Gitar öğrenme, tıpkı araba kullanmak, konuşmak gibi bir öğrenme sonucunda edinilen bir beceridir. Yani öğrenildikten sonra, bir sonraki hareketin düşünülmeden, kendiliğinden geldiği bir öğrenmedir. Nasıl ki araba kullanan birisinin araba sürerken yaptığı şekilde; bir yandan debriyaja bir yandan da gaza bastığı gibi, aynı anda hem dikiz aynasından arkayı kontrol etmesi hem de bir yandan radyoda çalan şarkıya eşlik etmeyi doğal bir zincirleme ile yapıyorsa gitar öğrenmek de bu şekilde olmasa da benzer bir işlevdedir.
Gitar çalmayı öğrenmede müzik kulağı ve ritim duygusunun önemi yadsınamaz. Sıradan bir kulağı olup da yıllarca gitar kursuna giden, ancak sadece kendisine öğretilen şeyleri hatasız çalabilen kişiler ve gitarı kendi başına öğrendiği halde, güçlü kulağı sayesinde sayısız şarkıyı baştan sona kusursuz çalabilen gitaristler düşünüldüğünde, elbette ki ikinci kısım daha değerlidir. Dünya da isim yapmış, duyulduğu anda kendini belli eden hemen her gitarist, gitar çalmayı kendi başına öğrenen insanlardır. Gitar çalmayı öğrenmekteki kilit nokta, sabırlı olmak ve çalışmaktır. Gitar çalmak için büyük bir hevesle hareket ederek sakin ve kontrollü bir çalışma ile birlikte başarılı olunabilir. Gitar çalmayı öğrenmek gerçekten de emek ve sabır isteyen bir iştir.
Gitara başlayan insanların çok çok büyük bir kısmı için en büyük engel, ilk birkaç haftalık süreçtir. Bu enstrümanı çalmayı güçlü ve kararlı bir şekilde istemeyenler, istedikleri şeyleri çalmadıkça üfleyip püflemeye, her seferinde gitarı ellerine daha az şevkle almaya başlarlar. Ancak bu çok da şaşılası bir durum değildir zira insanoğlu böyle bir canlıdır; aksi olsaydı herkes pek çok farklı alanda sürekli başarılı olurdu. Yani bir insanın tembelliği, diğer birinin kazancı oluyor bir şekilde.
Hangi Gitarı Tercih Etmek Lazım
İlk olarak "önce hangi gitar?" sorusuna, hangisinden çıkan ses sana yakınsa o şeklinde bir cevap vermek mümkün. İzlediğin veya dinlediğin kişilere biraz özeneceksin tabi ki ama bununla piyasa yapayım, düşüncesiyle hareket edersen, dört-beş akor (la minör, mi majör, do majör, fa majör, sol majör) ile kalır, bareyi gözünde büyütür de büyütür ve senden farklı iki akor basıp arpej atan insanları ulaşamaz insan olarak kabul edebilirsin. Yani hangi gitarı seçeceğiniz Kendinize bir amaç belirlemekten geçer, herhangi bir işe başlarken yapmanız gereken gibi. Teorisiz bu iş olmaz, olursa da sadece plajda arkadaş ortamı için olur. Müzik teorisine kıyıdan köşeden bir merak salın, çok işinize yarayacak. Sevdiğiniz müzik tarzında en çok hangi melodilerde kendinizi kaptırıyorsanız ona uygun gitar alın. Eğer müzik dünyanızı yeterince keşfetmediyseniz önce bol bol müzik dinleyin, kulağınız ve ritminiz gelişsin. Ama müzik kulağınız varsa, ritimler birkaç kez dinledikten sonra aklınızda kalıyorsa çok zor olmayan bir süreçtir. Başlangıç gitar fiyatları için gitar sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Gitar Nasıl Çalınır
Gitar çalma isteği veya herhangi bir enstrüman çalma isteği çok genç yaşlarda başlayan bir istek olmakla beraber eyleme dökülmediği her yaş evresinde bir ukte olarak kalmaktadır. Her zaman için bir enstrüman çalmayı öğrenmek mümkündür. Özellikle çocuk yaşta bir şeylere olan merak ve hevesle birçok şey başarılabilir. Mesela ebeveynler tarafından çocukların müzik eğitimine önem verilirse hem çocuğun gelişimine hem de çocuğun müzik yeteneğini ortaya çıkarma da büyük bir önemli adım atılmış olacaktır. Okulöncesi dönem çocuğu için müzik ve dans, kendini ifade etme aracı olmanın ötesinde, çocuğun sosyal gelişimi için de önemli bir etkinliktir. Çünkü çocuk, müzik eşliğinde arkadaşlarıyla daha kolay bir iletişim kurabilmektedir. Müzik öncelikle, şarkı ve tekerlemeler yoluyla okulöncesi dönemindeki çocuğun dil gelişimine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra müzikal etkinlikler yoluyla çocuğun yaratıcılığını ortaya koymasına fırsat verir. Çocuk yaşta öğrenilecek müzik aletleri arasında gitar da yer almaktadır. Yani çocuk yaşta gidilmiş olan bir gitar kursu veya ufak bir gitar ilgisi gitar çalmak yolunda çok büyük önem taşımaktadır. Asıl konumuza gelecek olursak, gitar çalmak için kesinlikle gitar eğitim kursu almayı seçmek en doğru seçenek olacaktır. Çünkü kendi imkanlarınızla bir yere kadar öğreneceksinizdir. Gitar eğitim kursuna giden biriyle, kendi imkanları ile gitar çalmaya çalışan birisini kıyaslamak doğru olmaz ancak temel öğrenimleri kendi imkanlarınızla öğrenmek iki ayınızı alacaksa gitar eğitim kursunda iki haftanızı alacaktır. Bu tarz onlarca örnek sunulabilir. O nedenle bir eğitim kursuna gitmek en doğru seçim olacaktır. Çünki müzik aletleri çalmak doğru adımları izlediğinizde daha kolay olur.
Gitar çalmak için gitar kursu şart mıdır?
İmkanı olmayanlar ve kendi öğrenmek zorunda olanlar için her gitarda basitçe uygulanabilecek bazı el alıştırma ve müzik teorisini pratiğe dökme egzersizlerine ulaşmak artık internet sayesinde çok kolay zaten. Eğer sadece kendin için çalmak istiyorsan, zaten önünde seni engelleyebilecek hiçbir şey yok. Başlangıç seviyesinde çalmak diğer enstrümanlara göre daha kolaydır, fakat gitar üzerine uzmanlaşmak o kadar da kolay bir şey değildir. Sıkı bir çalışma ve emek isteyen bu müzik aleti iyi bir eğitimde istemektedir. Klasik gitar çalmak tam anlamıyla beyin bölmesi yapmaktır. Aynı anda 3 farklı yönden düşünmek ve o düşünceyi sol el ile klavye üzerinde uygulamak ve sağ elle o düşüncenin melodilere dönüştürülmesi gerekmektedir. Tabi ki ilk denemelerde istenilen ses çıkmaya ve istediğiniz melodiyi çalamayabilirsiniz. İlk denemelerde kusurlar yaşanabilir bu hataların üzerine giderek bu hatalar üzerinde çalışarak kusurlarınızı örtebilirsiniz. Siz gitar kursu alan birisi değilsiniz kendi başınıza internet aracılığıyla öğrendiğiniz her şey sizin için altın değerinde bir kazanç olacaktır. Hiçbir şekilde pes etmeyerek kendinizi geliştirebilirsiniz.
Her öğrenilen bir kazanımın getirdiği yararlar gibi gitar çalmanın da getirdiği bazı güzel avantajlar vardır. Bunlardan birkaçını sıralayacak olursak;
• Özgüvenini Arttırır: Gitar çalışmalarında becerilerini geliştirdiğin ölçüde; yakın arkadaşlar, yapılan küçük etkinlikler, konserler veya sosyal medyada yer alan platformlarda, performanslarını birden çok insanın karşında gerçekleştirebileceğin durumların oluştuğunu fark edeceksin. Bu durum sana büyük bir özgüven getirecektir.
• Düzenli Çalışma Alışkanlığı Kazandırır: Her hangi bir enstrümanda başarılı olunmak isteniyorsa düzenli çalışmanın önemi hemen fark edilmiş olmalıdır. Çünkü çalışmaya ara verildiğinde bazı kayıplar yaşanıldığı görülecektir. Söz konusu gitar gibi komplike, hem dikey hem de yatay bir sistem ile işleyen ve bir çok tekniği bünyesinde barındıran bir enstrüman olduğunda, düzenli çalışmanın önemi daha da artmaktadır.
• Konsantrasyonunu Arttırır: Düzenli gitar çalışmaları yapan kişilerin çalışma sonucunda odaklanma kapasitesinin her geçen gün arttığı ve bazı aktivelerde ortalamanın üstünde bir odaklanmaya sahip oldukları gözlemlenmiştir.
• El Becerilerini Geliştirir: Düzenli gitar pratikleri yapmak sağ ve sol ellerinizin koordinasyonunu geliştiriyor olacaktır. Bu durum da, hayatın içerisinde karşılaştığın ve el becerisi gerektiren birçok konuda, ortalamanın üzerinde başarılı olmanı sağlayacaktır.
• Müzik Kulağınızı Geliştirir: Gitar öğrenme sürecinizde birçok şarkıyı çalmayı denediğiniz için hem müzik kaliteniz hem de müzik kulağınız gelişecektir. Böylelikle birçok kaliteli müziği keşfedecek ve daha çok hoşunuza gidebilecek bir şarkı türünü bulmuş olacaksınız.
• Sabırlı Birisi Olmanıza Katkı Sağlar: Gitar çalmayı öğrenmek öyle bir oturuşta yapılabilen bir eylem olmadığı için düzenli bir çalışmanın önemli olduğu kadar sabırlı olmakta çok önemlidir. Bunun farkına vararak gitar eğitimi aldığınızda sadece gitar çalmayı değil sabırlı bir insan olmayı da başarıyorsunuz.
En Çok Satılan Klasik Gitar Modellerimiz
16.11.2024