Günlük hayatta oldukça sık kullanılan kulaklılar farklı çeşitlerde, boyutlarda, şekillerde ve özelliklerde olabilir. En çok tercih edilen kulaklık çeşitlerinden birisi hiç şüphesiz bluetooth kulaklılardır. Kolay taşınabilmeleri ve kablosuz olmaları bu kulaklıkların tercih edilmelerinde en büyük nedenlerden bazılarıdır.
Bluetooth kulaklılar kablolu kulaklıkların aksine elektronik cihazlardan daimî güç alarak çalışmazlar. Kablolu kulaklıkların çalışması için telefon, tablet, bilgisayar, müzik çalar gibi içerisinde güç bulunan cihazlara takılması gerekir. Bluetooth kulaklıklar ise şarj edilerek kullanılır ve bağlantı kurduğu cihazdan bağımsız olarak çalışır. Bu noktada bluetoothlu kulaklıkların sık sık şarj edilmesi gerekmektedir. Peki Bluetoothlu cihazlar nasıl şarj edilir. Bu işlem için birkaç farklı yöntem vardır. Bunlar:
USB Kablo İle Şarj Etme: Bluetooth kulaklıkların şarjı bittiği zaman tekrar kullanabilmek için mutlaka şarj etmek gerekmektedir. Bu noktada en çok kullanılan kulaklık şarj etme yöntemi USB kullanarak şarj etmedir. USB direkt olarak kulaklıkta bulunan USB girişine takılır. Sonrasında şarj etme işlemi başlamış olur.
Kutu İle Şarj Etme: Bu yöntem de kulaklıklar için en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Kablosuz kulaklıkların muhafazası ve şarjı için bir kutu vardır. Kulaklıklar kullanılmadığı zaman bu kutuya yerleştirilir, kullanım sırasında şarjı biterse de bu kutuya kulaklıklar konulur. Sonrasında kutu üzerinde bulunan USB girişi sayesinde USB kablolar bu bölgeye takılır ve şarj etme işlemi başlar. Bluetooth kulaklık kutusu şarj etme işlemi böyledir.
Kablosuz Şarj Etme: Bu kulaklıklar gelişmiş teknolojidir. Qi teknolojisi bulunan bu kulaklıklar bir şarj standı ya da şarj pedi üzerine konulduğunda şarj olmaya başlar.
Her markanın yahut modelin şarj edilebilir durumu farklıdır. Mesela Bluuetooth kulaklık nasıl şarj edilir JBL markası için örnek vermek gerekirse bu kulaklık markası farklı tiplerde şarj imkanı sağlar.
Teknolojik aletlerde en önemli nokta enerjidir. Genellikle bir kablo ile güç alan bu aletlerin bazıları kablosuz çalışma özelliği sunmaktadır. Kablosuz kulaklıklar da bu aletlerden biridir. Gerek kutuyla, gerek direkt olarak kulaklıkların şarj edilmesiyle çalışan bu kulaklıkları mobil olarak kullanmak oldukça kolaydır. Devamlı olarak bir güç alması gerekmeyen kulaklıkları telefona ya da bilgisayara bluetooth özelliği ile bağladıktan sonra kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bu noktada da kulaklıkların şarj süreleri ve pil ömürleri büyük önem taşır. İyi bir şekilde şarj edilen kulaklıklar uzun süre kullanıma olanak sağlarken devamlı olarak kısa süreli şarj edilen kulaklıklar ise hem daha kısa süre hizmet verir hem de bataryalarında bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Bu noktada bluetooth kulaklıklar ile ilgili akla birkaç soru gelmektedir.
İlk şarj süresi ne kadar olmalıdır?: Bu sorunun cevabı firmadan firmaya değişmektedir. İlk şarj öncesinde yapılması gereken şey, kulaklık içerisinden çıkan kullanım talimatına göz atmaktır. Firmalar ürettiği kulaklıklar için pil kapasitesi ve kalitesine göre farklı ilk şarj süreleri koymaktadır. Bu noktada kullanıcı kulaklığı ilk defa şarj etmeden evvel firma talimatlarına göre hareket etmelidir. Ancak şunu da söylemek gerekir ki birçok kulaklık markasının ilk şarj önerileri 1 – 2 saat arasında değişiklik göstermektedir.
Pil Ömrünü Nasıl Uzatabiliriz?: Bu noktada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların başında hiç şüphesiz düzenli şarj etme gelir. Kulaklıklar düzenli şekilde şarj edildikçe pil ömürleri daha uzun olur. Kualklık pil ömrü için diğer bir dikkat edilmesi gereken ise doğru şarj aleti kullanımıdır. Bu durum her teknolojik cihaz için geçerlidir ancak kulaklıklarda daha dikkat edilmesi gerekir. Kulaklıkların şarj işlemi için mutlaka üretici firmanın önerdiği şarj aletinin kullanılması tavsiye edilir. Sıcak ve nemden kaçınma da kulaklık pil ömrü için oldukça önemlidir. Yüksek sıcaklıklarda kulaklıkların pilleri zarar görebilir.
Peki bluetooh kulaklığın şarj olduğunu nasıl anlarız? Kulaklıkalr şarja takıldığı an da kulaklık ya da kutunun üzerinde bulunan sensörler yanmaktadır. Böylece kullanıcı, kulaklıkların şarj olduğunu anlar.
Teknolojik aletleri kullanırken üzerinde bulunan ışıklandırmalar kullanıcılara bazı bilgiler vermektedir. Bu bilgiler ışığında kullanıcılar teknolojik aletleri kullanırken nelere dikkat etmesi gerektiğini öğrenebilirler. Bluetooth kulaklık kullanırken de ışıkların önemi oldukça önemlidir. Kulaklıklar üzerinde bulunan ışıklar kulaklıkların şarj durumunu anlama yollarından biridir. Kulaklıklar üzerinde bulunan ışıkların değişiklik göstermesi kullanıcıların kulaklığı şarj etmesini söyler. Peki ışıklı ve sesli uyarılar ne anlamlara gelir?
LED Işıklar ve Anlamları: Kulaklık ya da kulaklık kutuları üzerinde bulunan led ışıklar, kullanıcılara bazı noktalarda bilgi verir. Kulaklıklar çalışırken genelde yeşil ışık yanar. Aynı şey şarj edilirken de geçerlidir. Kulaklıklar şarj olurken yeşil gibi olumlu anlamda ışıklar çıkarırlar. Bu ışıklar kulaklıkların sorunsuz şekilde şarj olduğunu gösterir.
Sesli Uyarılar ve Bildirimler: Sesli uyarılar kulaklıklar için olmazsa olmazdır. Farklı anlamlar taşıyan bu uyarılar kullanıcıları farklı alanlarda bilgilendirirler. Birçok kulaklık modelinde, kulaklık kullanılırken şarj azaldığı an da sesli uyarı gönderilir. Bu nokta da kullanıcı, kulaklığı bir güç merkezine takmadığı sürece bir müddet sonra kulaklık kapanacaktır. Kulaklık kullanırken bu tür ses uyarılarına olabildiğince dikkat edilmelidir. Bu seslere dikkat edildiği sürece kulaklıkların şarjları olur olmaz yerlerde bitmeyecektir.
Peki kablosuz kulaklık kutusunda mı durmalı? Kablosuz kulaklıkların kaybolmaması ve pil ömürleri açısından bu durum tavsiye edilmektedir. Bazı kablosuz kulaklıklar kutularına konuldukları zaman şarj edilirler. Bu nedenle kulaklıklar dışarıda duracağına kutularında durmaları daha mantıksal olacaktır.
Şarj işlemi, teknolojik aletlerin pil ömrü ve kullanımı için oldukça önem arz etmektedir. Doğru yapılan şarj işlemleri, kullanılan aletlerin pil ömrünün çok daha fazla olmasını sağlar. Bu nedenle şarj işlemlerine ehemmiyet gösterilmesi gerekir. Bu noktada sık yapılan şarj hatalarını ve çözümlerini öğrenmek kullanıcıların bilinçlenmesini sağlayacaktır. Peki sık yapılan hatalar ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Kulaklıkları aşırı derecede şarj etmek: Teknolojik aletlerin pil ömrü için bu madde çok önemlidir. Kulaklıklar şarja takıldığında yeterli şarj olduktan sonra kulaklıkların güç aletinden ayrılması gerekmektedir. Kısa sürede şarj olabilen kulaklıkların uzun saatler şarj edilmesi hem pil ömrü açısından sıkıntı oluşturabilir hemde aşırı ısınmayla beraber kulaklığa zarar verebilir.
Yanlış şarj aleti kullanımı: Yanlış şarj aleti kullanımı en çok yapılan hatalardan biridir. Kulaklıklara uyumsuz şarj aletleri kulaklıkların dengelerini bozabilir. Gerekli gücü kulaklıklara gönderememem, gerektiğinden fazla güç gönderme, şarj soketine zarar verme gibi durumlar olabilir. Bu nedenle kullanıcı şarj aleti alırken kullanım talimatlarında önerilen tipte bir şarj aleti alması gerekmektedir.
Düzensiz şarj etmek: Kulaklıkların uzun süre şarj edilemesinin bir sorun olduğu gibi düzensiz şarj edilmesi de bir sorundur. Kulaklıklar, pilleri uzun süre boş olarak bekletilirse pil sağlığı açısından bazı sıkıntılar doğurabilir. Bu nedenle kulaklıkların sık sık şarj edilmesi gerekmektedir.
Az az ve sık sık şarj etme. Bu durum da en çok karşılaşılan şarj yanlışlarından biridir. Kulaklıkları kullanırken pil ömrü azalması durumunda sürekli şarj takıp kısa süre sonra çıkarp kulaklığı kullanmak ve bunu defalarca kez yapmak, kulaklığın ömrünü kısaltacaktır. Bu işlemlerle birlikte kulaklık pili yorulacak, daha kısa ömrülü olacaktır.
Peki kablosuz kulaklık kutusuz nasıl şarj edilir? Bazı kablosuz kulaklıklar kutu olmadan da şarj edilebilir. Bu tip kulaklıklarda buluna Qi teknolojisi, kulaklıkların kutusu olmadan bir şarj standı ya da şarj pedi yardımıyla şarj olmasına yardımcı olur.
Teknolojik aletlerin her birinin farklı tiplerde şarj edilme durumları vardır. Gün içerisinde en çok kullanılan teknolojik aletlerden birisi olan kulaklıklar için de bu durum değişmez. Blueetoth özellikli kulaklıklarda kullanıcıların, kulaklıklarını belirli aralıklarla şarj etmesi gerekir. Devamlı olarak bir güç merkezine bağlı olmadan çalışan bu kulaklıklar da kullanım süresine göre bir müddet sonra şarj seviyesi azalır. Bu nedenle şarj gereksinimi ortaya çıkar. Bu noktada her marka ve model için farklı şarj tipleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar olabilir. Sektörün önde gelen firmalarından olan JBL, Samsung, Airpods gibi firmalar kablosuz kulaklık piyasasına tabiri caizse yön vermektedir. Bu nedenle özellikle bu firmaların şarj rehberleri, kulaklık kullanıcıları için yönlendirici durumdadır. JBL ve Samsung’un farklı türde şarj edilebilir cihazları mevcutken AirPods’lar yalnızca kutu ile şarj edilirler. Bunların yanında düzenli olarak şarj, uzun süre güç aletine takılı kalmama, sıcaktan ve nemden koruma, doğru şarj cihazı kullanımı gibi konular bu firmaların kullanıcılar için tavsiyeleri arasındadır.
Bluettoh kulaklıklar ile ilgili merak edilen bazı sorular vardır:
Bluetooth kulaklık prizden şarj edilir mi?: Bu sorunun cevabı evettir. Birçok blueetoth’lu kulaklık modellerinde prizden şarj etme özelliği mevcuttur. Bir USB kablo yardımıyla kulaklıklar prizden şarj edilebilirler.
Bluetooth kulaklık kutusu şarj olduğu nasıl anlaşılır?: Bluetooth kulaklık kutuları güç aletine bağlandığı anda üzerinde bulunan sensörler ile kullanıcıya bilgi verir. Böylece kullanıcı, şarj aletinin çalıştığını ve kutunun şarj olduğunu anlar.
Bluetooth kulaklık ilk şarj ne kadar olmalıdır? Bluettoh kulaklıklar da ilk şarj noktası firmadan firmaya değişiklik göstermektedir. Kulaklık markası ve modeline göre değişiklik gösteren bu durum hakkında kulaklık kullanım talimatlarında bilgilendirme yapılır. Bununla birlikte genel ilk şarj durumu 1-2 saat arasında olmaktadır.
0
)