Piyano Kaç Ayda Öğrenilir?
Piyano çalmayı öğrenme ve akılda yer etme süresi kişinin en başta yaşına göre değişim göstermektedir. Küçük yaştaki bir çocuğun düşünce yapısı ileri yaştaki bir kişinin düşünce yapısından çok farklıdır. Yetişkinlik seviyesine ulaşmış bir bireyin piyanoyu öğrendim çalıyorum diyebileceği ortalama süre 3 ay olmaktadır. Bu çocuklarda farklılık göstermektedir. Müziğe karşı ilgi enstrümana karşı tutum öğrenmeye etki edecek en önemli hususlardandır.
Piyano çalmayı öğrenmek için farklı yollar izlenebilir. Evde özel hoca desteği ile kolaylıkla piyano öğrenilebilir. Ayrıca piyano eğitimi veren kurumlarda daha ayrıntılı ve hızlı piyano eğitimi almak mümkündür. Evinde piyano olanlar özel dersin devamında pratik yapmaya zamanları olacağı için daha hızlı yol alacaktır.
Yaş bu konuda en önemli husustur. Zihni boş bir çocuk her detayı anında hafızaya kaydedecektir. Yetişkin bir birey iş hayatının ve aile hayatının gerektirdiği düşüncelere ek piyano detaylarını aklına kaydetmek zorunda kalacaktır. İşte asıl zaman kavramı burada devreye girmektedir.
Piyano Öğrenme Süresine Etki Eden Faktörler
Müzik dünyası içinde yer alan türler ve enstrümanlar kişiler arasında farklılık göstermektedir. Klasik müzik severler piyano konusunda merak salmaktadır. Bunu küçük yaşta öğrenme isteği olanlar konuyu daha kısa süre içinde kavramaktadır. Henüz kafada farklı düşünceler kaydolmaya başlamadan piyano öğrenmek her zaman avantajlı bir seçim olacaktır.
Piyano öğrenme sürecindeki en önemli faktörler algılama yeteneği ve zaman konusunun sorunsuz olmasıdır. En önemli olumlu etki yaratacak hususlardan biri de özel yetenekli bir hoca ve eğitmen tarafından her teknik ayrıntılı aktarılmalıdır.
Piyano öğrenecek kişinin bu konuda motivasyon sağlayacak alt yapıya sahip olması gerekir. Ben neden piyano öğreniyorum sorusuna kendi başına cevap verebilecek rahatlıkta olmalıdır. Sürekli piyano başına geçebileceği ve pratik yapabileceği imkânların sağlanmış olması gerekmektedir.
Piyano çalmayı öğrenmek isteyenler için beden ve ruh ikilisinde disiplin çok önem arz etmektedir. Oturuş şeklinden başlayarak olaya tamamen konsantre olabilecek bir düşünce yapısıyla katılım sağlamalıdır. Her ders rahat bir ortam içinde tekrarlanarak ilerleme sağlanabilir.
Günde Kaç Saat Piyano Çalınmalı?
Profesyonel bir şekilde piyano çalmayı öğrenmek için zaman kavramı önemsiz bir faktördür. Fakat motivasyonun kaybolmaması ve yılgınlık yapmaması için bu çalışma süresi 1 veya 2 saat olması uygun görülmektedir. Bireyin hedefleri yetenek yapısı ve zaman çizelgesine göre farklı öğrenme takvimi oluşturulmaktadır. Belirlene süre içinde kaç saat piyano başında kalınması gerektiği eğitimcinin gözlemine göre değişebilir.
Bir günlük piyano dersi belirli bir disiplin çerçevesinde yapılarak en etkili sonuçlar elde edilebilir. Burada amatör piyano çalanlar günlük pratik daha fazla yapmalıdır. Oluşturulan disiplin ve yoğunluk öğrenciyi bıktırmaması için bir günde 1 ya da iki saat yeterli olacaktır.
Piyano eğitiminde hedeflene performans elde edildiğinde günlük çalışma süresi kısaltılıp uzatılabilir. Ders bitimlerinde verimlilik değerlendirmesi yapılarak ilerlemenin seviyesi günlük olarak not edilmelidir.
İdeal Başlangıç Yaşı ve Çocukların Öğrenme Kapasitesi
Müzik literatürü her yaşa hitap ederek ilgi alanlarının da erken yaşlarda belli olmasını sağlamaktadır. Öncelikle ev ortamındaki müzik aletleri 3 ve ya 4 yaşındaki çocukların ilgisini çekmektedir. Bu anlamda piyano sesleri kulağa aşina olabilecek 6 ve 7 yaşlar çalma eğitimi içinde uygun yaşlardır.
Öncelikle başlangıç yapılmadan 6 ve 7 yaş grubundaki çocukların yeteneği hareketlerinden ölçülmelidir. Bu yaşlarda çocuklar etrafında olan biteni algılayabilirler. Belirgin şekilde öğrenme ve bilgi depolama yetenekleri gelişmiştir.
Özellikle çocuklarda 5 yaşından itibaren öğrenme ve kaydetme konusunda kapasite henüz çok düşüktür. Boş alan çok olduğu için verileni alacak 6-7 yaşlarında gelişim sürecinde yetenek yapısı kendini açıkça gösterecektir. Özellikle el kullanımı uygunluk seviyesi sağlandığında ilerleme daha hızlı olacaktır.
Günlük Pratik Süresi ve Kalitesi
Piyano çalma konusunda eğitim stratejileri pratik süreleri profesyonel çalma yeteneğinin belirleyicisidir. Her farklı nota için ayrılan süre içinde piyano çalma yeteneğinde performans farklı ortaya çıkacaktır. Özellikle çocuklar için farklı renklerle belirlene notalar ve tuşlar eğitim yapısında kalite artırıcı olmaktadır.
Her çalışma sonrasında eğitim alan kişinin sevdiği parçalar çaldırılmak suretiyle verimlilik sağlanabilir. Çocuklar için basit parçalarla ilerleme sağlanabileceği gibi bu yetişkinlerde de etkili olmaktadır. Piyano çalma eğitimlerini belirli bir disiplin çerçevesinde yürütenler en kısa sürede profesyonel seviyelere ulaşacaklardır. Özellikle günlük pratik sayısı artırılarak daha kaliteli çalma tekniklerine ulaşmak mümkündür.
Kullanılan Öğrenme Metotları ve Materyaller
Müzik konusunda öğrenme yaşına erişmiş çocuklardan yetişkinlere kadar herkes piyano eğitimi alabilir. Burada uygulanacak metot öncelikle mevcut yeteneği geliştirecek seviyede olmalıdır. İlk olarak çocuklardan başlanırsa basit kolay çalınabilen notalardan başlama metodu verimliliği artıracaktır. Burada kullanılacak materyal ilk başta görsel hafızayı geliştirecek videolar olmaktadır. Bu görsel yöntem özellikle çocuklarda kalıcı etki yaratmaktadır.
Alınacak eğitim süresi içinde çocuklar için piyanoyla çalınan müzik kaynak teşkil etmektedir. El becerileri teknik açıdan parmak egzersizleri öğrenme aşamasında en çok yapılması gereken pratiklerdendir. Özel ders saatleri içinde eğitmenlerin kendi becerilerini sergilemesi de eğitici materyaller arasında sayılabilir. Daha önceden piyano eğitimi üzerine yazılmış kitap ve dergiler eğitim sürecinde okunmalı ve gerekli notlar alınmalıdır.
Piyano Öğrenme de Etkili Pratik Stratejileri ve Zaman Yöntemi
Piyano eğitiminde en etkili strateji öncelikle öğrencinin istek ve motivasyon yapısının tespit edilmiş olmasıdır. Özel bir yeteneği keşfederek ortaya çıkarılan müzik kalitesi piyano eğitimi başlar. Öncelikle öğrenme seviyesinde her ders sonrasında öğretilenler evde piyanoda pratik yapılmalıdır.
İlerleme sağlandıktan sonra planlama dahilinde basit notalı parçalardan daha karışık notalara geçilmelidir. Yapılacak zaman planlaması içinde öğrencinin kendini gösterebilmesi için alıştırma seviyesinde ödevler verilmelidir.
Piyano çalmaya yeteneği olanlar eğitim sürecinde yönetim hakkının eğiticide olduğunu unutmamalıdır. Zamanı iyi kullanmanın yanı sıra yeteneği öne çıkaracak planlama yapılarak verimlilik artırılmalıdır. Piyano öğrenme süresi içinde ödül ceza yöntemi disiplin sağlama konusunda etkilidir.
Bu anlamda belirli stratejiler uygulanarak cezanın motivasyonu kırmayacak şekilde uygulanması olumlu sonuçlar yaratmaktadır. burada hedef profesyonel piyano çalmaksa yetenek, motivasyon, istek ve pratik yapma olguları asla göz ardı edilmemelidir.
En Çok Tercih Edilen Piyano Modellerimiz