(BİLSEM) Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısaltılmış halidir. bilsem ilk olarak 1996’da kurulmuştur. Ve herkesten farklı olan öğrenciler yani özel yetenekli-üstün zekalı öğrenciler kendi yeteneklerini en yüksek seviyede kullanmalarında yardım etmek amacıyla açılmış olan kurumlardan bir tanesidir. Türkiye’nin her ilinde bilsem mevcuttur.
Öğrenciler eğer Bilsem'e başlarlarsa görecekleri eğitim programları vardır. Bu programlar, öğretmenler tarafından öğrencilerin kendi yaratıcılıklarını, problemlere karşı kendilerinin yeni farklı çözümler bulmalarını bu sayede problem çözmelerde öğrencileri geliştirme odak noktası olmuştur. Ayrıca bir yandan da öğrencileri yetişkinlik zamanına hazırlamaktadır. Eğitimleri ise örgün eğitimden farklı olarak özel bir eğitim yönetimi ve teknikleri ayrıca özel materyallerde kullanılmaktadır. Normal okullar gibi Bilsemde, geçer not veya sınav tarzı şeyler yoktur, bunların yerine proje tabanlı öğrenme vardır. Ve öğrencilerden istenilen projelerin yapımının gerçekleşmesi beklenmektedir. Peki Bilsem de olan bölümleri nelerdir? onlara bir bakalım.
Uyum (Oryantasyon) Programı;
BİLSEM’e yeni başlayan öğrencilere ve velilerine iki aylık bir süreç yani 40 ders saatini geçmeyecek bir düzen program hazırlanır. Bu hazırlık ise öğretmen, öğrenci ve velinin birbirini tanıyıp anlamaya çalışması ve herkes için ortak bir dil oluşturmak için kurulan bir programdır.
Bireysel Yetenekleri Fark ettirme Programı;
Bu bölümün en temel hedefi, BİLSEM Kurslarına soyut veya zihinsel yönden yetenekli olan öğretmenlerin tüm kurallarını tek tek öğrenciye bildirmek yani öğretmek gerekmektedir. Ve bu öğrencinin öğrenme hızını, disiplinli olmasına, merakına ve her alanda kolay yoldan çözüm bulması gözlemlenmektedir. En sonunda ise bu yapılan programların sonucundaysa öğrencinin girebileceği alanlar seçilmektedir.
Özel Yetenekleri Geliştirme Programı;
Bu programın amacı ise, zihinsel ama yetenekli olarak gelen öğrencilerin yeteneklerinin artık bir performansa dönüşmüş ve özel olarak artık tespit edilmiştir. Önceden yapılan programlar sayesinde öğrencinin yetenekli olduğuna karar verildiği sadece 2 bilim ve sanat alanında ileri düzeyde ilerleme ve becerileştirme amaçlanmaktadır.
Destek Eğitim Merkezi Programı;
Destek Eğitim programında öğrenciler grup olarak çalışma şekilleri kurarak öğrencilere her konuda destek vermektedir. Ve artı olarak öğrenme becerileri, girişimcilik, yabancı dil, bilişim teknolojileri ve tasarım, karar verme, matematik ve müzik gibi alanlarda bağdaştırılarak eğitim sürdürülür.
Proje Üretimi ve Yönetim Programı;
Bu programda ise, Bilsemdeki öğrenciler ilgili oldukları yeteneklere göre ve tercihlere göre projelerinin gruplara ayrılarak yapılandırılır. Öğrencilerin seçtikleri projeler hakkında birçok çalışma yaparak farklı becerilerinin gelişimini de sağlamak amaçlanmıştır. Öğretmenlerinin de yönlendirilmesiyle yani öğrencilere rehberlik ederek öğrencilerin geliştirdikleri projeleri geliştirirler bu alanda da öğretmenler yardımı da temele alınarak yapılan projeler gerçekleştirilir.
Her insanın kendine has ve özel olarak farklı çeşitte yetenekleri vardır. Bu yetenekler ise insanlarda zamanla ve aslında tesadüflerle keşfedilmektedir. Bilsemde böyle üstün yetenekli olan çocukları yeteneklerini hızla keşfetmek ve daha fazla geliştirip topluma katkıda bulunmak için kurulmuştur. Anneler ya da babalar çocuklarının yeteneklerini bulmaya çalışırken ki süreçlerinde çocuklara en güzel yolu sizler göstereceksiniz. Bu arada unutulmaması gereken bir şeyde her çocuk özeldir. Aileler çocuklarının mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşaması için Bilsem gibi kurumlardan yardım almaktadır.
Bilim ve Sanat Merkezine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik servisleri Genel Müdürlüğü tarafından her sene belirlenmiş olan tarihlerde gerçekleştirilen sınavların sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav 1.,2. Ve 3. Sınıftaki öğrencilere tabletten dijital olarak yapılmaktadır. Sınava girecek öğrenciler öğretmenleri tarafından aday olarak gösterilmektedir.
0
)