Mikrofon Kablosu Özellikleri
Mikrofon kablosu, ses sistemlerinizin gereksinimine ve alanın büyüklüğüne bağlı olarak farklı ölçülere sahip donanımın adıdır. Bu donanım genellikle mikrofon ve ses arasında aracı görevi görür. Mikrofon kablosunun teknik özellikleri sesin kalitesini doğrudan etkiler. Kablo uzunluğu arttıkça ses kayıplarının artma ihtimali de yükselir. Etkinliğin türüne bağlı olarak bazı durumlarda iletkenliği yüksek 100 metrelik uzun ses kabloları kullanılabilir.
Mikrofon Kablosu Tanımı ve Genel Özellikleri
Kaliteli mikrofon kablosu, genellikle 24 ayar PVC kaplama malzeme kullanılarak üretilir. Tasarımları parazit önleyici malzemeler kullanılarak gerçekleştirilir. Mikrofon kablosu özellikleri farklı modellerde kabloların donanımlarına göre değişiklik gösterir:
İletkenliği en yüksek olan kablolar tam bakır kablolardır.
Her kablonun izolasyon çeşidi birbirinden farklıdır.
XLR erkek ve dişi Jak girişi bir arada olan kablolar kalite olarak üstün bir performans sergiler.
Kabloların uzunlukları kullanım alanlarına göre farklı ölçülere sahiptir.
Mikrofon kablosu 100 metre olan ses sistemleri genellikle stereo mikrofonlar için hazırlanır.
Mikrofon kabloları genellikle esnek yapıda üretildikleri için bükülebilir yapıdadır.
Mikrofon kablosu özellikleri, her mikrofon için genel nitelikleri taşımaz. Her kablo kendi içinde ayrı özelliklere sahiptir.
Mikrofon Kablosu Çeşitleri
Mikrofon kablosu çeşitleri genel olarak: Stereo ve mono olmak üzere ikiye ayrılır.
Stereo Mikrofon Kablosu: Mükemmel iletkenlik özelliğiyle öne çıkan stereo kablolar, çift kanal yapısına sahiptir. %100 bakır olarak imal edilirler. Amfi, mikrofon çeşitleri, mikser modülleri, hoparlör ses sistemleri gibi çok sayıda cihazla uyum sağar.
Mono Mikrofon Kablosu: Sesi tek noktadan alan mono mikrofonlar için tercih edilen kablo türüdür.
Enstrüman Jak Giriş Kablosu: Gitar ve çeşitli enstrümanlarla uyumlu kullanabileceğiniz jak kablosu, 6.3 ya da 3.5mm’dir. Bu kablo dişi ve erkek jak kablosu olmak üzere iki çeşide ayrılır. 6.3’lük erkek jak kablosunun kullanıma elverişli olmadığı durumlarda 3.5 dişi jak kablosu tercih edilir.
Empedans ve Kablo Kalitesi
Empedans, ses sistemlerinde bulunan elektrik devrelerinin her birinin akıma karşı gösterdiği dirence verilen isimdir. Bu sistemin doğru şekilde işlediğinden emin olmak için empedans kontrolü denilen bir stratejiye başvurulur. Burada kabloların, genellikle bir manipülatörün çevresiyle etkileşimi kontrol edilir. Empedans çok düşükse istenen ses kalitesini sağlamak mümkün olmaz.
Kablo Uzunluğu ve Ses Kalitesi
Mikrofon kablosu uzunluğu ve ses kalitesi arasında bir ters orantı vardır. Kablo boyu uzadıkça ses kalitesi düşebilir. Özel mikrofon kablosu tasarımlarında bu kayıpların önüne geçmek için gerekli teknolojik altyapı oluşturulur. Genellikle mikrofon güç kaynağına ne kadar yakınsa ses kalitesi o kadar yüksek çıkar. Mikrofon kablosu 5 metre mesafeden uzaklaştıkça ses kayıpları oluşabilir. Bu durum, mikrofonun iletkenlik özelliği ve malzeme kalitesiyle de son derece yakından ilgilidir.
Bağlantı Şemaları ve Yapılandırma
En kaliteli mikrofon kablosu çeşidi olan XLR modelde her bir harf bir kelimeyi yani özelliği simgeler. Mikrofon kablosu bağlantı şeması içinde X: Ground L: Live R: Return olmak üzere yer alır. Bu şemada X, şase; live, canlı sinyal; return, ters canlı sinyal olmak üzere simgelenir. Mikrofona uzanan kablo bağlantısının bir ucunda üçlü dişi XLR kayıt cihazına uzanan diğer ucunda üç uçlu erkek XLR yer alır. Kablonun orta kısmında iki canlı bir şase kabin bulunur. Ses bu kablo içinde yükselticiye ulaşarak mikrofondan daha gür bir şekilde çıkar.
Dayanıklılık ve Bakım
Mikrofon kabloları, farklı dayanıklılık güçleriyle birden dörde kadar damar sayılarıyla üretilebilir. Kablo seçimi yaparken mikrofon kablosunun empedans değerinin düşük ya da yüksek olmasına dikkat etmek gerekir. Kablonun yüksek dayanıklılığa sahip olabilmesi şu kriterlere bağlıdır:
1.Yüksek malzeme kalitesi
2.Doğru kullanım
3.Profesyonel bakım
Profesyonel ses sistemleri ve aksesuarları, düzgün bir şekilde kullanıldığında uzun yıllar dayanıklılığını koruyabilir. Kabloların kapıya sıkışması, hayvanlar tarafından dişlenmesi, açık ve korunaksız alanda bırakılması gibi nedenler ekipmanın zarar görmesine yol açar. Kullandıktan sonra temizleyerek kutusuna kaldırmak, mikrofon kablosu ve diğer müzik ekipmanları için en etkili koruma yöntemidir. Stüdyo içinde kullandığınız ekipmanlarınızı her zaman belli bir düzende ve güvenli şekilde konumlandırarak uzun yıllar dayanıklı kalmalarını sağlayabilirsiniz. Nemden, soğuktan ve sıcaktan koruyarak bozulmalarına engel olabilirsiniz.
Ses Kaybı ve Gürültü Önleme
Ses kaybı ve gürültü önleme, bütün ses cihazlarında genellikle istenen özellikler arasındadır. Ses kaybı, bazen ekipmanın eskisi kadar iyi çalışmamasına bağlı olabilir. Zamanla eskiyen ve yıpranan ses ekipmanları, eski verimini koruyamazlar. Gürültü önleme özelliği için bazı ekipmanlar kullanabileceğiniz gibi mikrofonlarda bulunan AGC özelliğini inaktif hale getirerek de bu işlemi yapabilirsiniz. Ses kalitesi açısından dikkat etmeniz gereken en önemli şey, mikrofon kablosu için marka seçimidir.
Kalitesiyle piyasada fark yaratan mikrofon kablosu markaları arasında Midex ve Hepa-Merz ön plana çıkar. Farklı uzunluklardaki alternatiflerinin yanında farklı enstrümanlar için de uyumlu şekilde kullanabilirsiniz.
Mikrofon kablosu fiyatları, alacağınız kablonun uzunluğuna, kalitesine ve özelliklerine göre değişir. Piyasada çok ucuza satılan mikrofon kablolarını tercih etmek yerine kalitesiyle ön plana çıkan, uygun fiyatlı kablo seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.