Camiler insanların ibadetlerini yapmak ve manevi huzura erişmek için gittikleri yerlerdir. O yüzden camilerde gürültü kirliliği ve ses çınlaması gibi olaylar olması camide ibadet eden kişileri rahatsız edecek ve motivasyonlarını bozacaktır. Ayrıca imamın verdiği vaaz ve namaz kılarken okuduğu sureler duyulmayacak ve anlaşılmayacaktır. Camilerde ses düzeni oldukça önemli bir konudur. Camilerde akustiği etkileyen en önemli özellik camilerin yapılarıdır. Camilerin kubbeleri, katları, yapım malzemesi ses akustiğinde önemli rol oynar. Camilerde kullanılan cami anfisi, cami hoparlörü ve cami mikrofonu kaliteli seçilmelidir. Cümlelerin daha net iyi anlaşılır olması, çınlama yapmaması, ve tasarımlarının çok yer tutmayacak şekilde dizayn edilmesi gerekir.
Ses Uğultusu Ve Çınlama Nasıl Önlenir?
Kapalı ve büyük alanların konuşmaya elverişli olabilmesi için ses çınlaması en fazla 2 saniye olmalıdır. Ses çınlama süresi uzarsa buda imamların birinci cümlesi ve ikinci cümlesinin üst üste gelmesine neden olarak anlaşılmaz bir hal aldırır. Kullanılan hoparlörün kalitesi kadar kaç adet kullanıldığının da önemi vardır.
Cami hoparlörü olarak kullanılan trafolu hoparlörler ses kalitesinin düşmesine neden olur. Trafosuz hoparlör sesin daha net çıkmasını sağlar. Camilerde hoparlörün gördüğü canlı bölgeler ne kadar çok olursa ses o kadar kaliteli ve anlaşılır çıkar. Buda ancak hoparlör sayısını arttırmakla olur.
Cami Ses Ayarı Nasıl Olmalıdır?
Cami içinde kabul edilen gürültü seviyesi 30 desibeli aşmamalıdır. Caminin içi ne kadar az gürültülü olursa cemaat huzur içinde ibadetlerini yapar. Normal bir açık alanda çıkan ses direk olarak kulağa ulaşır, ama kapalı ortamlarda çeşitli yüzeylere çarparak kulağa ulaşır. Kaynaktan ses kesilirse bir süre daha azalarak devam eder. İşte bu süre çınlama süresidir. Çınlama süresi ne kadar kısa olursa gürültü o kadar az olur. Caminin yapısına göre ayarlanan ve kurulan ses sistemleri ile ses sorunları çözülmüş olur.
Cami İçin Hoparlör Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Cami için seçilecek hoparlör caminin yapı malzemesi baz alınarak seçilmelidir. Taş malzemeden yapılmış camilerde ses daha tok çıkar. Betonarme camilerde ses daha bas çıkar. Eski Osmanlı camilerinde kubbe altında bulunan yarım kubbelere geometrik şekiller yapılmış ve sesin kırılması sağlanmıştır. Akustik özellikler baz alınarak mimarisi yapılmıştır. Betonarme camilerde bu olay olmadığı için ses akustiği bozulmuştur. Bunu önlemek için sesi yutan keçe, sünger gibi malzemeler kubbe etrafında ki balkona konularak ses akustiği düzeltilmeye çalışılmıştır.
Mikrofon Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Camilerde imamların kullandığı
cami mikrofonu genelde yaka mikrofonudur. Bazı camilerde kulaktan ağza uzanan stüdyo tipi de kullanılır. İmam bir sureyi okurken kendi sesini direk alacağı hoparler ile desteklenmiş mikrofona ihtiyaç duyar. Kullanılan mikrofon ötme yapmamalıdır. Kaliteli mikrofonlar alınmalıdır, aksi halde mikrofonun sesi kısık olsa dahi ötme yapacaktır.
Cami Anfisi Nasıl Olmalıdır?
Cami anfisi ile hoparlör uyumlu olmalıdır. Genellikle
cami anfisi gücü ve hoparlörün kaldıracağı güç eşit olmalıdır. Doğru hoparlör ve doğru anfi uyumu ile ses akustiği sorunsuz sağlanabilir. Anfi hoparlörü besleyecek güçte olmalı ve watt hesabı teknik elemanlar tarafından yapılmalıdır. Cami inşaatlarında yeteri kadar plan ve programlama yapılmadığı için inşaatı yapan firma kafasına göre camide ses akustiği için kullanılacak elektronik aletlere yer tespiti yapar. Sistem nereye kurulacaksa önceden belirlenmeli ve cami içindeki ses akustiği göz önünde bulundurularak yer tespiti yapılmalıdır. Cami inşaatlarında mimarların projeyi çizmesi ve inşaatın ona göre yön kazanması gerekir. Çünkü her şey çizilen proje üzerinden yürüyecektir.
16.11.2024