduğu için tekrar tekrar pratik imkânı mevcuttur. Şarkıların içindeki akorlar tekrar edilebilirlik açısından imkân sağladığı için kişi, aynı akorları tekrar tekrar çalarak akor alıştırmasını kolaylıkla yapar.
Her müzik aletinde olduğu gibi gitarda da bol bol pratik yaparak gelişmek mümkündür. Bu nedenle ne kadar gitar üzerinde ne kadar antrenman yapılırsa o kadar yetkin bir hal alınır. Antrenman yapıldıkça kişinin ritim duygusu gelişecek, sahip olduğu temel müzik becerilerini kolaylıkla açığa çıkaracaktır. Hızlı gelişmeye olumlu etki eden, akor geçişlerini kolaylaştıran şarkılara örnek vermek gerekirse Teoman – Eller Günahkâr, Ziynet Sali – Her Şeyi Yak, Haluk Levent – Bırakman Doğru Mu? Tarkan – Bir İstanbul Masalı gibi şarkıları örnek olarak sayabiliriz. Gitarla çalınan en güzel şarkılar arasında bulunan bu şarkılar, hata yapılmadan, kolayca çalınabilmektedir. Pratik yaparak bu parçalara hazırlanan kişiler, küçük oturumlarda ya da arkadaş ortamlarında bu şarkılarla ufak performanslar gösterebilirler.
Kendini geliştirmek ve daha ileriye gitmek, sabırla çalışmanın ve pratik yapmanın bir sonucudur. Gitar öğrenirken de severek, sıkça çalışmak yeteneklerin açığa çıkmasını ve kısa sürede gözle görülür sonuçlar alınmasını sağlar. Bu noktada özellikle evde boş zamanlarda gitar pratikleri yapmak, gitar çalmayı ilerletmek isteyenler için göz ardı edilmemesi gereken bir pratik çeşididir. Bazı kişiler hata yaparım korkusuyla ya da utanmamak için toplum içerisinde çalmak ve çalışmak istemezler. Bu noktada evde tek başına gitar çalmaya çalışmak avantaj sağlayacaktır. Evde tek başına çalındıkça kişi, kendisine olan güvenini kazanır. Hata yapma sayısı azaldıkça müzisyen özgüven kazanmaya başlar.
Evde tek başına gitar çalmanın kişi kazandırdığı bir diğer avantaj, stresin azalmasıdır. Kişi gitar çalarken hata yapacağım, utanacağım gibi endişelerden uzak olduğu için stresi azalır. Bu şekilde pratik yapmaya devam ettikçe de vücudu stres yapmadan gitar çalmaya alışır. İnsanların yanında gitar çalacağı zaman, biraz daha alışmış ve stresi azaltmış olarak bu deneyimi gerçekleştirir. Evde tek başına gitar çalarken farklı akorlar ve çalma şekilleri de denenebilir. Böylece kişinin yaratıcılığı da gelişmiş olmaktadır. Evde çalabileceğiniz şarkılardan örnek vermek gerekirse Ahmet Kaya – Bir Sevmek Bin Defa Ölmek Demekmiş, Hande Yener – Benimle Oynama, Cem Adrian – Aşk Laftan Anlamaz, Zakkum – Bir Anda gibi şarkıları kolaylıkla çalabilirsiniz. Evde tek başınızayken çalmaya uygun olan bunlar ve bunlar gibi daha birçok şarkıyı keyifle çalabilirsiniz. Bunların yanında iki akorlu şarkılar da tercihleriniz arasında olabilir.
Gitar çalmak, el ve zihin koordinasyonunu gerektiren bir bütündür. Akorlardan oluşan parçaları çalmak için zihniniz akorların sırasını ve şeklini düşünürken elleriniz de gitar akorları doğru noktalarda konumlandırmalıdır. Bu nedenle akorları doğru şekilde bilmek, parçaları doğru şekilde çalmanızı sağlayacaktır. Şarkı çalmak için belli başlı bazı akorlar vardır, bu akorları bildikten sonra şarkıları doğru çalmak, akustik ve klasik gitarda çalınan en güzel şarkılar arasından seçim yaparak müzik yapmak oldukça kolaylaşır. Temel akorlardan bahsetmek ve bu akorlar için birkaç örnek vermek gerekirse:
Yukarıda en bilinen, birçok parçanın çalınabileceği temel akorlardan bahsettik. Bunların yanına farklı türlerde iki Türkçe müzik ve bir yabancı olacak şekilde en iyi gitar müzikleri arasından örnek olarak ekledik. Bu şarkıların arasında, iki akorlu kolay şarkılar da bulunmaktadır. Bu temel akorların yanında Bm akoru gibi ara akorlar da bulunur. Bm, B minörün kısaltılmış halidir. B minör, B notasında bulunan minör ile gerçekleştirilen gitar akorları arasındadır..
0
)